Skip to main content

Πέθανε ο Αδ. Βασιλάκης, εκ των βασικών διπλωματών στο ονοματολογικό με τα Σκόπια

Ο εκλιπών Έλληνας διπλωμάτης αποτέλεσε ένας εκ των βασικών παραγόντων της επίλυσης του ονοματολογικού με τα Σκόπια εκπροσωπώντας τη χώρα μας.

Θλίψη και οδύνη επικρατεί στο διπλωματικό σώμα μετά τη γνωστοποίηση του θανάτου του πρέσβη επί τιμή Αδαμαντίου Βασιλάκη.

Ο εκλιπών Έλληνας διπλωμάτης αποτέλεσε ένας εκ των βασικών παραγόντων της επίλυσης του ονοματολογικού με τα Σκόπια, εκπροσωπώντας τη χώρα μας ενώπιον του απεσταλμένου του ΟΗΕ για το συγκεκριμένο ζήτημα Μάθιου Νίμιτς.

Σε σχετική ανακοίνωση του ΥΠΕΞ αναφέρεται πως το «Υπουργείο Εξωτερικών θρηνεί την απώλεια του Πρέσβη ε.τ. Αδαμάντιου Βασιλάκη, ενός εξαίρετου διπλωμάτη που τίμησε την πατρίδα και απετέλεσε υπόδειγμα και πηγή έμπνευσης για όλους όσους είχαν την τύχη να τον γνωρίσουν».

Ο πρέσβης Αδαμάντιος Βασιλάκης εισήλθε στη Διπλωματική Υπηρεσία του Υπουργείου Εξωτερικών το 1972 και κατά τη διάρκεια της θητείας του υπηρέτησε σε καίριες θέσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τα Ηνωμένα Έθνη.

Την περίοδο 2002-2007 διετέλεσε Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδος στα Ηνωμένα Έθνη. Το 2005-2006 εκπροσώπησε την Ελλάδα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Από το 2007 ήταν επικεφαλής διαπραγματευτής της Ελλάδας στις διαπραγματεύσεις με τον Προσωπικό Απεσταλμένο του ΓΓΗΕ για το ονοματολογικό, Μ. Nimetz.

«Υπηρέτησε την Ελλάδα με εντιμότητα, αξιοπρέπεια και πίστη στο καθήκον. Ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, η πολιτική και υπηρεσιακή ηγεσία του Υπουργείου, καθώς και  οι συνάδελφοί του εκφράζουν θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του», καταλήγει η σχετική συλλυπητήρια ανακοίνωση του ΥΠΕΞ.