Skip to main content

Πέθανε από κορωνοϊό ο διάσημος Ιρανός γελοιογράφος Καμπίζ Ντεραμπάχς

Έφυγε από τη ζωή από επιπλοκές του κορωνοϊού, σε ηλικία 79 ετών, ο δημοφιλέστερος γελοιογράφος του Ιράν, ο Καμπίζ Ντεραμπάχς

Ο πιο δημοφιλής γελοιογράφος του Ιράν, ο Καμπίζ Ντεραμπάχς, διάσημος για τα σατιρικά του σκίτσα για τον σύγχρονο κόσμο, πέθανε από επιπλοκές της Covid-19 σε ηλικία 79 ετών, μετέδωσαν σήμερα τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Γεννημένος στην πόλη Σιράζ, στο νότιο Ιράν, ο Καμπίζ Ντεραμπάχς είχε παρουσιάσει τις εικονογραφήσεις του σε πολλές γνωστές εφημερίδες και περιοδικά όπως η New York Times και το Spiegel, καθώς και σε εκθέσεις σε όλο τον κόσμο κατά τη διάρκεια της μακράς σταδιοδρομίας του.

Ήταν κυρίως γνωστός για τον χαρακτήρα του που αντιπροσώπευε έναν συνηθισμένο άνθρωπο χωρίς πρόσωπο, μια καρικατούρα που σχεδίαζε με μια απλή γραμμή με το μολύβι.

Το 2014, ο Καμπίζ τιμήθηκε με το έμβλημα του ιππότη του Τάγματος των Τεχνών και των Γραμμάτων κατά τη διάρκεια τελετής στην πρεσβεία της Γαλλίας στην Τεχεράνη. Έργα του περιλαμβάνονται στις συλλογές του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης της Τεχεράνης και του Μουσείου Κινουμένων Σχεδίων της Βασιλείας στην Ελβετία, καθώς και σε συλλογές μουσείων στη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ιαπωνία, τη Βουλγαρία και την Τουρκία.

"Η πολύτιμη κληρονομιά του, που αντανακλά τη ζωή του ιρανικού λαού, θα μείνει στη μνήμη μας για πάντα", έγραψε ο Ιρανός υπουργός Πολιτισμού Μοχαμάντ-Μεχντί Εσμαϊλί σε μήνυμά του.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