Skip to main content

Πέθανε ο Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ

Ο Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, ειδικός απεσταλμένος του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα στο Αφγανιστάν και το Πακιστάν και μεσολαβητής το 1995 στη συμφωνία για τον τερματισμό του πολέμου στα Βαλκάνια, πέθανε σήμερα σε
Ο Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, ειδικός απεσταλμένος του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα στο Αφγανιστάν και το Πακιστάν και μεσολαβητής το 1995 στη συμφωνία για τον τερματισμό του πολέμου στα Βαλκάνια, πέθανε σήμερα σε ηλικία 69 ετών.

Ως υφυπουργός Εξωτερικών για την Ευρώπη υπό την προεδρία Κλίντον, πρωταρχικό καθήκον του Χόλμπρουκ ήταν να διευκολύνει τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ. Ωστόσο όταν ξέσπασε ο πόλεμος στην πρώην Γιουγκοσλαβία, με την διπλωματία του Χόλμπρουκ και τις αεροπορικές επιδρομές του ΝΑΤΟ τερματίστηκε ο πόλεμος μεταξύ Σέρβων, Μουσουλμάνων και Κροατών.

Επέστρεψε ως ειδικός απεσταλμένος στην περιοχή στα τέλη της δεκαετίας του 1990, όταν ξέσπασαν συγκρούσεις μεταξύ Σέρβων και Αλβανών στο Κόσοβο.

Το Μάρτιο του 1999 ταξίδεψε στο Βελιγράδι για να δώσει το τελευταίο τελεσίγραφο στον Σέρβο πρόεδρο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, ότι το ΝΑΤΟ θα άρχιζε τους βομβαρδισμούς, αν η επίθεση στο Κόσοβο δεν σταματούσε. Ο Μιλόσεβιτς δεν άκουσε την προειδοποίηση.

Ο Χόλμπρουκ, ο οποίος υπηρέτησε ως πρεσβευτής των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη και στη Γερμανία, και δύο φορές ως αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, πέθανε μετά την επέμβαση στην οποίο υποβλήθηκε το Σάββατο για αποκατάσταση της αορτής του. Την Παρασκευή στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ είχε παρουσιάσει σοβαρή αδιαθεσία και είχε εισαχθεί στο νοσοκομείο.

Το θάνατο του Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ επιβεβαίωσε η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον, εκτιμώντας ότι οι ΗΠΑ έχασαν «έναν από τους πιο αφοσιωμένους υπηρέτες τους».

«Απόψε η Αμερική έχασε έναν από τους πιο δεινούς υποστηρικτές της και έναν από τους πιο αφοσιωμένους υπηρέτες της», σημειώνει η Κλίντον σε ανακοίνωση και συμπληρώνει: «Ο Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ υπηρέτησε τη χώρα που αγαπούσε επί σχεδόν μισό αιώνα».