Skip to main content

Θρήνος στα Ιωάννινα: Πέθανε ο δήμαρχος Μωυσής Ελισάφ

Ήταν ο πρώτος Εβραίος δήμαρχος και επί σειρά ετών πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Ιωαννίνων - Έδωσε μια σύντομη, άνιση όμως μάχη με τον καρκίνο

Έφυγε από τη ζωή ο δήμαρχος Ιωαννίνων, Μωυσής Ελισάφ σε ηλικία 69 ετών κι ύστερα από σύντομη μάχη, αλλά άνιση μάχη με τον καρκίνο.

Ο Δήμος Ιωαννίνων είχε γνωστοποιήσει πως ο δήμαρχος αντιμετώπιζε πρόβλημα υγείας και βρισκόταν σε νοσοκομείο της Αθήνας.

Στην ανακοίνωση, γινόταν λόγος για «απρόβλεπτο πρόβλημα υγείας, που προέκυψε κατά τη διάρκεια προγραμματισμένου ταξιδιού».

Ο Μωυσής Ελισάφ ήταν εγνωσμένου κύρους καθηγητής Παθολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και διευθυντής της Β’ Παθολογικής Κλινικής του πανεπιστημνιακού νοσοκομείου της πόλης.

Υπήρξε για 17 χρόνια πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Ιωαννίνων,  μέλος του ΔΣ του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδος, ενώ διετέλεσε επί διετία και γενικός γραμματέας του Δ.Σ. του ΚΙΣΕ.

Ήταν ο πρώτος Εβραίος που εξελέγη δήμαρχος και όταν ρωτήθηκε σχετικά, το 2019, απάντησε: «Η Ισραηλιτική Κοινότητα των Ιωαννίνων έχει μακρά διαδρομή, διαδρομή αιώνων, με το δικό της αποτύπωμα στην ιστορία της πόλης. Σήμερα τα μέλη της δεν ξεπερνούν τα πενήντα. Είμαι ο πρώτος Εβραίος δήμαρχος της χώρας, αλλά είμαι Γιαννιώτης δήμαρχος».

Αμέσως μετά την εκλογή του ως δημάρχου Ιωαννίνων, τον Ιούνιο του 2019, το ΚΙΣΕ σε ανακοίνωση του, μεταξύ άλλων ανέφερε ότι «για τον Ελληνικό Εβραϊσμό, η επιτυχία του Μωυσή Ελισάφ σηματοδοτεί σταθμό στην ιστορία της εβραϊκής παρουσίας, τόσο στην πόλη των Ιωαννίνων, όσο και στην Ελλάδα, αφού για πρώτη φορά Έλληνας εβραϊκού θρησκεύματος εκλέγεται δήμαρχος. Μια επιτυχία που προκαλεί θαυμασμό, αλλά και συγκίνηση».

Ο Μωυσής Ελισάφ άφησε έντονο αποτύπωμα στην ιατρική, στην τοπική αυτοδιοίκηση και διακρίθηκε για την επιστημοσύνη, το ήθος και την συνέπεια λόγων και έργων.

Στον τομέα της ιατρικής υπήρξε ενεργό μέλος 27 Επιστημονικών Εταιρειών, ενώ διετέλεσε κατ΄επανάληψη πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Αθηροσκλήρωσης και μέλος του Δ.Σ. Επίσης, υπήρξε αντιπρόεδρος του Δ.Σ. του Ινστιτούτου Μελέτης, Έρευνας και Εκπαίδευσης για το Σακχαρώδη Διαβήτη και τα Μεταβολικά Νοσήματα και Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. της Ελληνικής Εταιρείας Παθολογίας Βορειοδυτικής Ελλάδας.

Είχε συμμετάσχει σε πολλές διεθνείς πολυκεντρικές κλινικές μελέτες που σχετίζονται με τη θεραπεία των υπερλιπιδαιμιών, της υπέρτασης, του διαβήτη και άλλων παραγόντων κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα.