Skip to main content

Πέθανε η αρχαιολόγος Αιμιλία Μπακούρου - Συλλυπητήριο μήνυμα Μενδώνη

Σύμφωνα με το συλλυπητήριο μήνυμα της υπουργού Πολιτισμού, η εκλιπούσα συνετέλεσε αποφασιστικά στην οργάνωση της ενιαίας Εφορείας Αρχαιοτήτων Λακωνίας

Συλλυπητήριο μήνυμα για την απώλεια της αρχαιολόγου Αιμιλίας Μπακούρου, η οποία πέθανε στις 16 Ιανουαρίου απέστειλε η Λίνα Μενδώνη.

Η σπουδαία αρχαιολόγος κηδεύτηκε σήμερα, Τρίτη 18 Ιανουαρίου, στα Πικουλιάνικα Λακωνίας. Όπως αναφέρει στο μήνυμά της η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, «η Αιμιλία Μπακούρου υπήρξε μία ακάματη δημόσια λειτουργός. Κατά την πολύχρονη υπηρεσία της στο Υπουργείο Πολιτισμού, προώθησε την ανασκαφική έρευνα, αλλά και τη συντήρηση και αποκατάσταση δεκάδων βυζαντινών και μεταβυζαντινών μνημείων. Φρόντισε την οργάνωση και διαχείριση σημαντικών αρχαιολογικών χώρων, τη δημιουργία τοπικών εργαστηρίων συντήρησης, τον σχεδιασμό και την υλοποίηση μουσειακών εκθέσεων.

Σύμφωνα με το συλλυπητήριο μήνυμα της κυρίας Μενδώνη, η εκλιπούσα «συνετέλεσε αποφασιστικά στην οργάνωση της ενιαίας Εφορείας Αρχαιοτήτων Λακωνίας. Διακεκριμένη επιστήμονας, η Αιμιλία Μπακούρου έχαιρε του σεβασμού και της εκτίμησης των συναδέλφων της. Ο δυναμισμός, η αφοσίωση, η ψύχραιμη ματιά και η αντικειμενική προσέγγιση των πραγμάτων συνιστούν την παρακαταθήκη της για το έμψυχο δυναμικό, όχι μόνο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λακωνίας, στην οποία με υπέρμετρο ζήλο υπηρέτησε, όσο και της ευρύτερης αρχαιολογικής οικογένειας. Το έργο της αποτελεί παρακαταθήκη για τους νεότερους συναδέλφους. Εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένεια και στους φίλους της».

Ανακοίνωση για τον θάνατο της αρχαιολόγου απέστειλε και ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων (ΣΕΑ), όπου μεταξύ άλλων αναφέρονται τα εξής: «Η Αιμιλία Μπακούρου σπούδασε αρχαιολογία στη Φιλοσοφική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και εισήλθε στην Αρχαιολογική Υπηρεσία το 1973. Από το 1975 εργαζόταν στην Πελοπόννησο. Από το 1980 έως το 2006 διετέλεσε Διευθύντρια της 5ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, με αρμοδιότητα στους νομούς Λακωνίας, Μεσσηνίας, Αργολίδας και Αρκαδίας.

»Η συμβολή της στην ανασκαφή, σωτηρία, δημοσίευση, ανάδειξη και προστασία των μνημείων ειδικά της Λακωνικής είναι τεράστια. Ο αρχαιολογικός χώρος της βυζαντινής Κατροπολιτείας του Μυστρά, το Δίκτυο Μουσείων Μάνης, τα έργα στη Μονεμβασία, η αναστήλωση βυζαντινών ναών στη Λακωνία, αλλά και το υποδειγματικό έργο που εκτελέστηκε για την ανασυγκρότηση της Καλαμάτας μετά τον καταστροφικό σεισμό του 1986 φέρουν την σφραγίδα της. Με εργατικότητα, αντοχή σε κάθε είδους πιέσεις, με εμπιστοσύνη στους συναδέλφους της Υπηρεσίας και διάθεση να διδάξει και να διδαχθεί, η Αιμιλία Μπακούρου αποτέλεσε και αποτελεί πρότυπο και έμπνευση για όσους και όσες συνεργάστηκαν μαζί της».