Skip to main content

Συνέντευξη Μ. Πετμεζά: 30 Χρόνια CITY College - Σπουδές υψηλού κύρους

Ο αναπληρωτής διευθυντής του διεθνούς τμήματος του Πανεπιστημίου του Sheffield, μιλάει στη Voria.gr για το Κολλέγιο και το μέλλον των σπουδαστών.

Το αποτύπωμα του CITY College στην ακαδημαϊκή κοινότητα και την κοινωνία της Θεσσαλονίκης και της Ελλάδας παρουσιάζει σε συνέντευξή του στη Voria.gr ο αναπληρωτής διευθυντής του CITY College, διεθνούς τμήματος του Πανεπιστημίου του Sheffield, Δρ Μεγακλής Πετμεζάς, με την ευκαιρία συμπλήρωσης τριάντα χρόνων παρουσίας του Κολεγίου στον ελλαδικό χώρο.

Ο Δρ Πετμεζάς αναλύει τις ευκαιρίες και το μέλλον που παρουσιάζεται στους φοιτητές του CITY College, τα νέα προγράμματα σπουδών που εντάσσει φέτος στο portfolio του το Κολέγιο αλλά και τη συμβολή του στο να αποτελέσει η πόλη μητροπολιτικό κέντρο των Βαλκανίων.

«Μέσα από μία πορεία ανάπτυξης με κύριο στόχο την προαγωγή ποιοτικής εκπαίδευσης, το CITY College έχει καθιερωθεί πλέον ως ένα από τα καλύτερα διεθνή εκπαιδευτικά ιδρύματα όχι μόνο της Θεσσαλονίκης αλλά και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης» επισημαίνει ο ίδιος και εξηγεί πως το Κολέγιο προσφέρει πτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα σε 8 χώρες, ενώ εκτός από Έλληνες, προσελκύει στη Θεσσαλονίκη φοιτητές από 35 περίπου χώρες.

Έχοντας τέσσερα ακαδημαϊκά τμήματα στις Επιστήμες Διοίκησης και Οικονομίας, την Ψυχολογία, την Πληροφορική, και την Αγγλική Φιλολογία, το CITY College προσθέτει φέτος καινούργια προγράμματα σπουδών, μεταξύ των οποίων το Weekend Masters, δίνοντας έτσι πρόσβαση στην μεταπτυχιακή εκπαίδευση σε υποψήφιους που εργάζονται ή έχουν φορτωμένο πρόγραμμα τις καθημερινές.



Το CITY College κλείνει φέτος 30 χρόνια παρουσίας στον ελλαδικό χώρο. Ποιο είναι το αποτύπωμα στην ακαδημαϊκή κοινότητα και την κοινωνία της Θεσσαλονίκης και της Ελλάδας γενικότερα;

Η φετινή χρονιά είναι ιδιαίτερη για όλους εμάς στο CITY College καθώς σηματοδοτεί την τριακοστή επέτειο από την ίδρυση του Κολεγίου. Μέσα από μία πορεία ανάπτυξης με κύριο στόχο την προαγωγή ποιοτικής εκπαίδευσης, το CITY College έχει καθιερωθεί πλέον ως ένα από τα καλύτερα διεθνή εκπαιδευτικά ιδρύματα όχι μόνο της Θεσσαλονίκης αλλά και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Ως πραγματικά διεθνές εκπαιδευτικό ίδρυμα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, το CITY College προσφέρει πτυχιακά (Bachelors) και μεταπτυχιακά προγράμματα (Masters) σε 8 χώρες (Ελλάδα, Βουλγαρία, Σερβία, Ρουμανία, Ουκρανία, Αρμενία, Γεωργία, Αζερμπαϊτζάν), ενώ, εκτός από Έλληνες, προσελκύουμε στη Θεσσαλονίκη φοιτητές από 35 περίπου χώρες, συμβάλλοντας έτσι όχι μόνο στο επίπεδο των προσφερόμενων σπουδών και της ακαδημαϊκής έρευνας στην πόλη μας αλλά και στον διεθνή και πολυπολιτισμικό της χαρακτήρα. Αξίζει να σημειώσουμε βέβαια ότι ως Διεθνές Tμήμα του Πανεπιστημίου του Sheffield, το CITY College αποτελεί στη Θεσσαλονίκη μία έδρα για ένα από τα 100 καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου, ένα γεγονός ιδιαίτερα σημαντικό για την πόλη μας. Αν εστιάσουμε πέρα από το εκπαιδευτικό έργο, το CITY College αφήνει το αποτύπωμά του στην πόλη και με το σημαντικό κοινωνικό του έργο, το οποίο τοποθετούμε στον πυρήνα της φιλοσοφίας μας αλλά κυρίως της δράσης μας. Οι ποικίλες δραστηριότητες των μελών της κοινότητας του CITY College αποσκοπούν στην διάδοση κι αξιοποίηση της γνώσης, καθώς επίσης και στην υποστήριξη ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων μέσω δράσεων εθελοντισμού, συνεργασιών με διάφορους φορείς και οργανισμούς κ.ά.

