Skip to main content

Πέθανε ο Θεόδωρος Κάλβος, ηθοποιός και συνιδρυτής της Ανώτερης Σχολής Δραματικής Τέχνης

Ο Θόδωρος Κάλβος ήταν ο κύριος εισηγητής της εισαγωγής της Θεατρικής εκπαίδευσης στα σχολεία αλλά και του πάρκου μυθολογίας στην Αθήνα.

Πέθανε ο ηθοποιός και συνιδρυτής της Ανώτερης Σχολής Δραματικής Τέχνης, Θεόδωρος Κάλβος, όπως έκανε γνωστό στο Facebook, Σπύρος Μπιμπίλας, αναδημοσιεύοντας το ποστ του γιου του, Μιχάλη Καλαμπόκη.

Η κηδεία του θα γίνει την Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου στις 15:00 στο κοιμητήριο Παλαιού Φαλήρου.

«Έφυγε από κοντά μας ένας γλυκύτατος και σπουδαίος άνθρωπος της τέχνης μας..Ενας δάσκαλος…Ο Θόδωρος Κάλβος με τον οποίο είχα την τύχη και την τιμή να συνεργαστώ ως καθηγητής στην Αθηναική Ανώτερη Σχολή Δραματικής Τέχνης , που ήταν το δικό του δημιούργημα,για μια 10ετια…Εβγαλε γενιές ηθοποιών στο καλλιτεχνικό στερέωμα…Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα τον σκεπάσει.. Άξιος συνεχιστής των οραμάτων του ο πολυτάλαντος γιός του @Μιχάλης Καλαμποκης» έγραψε ο Σπύρος Μπιμπίλας.

Ποιος ήταν ο Θεόδωρος Κάλβος

Γεννήθηκε στο Μελιγαλά Μεσσηνίας. Σπούδασε σε δύσκολα για την Ελλάδα χρόνια υποκριτική και σκηνοθεσία στη σχολή του Εθνικού Ωδείου με ομόφωνη Αριστεία και συνέχισε τις σπουδές του στο Boston University στην ΑμερικήΕπί σειρά ετών Προϊστάμενος του Καλλιτεχνικού τομέα του δήμου Αθηναίων, Οργανισμού Νεολαίας και Άθλησης, όπου άφησε το στίγμα του με σημαντικό έργο και καινοτομίες.

Ως ηθοποιός έπαιξε δίπλα σε μεγάλες μορφές του Ελληνικού θεάτρου, όπως τους: Χορν, Αλεξανδράκη, Γεωργούλη, Σταυρίδη, Καρζή, Κατράκη, Λαμπέτη, Ξανθόπουλο, Θάνο Τράγκα, Τσαλδάρη, Μοσχονά και άλλους.

Η ιδιαίτερη αγάπη του και αφοσίωσή του στο ποιητικό ρεπερτορίο και το Αρχαίο Δράμα, τον οδήγησε σε σημαντικές σκηνοθεσίες αλλά και επί πολλές δεκαετίες καθηγητή Αρχαίου Δράματος σε πολλές Δραματικές Σχολές της Ελλάδας και σε σχολές και Πανεπιστήμια της Αμερικής, όπως αναφέρει ο γιος του, Μιχάλης Καλαμπόκης.

Εμφανίστηκε σε σημαντικά θέατρα και φεστιβάλ της Ελλάδας και του εξωτερικού καθώς και αργότερα ως σκηνοθέτης και θιασάρχης, με παράλληλη δράση στη διοίκηση του Καλλιτεχνικού τομέα του Δήμου Αθηναίων.

Έζησε και εργάστηκε επί σειρά ετών στις Η.Π.Α. ως ηθοποιός. Κινηματογραφικά συνεργάστηκε με τον Ηλία Καζάν, τον Κερκ Ντάγκλας, την Ντέμπορα Κερ και άλλους. Στην Ελλάδα με τους Τσιφόρο, Αλίκη Βουγιουκλάκη και άλλους, ενώ δίδαξε θέατρο στο Boston University και συντόνισε μαθήματα και παραστάσεις προώθησης του Ελληνικού πολιτισμού στο Harvard University και Boston college.

Εργάστηκε στη ΕΡΤ και στην ΕΡΑ ως παρουσιαστής όπως και στο Θέατρο της Δευτέρας. Έχει υπάρξει παρουσιαστής και στο σταθμό Wbc της Αμερικής. Έχει πρωταγωνιστήσει σε ραδιοφωνικά θεατρικά έργα, και έχει χαρίσει τη φωνή του σε εκφωνήσεις, σπικάζ και μεταγλωττίσεις. Επίσης έχει συνεργαστεί με τις επιτροπές των Ολυμπιακών αγώνων ως καλλιτεχνικός οργανωτής και εκφωνητής.

Έχει υπάρξει ιδρυτής σημαντικών φεστιβάλ στην Ελλάδα, την Ευρώπη και την Αμερική με κύριο άξονα τα ελληνικά γράμματα και τις τέχνες. Στην Ελλάδα αναγνωρίστηκε η προσφορά και το καλλιτεχνικό του έργο και συνεργάστηκε πολλές φορές στο προεδρείο επιτροπών του Υπουργείο Παιδείας, Υπουργείο Πολιτισμού.

Ο Θόδωρος Κάλβος ήταν ο κύριος εισηγητής της εισαγωγής της Θεατρικής εκπαίδευσης στα σχολεία αλλά και του πάρκου μυθολογίας στην Αθήνα.

Είχε μεγάλο καλλιτεχνικό φιλανθρωπικό έργο και είχε τιμηθεί με δεκάδες διακρίσεις στη Βοστώνη αλλά και στην Ελλάδα. Εκφραστής και εμπνευστής της Θεατρικής παιδείας είχε εκπαιδεύσει τις τελευταίες δεκαετίες εκατοντάδες επαγγελματιών ηθοποιών.