Skip to main content

Πέτρος Λεκάκης: Η φωνή των νέων πρέπει να ακούγεται

Ο υποψήφιος δήμαρχος παρουσίασε προτάσεις ώστε οι νέοι να είναι πιο κοντά στα κοινά και την τοπική αυτοδιοίκηση και να ακούγεται η φωνή τους.

Ζωντανή διαδικτυακή συζήτηση με τέσσερις φοιτητές της Θεσσαλονίκης είχε ο υποψήφιος Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Πέτρος Λεκάκης.

Τις ερωτήσεις προς τον επικεφαλής του συνδυασμού «Θεσσαλονίκη Πρώτη» έθεσαν οι φοιτητές Γιώργος Μιχούδης (Οργάνωση-Διοίκηση Επιχειρήσεων ΤΕΙ Θεσσαλονίκης), Ζωή Ασημάκη (Νομική ΑΠΘ), Δημήτρης Σπανός (Νομική ΑΠΘ) και Λουκία Τσιλιγιάννη (Ψυχολογία ΑΠΘ).

Ο κ. Λεκάκης παρουσίασε προτάσεις ώστε οι νέοι να είναι πιο κοντά στα κοινά και την τοπική αυτοδιοίκηση και να ακούγεται η φωνή τους. Σημείωσε πως ήδη στο Δήμο Θεσσαλονίκης καθιερώθηκε από την ΚΕΔΗΘ ο θεσμός του Δημοτικού Συμβουλίου Νέων και πως στο πρόγραμμα του συνδυασμού του υπάρχει η πρόταση για έναν νέο θεσμό, τον «Δήμαρχο Νέων». Θα εκλέγεται μέσα από τα Δεκαπενταμελή Μαθητικά Συμβούλια και θα είναι ο συνομιλητής της διοίκησης για τα θέματα της γενιάς του.

Επίσης σημείωσε την ανάγκη οι νέοι που λόγω του brain drain έχουν φύγει από τη Θεσσαλονίκη να γίνουν, με συντονισμό του Δήμου, πρεσβευτές της πόλης στο εξωτερικό κάτι που πρότεινε και για τους χιλιάδες φοιτητές του ΑΠΘ που είναι από άλλα μέρη της χώρας. «Πρέπει να υπάρχει επαφή με την τοπική αυτοδιοίκηση. Η Θεσσαλονίκη έχει μόνο να κερδίσει από αυτούς», δήλωσε.

Μετέφερε στους συνομιλητές του την κουλτούρα συνεργασιών που διέπει τη «Θεσσαλονίκη Πρώτη» επισημαίνοντας πως ο συνδυασμός του αποτελείται από ανθρώπους με διαφορετικές ιδεολογικές αφετηρίες που έδειξαν ότι μπορούν να συνεργαστούν για το καλό της πόλης. «Μπορούμε να συνεργαστούμε με όλους εκτός βέβαια από τα άκρα. Δεν έχουμε κόμματα από πάνω και δεν χρειάζεται να τα ρωτήσουμε με ποιους θα συνεργαστούμε. Κριτήριό μας είναι μόνο το καλό της πόλης», δήλωσε.

Ο κ. Λεκάκης απαντώντας σε ερώτηση για την ανομία στο ΑΠΘ τόνισε πως το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο είναι αναπόσπαστο κομμάτι της Θεσσαλονίκης και αφού δεν μπόρεσε να μπει στην κοινωνία θα πρέπει να μπει η κοινωνία μέσα σε αυτό. Πρότεινε μεταξύ άλλων την ενίσχυση του φωτισμού για λόγους ασφαλείας .

Επίσης πρότεινε όλα τα σχολεία να λειτουργούν και ως ΚΔΑΠ κάτι που θα τα κρατάει όλη μέρα ζωντανά και θα δώσει λύσεις σε γονείς και παιδιά. «Τα οφέλη είναι πολλαπλά. Τα προγράμματα αυτά χρηματοδοτούνται που σημαίνει πως θα υπάρχουν και πόροι για τη συντήρηση των σχολικών μονάδων», είπε ο κ. Λεκάκης.