Skip to main content

Πέθανε σε ηλικία 96 ετών ο εμβληματικός επιζών της ατομικής βόμβας στη Χιροσίμα

Ο Σουνάο Τσούμποϊ ήταν 20 ετών όταν οι Ηνωμένες Πολιτείες έριξαν την ατομική βόμβα στη γενέτειρά του στις 6 Αυγούστου 1945.

Έφυγε από τη ζωή, σε ηλικία 96 ετών, ο Σουνάο Τσουμπόι, ο εμβληματικός επιζών της ατομικής βόμβας στη Χιροσίμα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Nihon Hidankyo, ομάδας επιζώντων της ατομικής βόμβας της οποίας ήταν επικεφαλής, αιτία θανάτου ήταν καρδιακή πάθηση που προκλήθηκε από αναιμία. Πέθανε στις 24 Οκτωβρίου σε νοσοκομείο της Χιροσίμα.

Ο Τσούμποϊ ήταν 20 ετών όταν οι Ηνωμένες Πολιτείες έριξαν την ατομική βόμβα στη γενέτειρά του στις 6 Αυγούστου 1945. Όταν εξερράγη η βόμβα, ήταν καθ’ οδόν για τη σχολή μηχανικών όπου σπούδαζε.

«Έπαθα εγκαύματα σε όλο μου το σώμα», είχε δηλώσει ο Τσουμπόι το 2016. «Γυμνός, προσπάθησα να ξεφύγω για περίπου τρεις ώρες στις 6 Αυγούστου, αλλά τελικά δεν μπορούσα πλέον να περπατήσω».

Ανέκτησε τις αισθήσεις του 40 μέρες μετά τον βομβαρδισμό. Κομμάτι από το αυτί του είχε φύγει από τα εγκαύματα, ενώ στη συνέχεια εμφάνισε καρκίνο και άλλες ασθένειες.

Αγώνας ζωής για έναν κόσμο χωρίς πυρηνικά

Αποστολή της ζωής του ήταν ένας κόσμος χωρίς πυρηνικά. Είχε δηλώσει: «Μπορώ να ανεχθώ τις κακουχίες για χάρη της ανθρώπινης ευτυχίας. Μπορεί να πεθάνω αύριο, αλλά είμαι αισιόδοξος. Δεν θα τα παρατήσω ποτέ. Δεν θέλουμε πυρηνικά όπλα».

Ο Τσουμπόι ήταν ένας από τους επιζώντες της ατομικής βόμβας που συνάντησε τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, κατά την ιστορική επίσκεψη στη Χιροσίμα. Κρατούσε τα χέρια του πρώτου εν ενεργεία προέδρου των ΗΠΑ που επισκέφτηκε τη Χιροσίμα και μάλιστα γελούσε. Αργότερα, δήλωσε: «Μπορούσα να μεταφέρω τις σκέψεις μου».

Πηγή: Deutsche Welle