Ποιες είναι οι ευκαιρίες που παρουσιάζονται για τους σπουδαστές και πώς προδιαγράφεται το μέλλον τους μετά τη φοίτησή τους στο Κολέγιο;

Οι φοιτητές μας έχουν την ευκαιρία να σπουδάσουν σε ένα διεθνές περιβάλλον, να αποκτήσουν ένα ισχυρό πτυχίο από ένα από τα 100 καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου και να αναπτύξουν γνώσεις και δεξιότητες που θα τους κάνουν περιζήτητους στην αγορά εργασίας της Ελλάδας αλλά και όλου του κόσμου. Οι απόφοιτοί μας έχουν υψηλό δείκτη απορρόφησης στην αγορά εργασίας. Το Κέντρο Καριέρας, Επιχειρηματικότητας κι Απασχολησιμότητας υποστηρίζει ενεργά τους φοιτητές και τους αποφοίτους στην άμεση επαγγελματική αποκατάσταση μετά την ολοκλήρωση των σπουδών, ή ακόμα και πριν από αυτή. Σύμφωνα με τα στατιστικά του Κέντρου Καριέρας του CITY College το 97% των αποφοίτων μας βρίσκουν εργασία ή απασχολούνται μέσα στον πρώτο χρόνο από την ολοκλήρωση των σπουδών τους, ένα ποσοστό πραγματικά εντυπωσιακό, για το οποίο είμαστε ιδιαίτερα περήφανοι.

Ποια τα νέα προγράμματα σπουδών που προσφέρονται για τους σπουδαστές την επόμενη χρονιά;



Τo CITY College έχει τέσσερα ακαδημαϊκά τμήματα στις Επιστήμες Διοίκησης και Οικονομίας, την Ψυχολογία, την Πληροφορική, και την Αγγλική Φιλολογία, και προσφέρει προγράμματα σε πτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο (Bachelors, Μasters) σε πολλές σύγχρονες κατευθύνσεις.

