Skip to main content

Πέθανε σε ηλικία 78 ετών ο επιχειρηματίας και πρώην πολιτικός Μπερνάρ Ταπί

Έφυγε από τη ζωή ο Γάλλος πρώην υπουργός και επιχειρηματίας, Μπερνάρ Ταπί, που είχε αναδειχθεί σε σύμβολο της κοινωνικής επιτυχίας

Ο Γάλλος πρώην υπουργός και επιχειρηματίας, Μπερνάρ Ταπί, που είχε αναδειχθεί κάποτε σε σύμβολο της κοινωνικής επιτυχίας προτού εμπλακεί σε δικαστικούς υποθέσεις, απεβίωσε σήμερα σε ηλικία 78 ετών από καρκίνο.

Επιχειρηματίας, παρουσιαστής τηλεοπτικής εκπομπής, τραγουδιστής, πρόεδρος της Olympique de Marseille (OM), υπουργός, ηθοποιός ή ακόμη ιδιοκτήτης μέσων ενημέρωσης, ο Μπερνάρ Ταπί απεβίωσε στην κατοικία του στο Παρίσι. Η οικογένειά του ανακοίνωσε ότι η ταφή του θα γίνει στη Μασσαλία, «την πόλη της καρδιάς του».

Γεννημένος στις 26 Ιανουαρίου 1943 στο Παρίσι σε μια φτωχή οικογένεια, υπήρξε κατ΄αρχήν ένας λαμπερός εργοδότης, ειδικός στις εξαγορές επιχειρήσεων που αντιμετώπιζαν δυσκολίες προτού μετατραπεί σε μοχθηρό επιχειρηματία που μετερχόταν αμφιλεγόμενες πρακτικές.

Ο Μπερνάρ Ταπί πέρασε επίσης από την πολιτική: αφού εκλέχθηκε βουλευτής της Μπους-ντι-Ρον (νότια Γαλλία) το 1989 με τη σημαία της προεδρικής πλειοψηφίας του σοσιαλιστή Φρανσουά Μιτεράν, διετέλεσε περιφερειακός σύμβουλος, ευρωβουλευτής και, για λιγότερο από δύο μήνες, υπουργός Πολεοδομίας στην κυβέρνηση του Πιερ Μπερεγκοβουά (Απρίλιος-Μάιος 1992).

Η τηλεοπτική μονομαχία του με τον επικεφαλής του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου, Ζαν-Μαρί Λεπέν το 1989, έμεινε στην Ιστορία.

Λάτρης των σπορ, δημιούργησε το 1983 μια ποδηλατική ομάδα που θα στρατολογήσει τον Μπερνάρ Ινό, προτού αναλάβει τρία χρόνια αργότερα την OM, που θα γίνει το 1993 η πρώτη -και η μοναδική μέχρι σήμερα- γαλλική ποδοσφαιρική ομάδα που θα κατακτήσει τον τίτλο του Τσάμπιονς Λιγκ.

Για πολλούς οπαδούς της Μαρσέιγ, παρέμεινε «Το Αφεντικό».

Είναι επίσης στην OM που ξέσπασε η πρώτη υπόθεση που τον οδήγησε στα δικαστήρια, εκείνη ενός στημένου αγώνα ανάμεσα στη Μαρσέιγ και τη Βαλανσιέν, για την οποία καταδικάστηκε για συνέργεια σε διαφθορά και δωροδοκία μαρτύρων και πέρασε 165 μέρες στη φυλακή το 1997.

Στη συνέχεια θα καταδικαστεί και σε άλλες υποθέσεις για υπεξαίρεση χρημάτων και φοροδιαφυγή κυρίως, που κατέληξαν στο να τεθεί σε δικαστική εκκαθάριση και να χάσει όλα τα δικαιώματα αντιπροσώπευσης.

Πατέρας τεσσάρων παιδιών, υπήρξε επίσης ιδιοκτήτης μέσων ενημέρωσης, αποκτώντας, το 2012, τις τελευταίες μετοχές του ομίλου Hersant και διευθύνοντας στο εξής τον όμιλο «La Provence».

Πολύ εξασθενημένος αλλά πάντα μαχητικός, ο Μπερνάρ Ταπί εμφανίστηκε μόλις τον περασμένο Μάιο ενώπιον των δικαστών του για ένα σκέλος της «υπόθεσης της ζωής του», της οικονομικής διένεξής του για περισσότερα από 30 χρόνια με την Crédit Lyonnais γύρω από την πώληση της εταιρίας αθλητικών ειδών Adidas.

Η δίκη αυτή, που είχε διακοπεί ήδη για έξι μήνες το φθινόπωρο του 2020, τελείωσε απουσία του επιχειρηματία, ο οποίος είχε εισαχθεί εκ νέου στο νοσοκομείο.

Η πολιτική αγωγή είχε ζητήσει ποινή φυλάκισης πέντε χρόνων με αναστολή για συνέργεια σε απάτη και κατάχρηση δημοσίων πόρων - η απόφαση αναμένεται την Τετάρτη,

Τον Ιούνιο, είχε κυκλοφορήσει μαζί με τον δημοσιογράφο Φραντς Ολιβιέ-Ζισμπέρ ένα βιβλίο εν είδει διαθήκης, που φέρει τον τίτλο Μπερνάρ Ταπί. Μαθήματα ζωής, θανάτου και αγάπης, όπου επανερχόταν κυρίως στην «πιο μεγάλη» από τις «βλακείες» ολόκληρης της σταδιοδρομίας του, την πώληση της Adidas.