Skip to main content

Πέθανε από κορωνοϊό ο εμβληματικός οπαδός της τραγωδίας του Χίλσμπορο

Ο Ντέιβιντ Ρόλαντ, το πρόσωπο σε μία από τις εμβληματικές φωτογραφίες της τραγωδίας του Χίλσμπορο, έφυγε στα 65 του χρόνια από τον κορωνοϊό

Σήμερα 15 Απριλίου συμπληρώθηκαν 31 χρόνια από την ανείπωτη τραγωδία του Χίλσμπορο, που κόστισε τη ζωή σε 96 φίλους της Λίβερπουλ. Στις 15 Απριλίου του 1989, σε μία ηλιόλουστη ημέρα, το στάδιο του Σέφιλντ άνοιγε τις πύλες του για να υποδεχτεί τους οπαδούς των «κόκκινων» και της Νότιγχαμ Φόρεστ στο πλαίσιο του ημιτελικού του Κυπέλλου Αγγλίας, με εκείνο το ματς όμως να μετατρέπεται σε ραντεβού θανάτου.

Από τη μία η εσφαλμένη κατανομή των φιλάθλων στο πέταλο, από την άλλη οι υπεράριθμοι Liverpoolians οπαδοί που στοιβάχτηκαν στην εξέδρα Leppings Lane -με σοβαρή ευθύνη της αστυνομίας και των ανθρώπων του γηπέδου- αλλά και η υποδομή του Χίλσμπορο με τα «δολοφονικά» σιδερένια κιγκλιδώματα, ήταν αρκετά στοιχεία για να φέρουν το κακό...

Ο Ντέιβ Ρόλαντ ήταν από εκείνους που κατάφερε να βγει ζωντανός από το μακελείο και να ζήσει για 31 χρόνια ακόμη. Τότε ήταν 34 ετών και είχε πάει με έναν φίλο του να δουν το ματς και κατέληξαν να προσπαθούν να σώζουν ζωές που πάλευαν για τη σωτηρία τους. Δυστυχώς, στα 65 του έφυγε από τη ζωή, θύμα του κορωνοϊού, λίγες μέρες πριν την επέτειο από το Χίλσμπορο.

Μάλιστα, ήταν ένα από τα πιο διάσημα πρόσωπα από εκείνη την αποφράδα ημέρα, μιας και είχε συγκλονίσει η φωτογραφία να κάθεται περίλυπος μόνος του κάτω από την εξέδρα και να πιάνει το κεφάλι του, αδυνατώντας να πιστέψει τι είχε συμβεί λίγες ώρες πριν πριν. Μια ημέρα που δεν πρόκειται να ξεχαστεί ποτέ από κανέναν.

Εκείνη την ημέρα, έχοντας επιβιώσει από την κατάρρευση της "Leppings Lane", μαζί με τον φίλο του, Τζον Όουεν, προσπάθησαν να σώσουν τον Χένρι Ρότζερς, τον οποίον είχαν δει να παλεύει να κρατηθεί στη ζωή. Δυστυχώς, δεν τα κατάφεραν και πέθανε στα 17 του χρόνια.

Σύμφωνα με μαρτυρία του, είχε τονίσει πως «πάντα θυμάμαι τον ήλιο να πέφτει πάνω του, οπότε ο Τζον τον είχε στα χέρια του και εγώ του κρατούσα το κεφάλι του. Δυστυχώς, πέθανε στα χέρια μας και μας τράβηξαν μακριά».

Ο Ντέιβ και ο Τζον επισκέφτηκαν τους γονείς του αδικοχαμένου Χένρι και τους είχε πει: «Θέλαμε να σας πούμε ότι ο Χένρι δεν ήταν μόνος του όταν πέθανε και νομίζω ότι θα ήταν παρήγορο να το ξέρετε, παρά να μην το γνωρίζατε».

Και οι δυο βρέθηκαν στην κηδεία του, ενώ η κόρη του Ντέιβ, η Μισέλ, είχε αποκαλύψει πως η τραγωδία επηρέασε πολύ τον πατέρα της, ο οποίος χρόνια μετά χώρισε με τη γυναίκα του, Κριστίν. Βέβαια, παρέμεναν φίλοι μέχρι τον θάνατό της πέρυσι.