Κυριακή 16 Δεκεμβρίου 2018
x

ΠΕΘΑΝΕ Ο ΑΓΩΝΙΣΤΗΣ ΤΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ «ΚΑΠΕΤΑΝ ΧΕΙΜΑΡΡΟΣ», Β. ΓΚΑΝΑΤΣΙΟΣ

Νεαρός δάσκαλος από το Ζιάκα των Γρεβενών πολέμησε στο αλβανικό μέτωπο και αργότερα εντάχθηκε στον ΕΛΑΣ. Η κηδεία του θα γίνει αύριο στις 13:00.

Έφυγε από τη ζωή σήμερα, Πέμπτη σε ηλικία 103 ετών ο αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης, Βασίλης Γκανάτσιος, γνωστός με το ψευδώνυμο Καπετάν Χείμαρος. Ήταν ο τελευταίος επιζών στρατηγός του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας.

Η κηδεία του θα γίνει αύριο, Παρασκευή, στις 13:00, στα κοιμητήρια Μαλακοπής στην Άνω Τούμπα.

Νεαρός δάσκαλος από το Ζιάκα των Γρεβενών πολέμησε στο αλβανικό μέτωπο και παρασημοφορήθηκε με το Αριστείο Ανδρείας και τον Πολεμικό Σταυρό. Αργότερα εντάχθηκε στον ΕΛΑΣ. 

Η ευδόκιμη θητεία του στον ΕΛΑΣ τον έφερε σε υψηλόβαθμες θέσεις της ιεραρχίας του Δημοκρατικούη Σρατού Ελλάδος, ενώ στην αναγκαστική προσφυγιά ήταν από τους πρώτους που τόλμησαν να αμφισβητήσουν ανοιχτά τις απόψεις της Ζαχαριαδικής ηγεσίας.

Έγραψε το βιβλίο «Ενας δάσκαλος καπετάνιος» όπου εξιστορεί, στο πρώτο του μέρος με πολλές άγνωστες λεπτομέρειες τον Ελληνοϊταλικό πόλεμο, τις απελευθερωτικές οργανώσεις κατά την περίοδο της Κατοχής και την δραστηριότητά τους. Στο δεύτερο μέρος αναφέρεται στην κατάσταση μετά την Συνθήκη της Βάρκιζας και στις επιχειρήσεις του 1947-1949, τα χρόνια της εξορίας καθώς και τα δραματικά γεγονότα της Τασκένδης.

Με ανάρτησή του στη σελίδα της Πανελλήνιας Οργάνωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης 1941-1944 στο Facebook, ο ιστορικός Μάνος Μαλαμίδης γράφει για τον Καπετάν Χείμαρο ότι «η ΠΟΑΕΑ χαιρετίζει και παραδειγματίζεται από τον αγώνα του».
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