Skip to main content

Πέθανε ο Δημοσθένης Δώδος, πρώην καθηγητής του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών ΑΠΘ

Δίδαξε στο Τμήμα Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ, και κατόπιν υπηρέτησε ως μέλος ΔΕΠ στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών από το 2001 μέχρι το 2015.

Έφυγε από τη ζωή ο Δημοσθένης Δώδος, αφυπηρετήσας Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ. 

Ο Δημοσθένης Δώδος γεννήθηκε στις 8 Αυγούστου 1948 στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες στην Πάντειο και στο Βερολίνο. Για την αντιστασιακή του δράση ως φοιτητής επί χούντας συνελήφθη και καταδικάστηκε σε πολυετή φυλάκιση. Υπέμεινε βασανιστήρια και δοκιμασίες με το γνώριμο σε όλους και όλες μας απαράμιλλο σθένος του. Εργάστηκε επί χρόνια ως ερευνητής στο Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών και κατόπιν δίδαξε στο ΑΠΘ, αρχικά στο Τμήμα Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ, και κατόπιν υπηρέτησε ως μέλος ΔΕΠ στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών από το 2001 μέχρι την αφυπηρέτησή του το 2015. Διατέλεσε Αντιπρόεδρος του ΔΣ του ΚΘΒΕ από το 2015 έως το 2019.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών, ήταν χαρισματικός δάσκαλος, ιδιαίτερα αγαπητός στους/στις φοιτητές/τριες, βαθύς γνώστης της πολιτικής ανάλυσης και της εκλογικής γεωγραφίας, διανοούμενος και ενεργός πολίτης, τίμησε πολλαπλώς το ΑΠΘ και το Τμήμα.

«Η προσφορά του είναι ανεκτίμητη και η απώλειά του δυσαναπλήρωτη. Σύσσωμο το Διδακτικό Ερευνητικό Προσωπικό, το Διοικητικό Προσωπικό, οι λοιποί Διδάσκοντες και λοιπές Διδάσκουσες, καθώς και οι Φοιτητές και Φοιτήτριες του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών τον αποχαιρετούμε με αγάπη», αναφέρεται σε ανακοίνωση του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ.

Τιμώντας την προσφορά και τη μνήμη του, το Τμήμα Πολιτικών Επιστημών

Ψηφίζει
- Να εκφραστούν θερμά συλλυπητήρια στους οικείους του.
- Να κατατεθεί στεφάνι στην κηδεία του.
- Να παραστεί αντιπροσωπεία, με επικεφαλής τον Πρόεδρο του Τμήματος, στην εξόδιο ακολουθία.
- Να κηρυχθεί η μέρα της κηδείας του ως μέρα πένθους για το Τμήμα και να ανασταλούν όλες οι εκπαιδευτικές και διοικητικές δραστηριότητες την ώρα της κηδείας.
- Να δημοσιοποιηθεί το ψήφισμα και να αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Τμήματος.