Φέτος, στο portfolio των σπουδών έχουν προστεθεί πολλά νέα προγράμματα μεταξύ των οποίων και μία νέα γενιά μεταπτυχιακών, τα Weekend Masters, με παρακολούθηση μαθημάτων το Σαββατοκύριακο, δίνοντας έτσι πρόσβαση στην μεταπτυχιακή εκπαίδευση σε υποψήφιους που εργάζονται ή έχουν φορτωμένο πρόγραμμα τις καθημερινές. Στα Weekend Masters εντάσσεται και το Executive MBA, ένα πρόγραμμα ειδικά σχεδιασμένο για διευθυντικά στελέχη. Επιπλέον, το Τμήμα Επιστημών Διοίκησης και Οικονομίας εντάσσει φέτος δύο νέα μεταπτυχιακά προγράμματα σε σύγχρονα επιστημονικά πεδία, ‘Χρηματοοικονομικά και Διαχείριση Κινδύνου’ και ‘Αναλυτική των Επιχειρήσεων και Επιστήμη των Αποφάσεων’, ενώ το Τμήμα Πληροφορικής ανανέωσε πλήρως τα μεταπτυχιακά του προγράμματα με νέες κατευθύνσεις σε τομείς αιχμής όπως ‘Ανάπτυξη Λογισμικού’, ‘Ανάπτυξη Λογισμικού με Πρακτική σε Εταιρίες Πληροφορικής’, ‘Ανάπτυξη Front-end και Mobile Εφαρμογών’, Ανάπτυξη Web και Mobile Εφαρμογών’ κ.α. Τέλος το Τμήμα Αγγλικής Φιλολογίας δημιούργησε δύο νέα πτυχιακά προγράμματα στην ‘Αγγλική Γλώσσα κι Επικοινωνία’ και την ‘ Αγγλική Γλώσσα, Γλωσσολογία και Λογοτεχνία’. Όλα τα προγράμματά μας είναι σχεδιασμένα έτσι ώστε να ανταποκρίνονται άμεσα στις ανάγκες της αγοράς.

Γιατί να επιλέξει ένας φοιτητής το CITY College και τι διαφορετικό μπορεί να βρει στο ίδρυμά σας;

Οι φοιτητές που επιλέγουν το CITY College επιλέγουν συνειδητά να ολοκληρώσουν ένα απαιτητικό πρόγραμμα σπουδών από ένα ισχυρό βρετανικό πανεπιστήμιο, που θα τους δώσει τις γνώσεις, τις δεξιότητες και τις εμπειρίες για να διεκδικήσουν το μέλλον τους στην Ελλάδα, στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο. Επιλέγουν ποιοτική εκπαίδευση που να στηρίζεται όχι μόνο στην παροχή στεγνής θεωρητικής γνώσης, αλλά να εμπεριέχει τη διεθνοποίηση, την καινοτομία, τους σύγχρονους τρόπους διδασκαλίας, εκμάθησης και πρακτικής εμπειρίας, την αξία της κοινωνικής προσφοράς και της συνεργασίας σε πολυπολιτισμικά περιβάλλοντα. Αυτά όλα, κι άλλα πολλά, αποτελούν για τους υποψηφίους βασικούς λόγους επιλογής του CITY College ως εκπαιδευτικού τους προορισμού.

Όλα αυτά τα χρόνια έχετε καταφέρει να εδραιώσετε την παρουσία σας σε ακαδημαϊκό επίπεδο. Ποιο το μυστικό της επιτυχίας;

Το μυστικό της επιτυχίας μάλλον δεν είναι και τόσο μυστικό. Θα έλεγα η αδιαπραγμάτευτη αφοσίωσή μας στο όραμά μας για αριστεία στην εκπαίδευση και η αγάπη μας για αυτή.

Τέλος, πώς έχει επηρεάσει το Κολέγιο η επιλογή της έδρας στη Θεσσαλονίκη; Εκτιμάτε ότι θα υπάρξει περαιτέρω ανάπτυξη του ιδρύματος σε μία εποχή που εντείνονται οι προσπάθειες για να αποτελέσει η πόλη μητροπολιτικό κέντρο των Βαλκανίων; Έχετε σπουδαστές από άλλες χώρες;

Ως πραγματικά διεθνές εκπαιδευτικό ίδρυμα με έδρα την Θεσσαλονίκη, το CITY College προσελκύει στην Θεσσαλονίκη φοιτητές από 35 περίπου χώρες συνθέτοντας έτσι μία διεθνή ακαδημαϊκή κοινότητα που δημιουργεί μία πολυπολιτισμική κουλτούρα στην πόλη μας. Σήμερα συνολικά έχουμε περισσότερους από 6.000 αποφοίτους από 60 περίπου εθνότητες. Το CITY College αναπτύσσεται συνεχώς, και στην έδρα του στη Θεσσαλονίκη, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή, συνεπώς όντως συμβάλλουμε στις προσπάθειες να γίνει η πόλη μας μητροπολιτικό κέντρο των Βαλκανίων.