Skip to main content

Πετρέλαιο: Βαριές απώλειες στη σκιά της νέας υποπαραλλαγής της Όμικρον

Περί τις 15:00 ώρα Ελλάδος, η τιμή του μπρεντ υποχωρεί κατά 2,92% ήτοι 3,12 δολάρια και διαμορφώνεται στα 103,90 δολάρια το βαρέλι.

Ο φόβος της πανδημίας ξύπνησε για άλλη μια φορά μετά την εμφάνιση νέας υποπαραλλαγής Όμικρον του κορωνοϊού στην Κίνα, ένας φόβος ο οποίος με τη σειρά του πυροδότησε ανησυχίες για τη ζήτηση του πετρελαίου.

Η υποπαραλλαγή έκανε την εμφάνισή της στο οικονομικό κέντρο της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο, τη Σαγκάη και όπως έχουν δείξει στο παρελθόν οι αρχές της πόλης, δεν θα διστάσουν να θέσουν εκ νέου τους πολίτες σε μαζικά τεστ καθώς και σε περιορισμούς.

Υπό το ενδεχόμενο αυτό, αναδύονται εκ νέου αμφιβολίες αναφορικά με την κινητικότητα και κατ’ επέκταση για τη ζήτηση του πετρελαίου, κάτι που έχει στοιχίσει σήμερα στις τιμές του.

Περί τις 15:00 ώρα Ελλάδος, η τιμή του μπρεντ υποχωρεί κατά 2,92% ήτοι 3,12 δολάρια και διαμορφώνεται στα 103,90 δολάρια το βαρέλι, την ίδια ώρα που αυτή του αργού καταγράφει απώλειες της τάξεως του 3,48% ή 3,66 δολάρια, στα 101,13 δολάρια το βαρέλι.

Η Κίνα και πορεία της πανδημίας γι άλλη μια φορά πρωταγωνιστούν στην αγορά πετρελαίου και σύμφωνα με τον αναλυτή για τα εμπορεύματα της Commonwealth Bank, Βίβεκ Νταρ, η αγορά ανταποκρίνεται στη ροή των ειδήσεων και η Κίνα είναι αυτή που έχει μαγνητίσει την περισσότερη προσοχή.

Στην αγορά εξακολουθούν να ασκούν πιέσεις τα σχέδια των χωρών της Δύσης να περιορίσουν τις τιμές του πετρελαίου της Ρωσίας, με τον πρόεδρο της χώρας Βλαντιμίρ Πούτιν να προειδοποιεί ότι περαιτέρω κυρώσεις θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε «καταστροφικές» συνέπειες στην παγκόσμια αγορά ενέργειας.

Από τη μεριά της η αμερικανική τράπεζα, JP Morgan, υποστηρίζει η αγορά πετρελαίου βρίσκεται εν μέσω συμπληγάδων, καθώς από τη μία βρίσκεται μια πιθανή διακοπή των προμηθειών της Ρωσίας και από την άλλη το ενδεχόμενο μιας ύφεσης.

Άλλο ένα ερώτημα που αιωρείται είναι κατά πόσο θα υπάρχει ροή ρωσικού αργού μέσω του αγωγού Caspian Pipeline Consortium (CPC), ο οποίος διαπερνάει το Καζακστάν.

Επί του παρόντος οι ροές συνεχίζονται κανονικά μέσω του αγωγού από τον οποίο διακινείται περί του 1% του παγκόσμιου εφοδιασμού πετρελαίου, ενώ σήμερα Δευτέρα δικαστήριο της Ρωσίας απέρριψε προηγούμενη απόφαση η οποία απαιτούσε η λειτουργία του αγωγού να ανασταλεί.

Πηγή: moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters