Skip to main content

Θεσσαλονίκη:Πέθανε ο Άρης Μπουσουλέγκας, διακεκριμένος ιατρός και στέλεχος ΠΑΣΟΚ

Απεβίωσε ο Άρης Μπουσουλέγκας, διακεκριμένο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ και του ΚΙΝΑΛ, ιατρός και εμβληματική μορφή της δημόσιας υγείας στη Θεσσαλονίκη

Έφυγε χθες από τη ζωή ο Άρης Μπουσουλέγκας, διακεκριμένο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ και του ΚΙΝΑΛ, ιατρός και εμβληματική μορφή της δημόσιας υγείας στη Θεσσαλονίκη. Την είδηση της απώλειάς του γνωστοποίησε με δήλωσή του ο Νίκος Κριθαρίδης, γραμματέας του Κινήματος Αλλαγής Α΄ Θεσσαλονίκης.

Ο Άρης Μπουσουλέγκας είχε διατελέσει προϊστάμενος της 4ης Υγειονομικής Μονάδας, διευθυντής της Γ’ Χειρουργικής Κλινικής-Χειρουργικής Μαστού του Θεαγενείου, ενώ ήταν και διδάκτωρ Ιατρικής, επίκουρος καθηγητής χειρουργικής στο ΑΠΘ.

Είχε, μάλιστα, διατελέσει πρόεδρος του ΔΣ του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, αναπληρωτής πρόεδρος του ΚΕΣΥ και μέλος της συγκλήτου του ΑΠΘ.

Αναλυτικά η δήλωση του κ. Κριθαρίδη:

«Λίγο μετά τα μεσάνυχτα πληροφορήθηκα ότι ο Άρις Μπουσουλέγκας δεν είναι πια κοντά μας. Η είδηση της απώλειας ενός τόσο δυνατού ανθρώπου με συγκλόνισε. Η Θεσσαλονίκη είναι από εχθές φτωχότερη. Η Δημόσια Υγεία είναι από εχθές φτωχότερη. Η Ψυχική Υγεία στη Θεσσαλονίκη έχασε τον θεμελιωτή και στυλοβάτη της. Το ΠΑΣΟΚ και το Κίνημα Αλλαγής έχασαν το διακεκριμένο στέλεχος που υπηρέτησε με συνέπεια Ιδέες, Αρχές και Αξίες.

Ο Άρις Μπουσουλέγκας υπήρξε διακεκριμένος επιστήμονας και Ηγέτης -Οραματιστής. Πάντοτε ακέραιος και ανιδιοτελής. Δωρικός και απόλυτος στην υπεράσπιση των ιδεών του. Ακλόνητος στις Αρχές του και συνεπής στο λόγο του. Αφιέρωσε τη ζωή του στην ιατρική επιστήμη, την Δημόσια Υγεία και την προσφορά στον συνάνθρωπο.

Κορυφαίος επιστήμονας, Διευθυντής χειρουργός, Πρόεδρος και Διοικητής σε Νοσοκομεία της πόλης και την Υγειονομική Περιφέρεια, ο Άρις Μπουσουλέγκας, από όπου κι αν πέρασε, άφησε ανεξίτηλο το αποτύπωμα και την σφραγίδα του. Υπηρέτησε με πάθος τη χειρουργική και πρόσφερε για πολλά χρόνια απλόχερα ζωή σε πολλούς συμπολίτες μας. Υπήρξε μπροστάρης στη θεμελίωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας από την εποχή του αείμνηστου Γιώργου Γεννηματά και μπόλιασε την εθνική πολιτική υγείας με τις ιδέες και τα έργα του. Ηγήθηκε για πολλά χρόνια της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης στη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα και άφησε μοναδική κληρονομιά.

Ο Άρις Μπουσουλέγκας από τη θέση του Προέδρου και Διοικητή του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης υπήρξε ο θεμελιωτής της σύγχρονης ψυχικής υγείας στη Θεσσαλονίκη και φωτεινός οδηγός και σηματοδότης για την ψυχιατρική μεταρρύθμιση σε όλη την Ελλάδα. Μεταμόρφωσε το παλιό Άσυλο σε σύγχρονο νοσοκομείο. Έδωσε την δυνατότητα σε χιλιάδες ψυχικά πάσχοντες να απολαύσουν την ποιότητα ζωής και περίθαλψης και τον ανθρώπινο σεβασμό που τους άξιζε.

Έδωσε την ευκαιρία σε εκατοντάδες ψυχιάτρους και επαγγελματίες ψυχικής υγείας να αναδείξουν τις καινοτόμες ιδέες τους. Αξιοποίησε ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους για να οικοδομήσει ένα υπερσύγχρονο δίκτυο υπηρεσιών πρωτοβάθμιας ψυχικής υγείας. Έχτισε κλινικές και Κέντρα Ψυχικής Υγείας, Οικοτροφεία και Ξενώνες, Δομές Ανοιχτής Περίθαλψης και Προγράμματα Απεξάρτησης. Προγράμματα Κατάρτισης για τους επαγγελματίες ψυχικής υγείας. Δομές Απασχόλησης και Κοινωνικής Επανένταξης για τους ψυχικά ασθενείς. Ευκαιρίες καριέρας για λαμπρούς νέους επιστήμονες που κοσμούν το χώρο της Ψυχικής Υγείας.

Ο Άρις Μπουσουλέγκας υπήρξε ο ηγέτης που ενέπνευσε με το όραμα και το έργο του και ταύτισε το όνομά του με την Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση στη Θεσσαλονίκη. Η προσφορά του είναι και θα παραμείνει μοναδική, διαχρονική και ανεκτίμητη!

Σεβαστέ Πρόεδρε και γιατρέ, αγαπημένε σύντροφε, Καλό Ταξίδι!

Νίκος Κριθαρίδης
Γραμματέας Κινήματος Αλλαγής
Α΄ Θεσσαλονίκης»