Skip to main content

Πέτσας: Ανοιχτό το ενδεχόμενο ακόμα πιο αυστηρών μέτρων - Οι κόκκινες περιοχές

Σε τοπικό επίπεδο με βάση τα επιδημιολογικά στοιχεία για τον κορωνοϊό ανησυχητική είναι η κατάσταση σε ορισμένες περιοχές της χώρας.

Δεν απέκλεισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας το ενδεχόμενο νέων αυστηρών μέτρων για περιοχές που είναι επιδημιολογικά επιβαρυμένες.

Στην τοποθέτησή του κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κ. Πέτσας έδωσε στοιχεία για την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας.

Όπως είπε χαρακτηριστικά «τα γενικά στοιχεία κινούνται αργά αλλά σταθερά, στην επιθυμητή κατεύθυνση. Όμως την ίδια στιγμή σε τοπικό επίπεδο με βάση τα επιδημιολογικά στοιχεία ανησυχητική είναι η κατάσταση στην Κοζάνη και στην Δυτική Αττική».

Σύμφωνα με τον κ. Πέτσα, τα περισσότερα κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμό εντοπίζονται στους νομούς Κιλκίς, Ξάνθης, Πιερίας, Δράμας, Θεσσαλονίκης, Κοζάνης, Ροδόπης, Γρεβενών, Πέλλας και Λάρισας. «Δεν αποκλείεται σε περιοχές που αντί ύφεσης εκδηλώνεται τάσεις επιδείνωσης να υπάρξουν αυστηρότερα μέτρα», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Πέτσας τόνισε ότι ήδη η Επιτροπή Ειδικών εξετάζει τα στοιχεία σε τέτοιες περιοχές και στη συνέχεια θα εισηγηθεί στην κυβέρνηση.

«Σε κάθε περίπτωση με δεδομένη την επικινδυνότητα της περιόδου που ακολουθεί είναι ανάγκη να μην υπάρχει στη διάρκεια των γιορτών καμία χαλάρωση. Αυτές τις γιορτές ας μην επιτρέψουμε στον κορωνοϊό να γιορτάσει», υπογράμμισε ο κ. Πέτσας.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να μην χαλαρώσουν ως προς την τήρηση των μέτρων μιλώντας για Χριστούγεννα με τα απολύτως απαραίτητα οικεία πρόσωπα. «Κάνουμε έκκληση προς όλους να δώσουμε έμφαση στον στενό κύκλο των επαφών», είπε.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, περιέγραψε το πώς θα γίνει ο εορτασμός με μία συν μία οικογένεια λέγοντας χαρακτηριστικά: Εάν κάνουμε Χριστούγεννα με μία οικογένεια δεν πρέπει να κάνουμε Πρωτοχρονιά με άλλη οικογένεια. Η έκκλησή μας προς όλους είναι να έχουμε στενό κοινωνικό περίγυρο αυτές τις ημέρες».

Συμπλήρωσε δε πως «δεν μπορούμε να έχουμε έναν αστυνομικό σε κάθε σπίτι προκειμένου να βλέπουμε αν υπάρχει παραβίαση των μέτρων. Επαφίεται στην υπευθυνότητα όλων μας η τήρηση των μέτρων».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μίλησε για μείωση της τάξης του 15% στα ενεργά κρούσματα στη χώρα μας σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα ενώ συμπλήρωσε πως ο δείκτης θετικότητας είναι στο 4,5%.

Αναφερόμενος στα επιδημιολογικά στοιχεία της χώρας, ανακοίνωσε ότι η επιδημιολογική κατάσταση, σύμφωνα με τα στοιχεία της 16 Δεκεμβρίου 2020, έχει ως εξής:

Tα ενεργά κρούσματα στη χώρα μας ήταν 12.975, μειωμένα κατά 15,8% έναντι της προηγούμενης εβδομάδας (15.420 στις 9/12).
Oι νοσηλευόμενοι ήταν 2.340, αριθμός μειωμένος κατά 39%, έναντι της προηγούμενης εβδομάδας (3.849 στις 9/12).
O κυλιόμενος μέσος όρος κρουσμάτων των 7 ημερών ήταν 1.196, μειωμένος κατά 21% έναντι της προηγούμενης εβδομάδας (1.522 στις 9/12).
O δείκτης θετικότητας μειώθηκε στο 4,5%, έναντι 6,4% στις 9 Δεκεμβρίου.
O κυλιόμενος μέσος όρος τεστ των τελευταίων 7 ημερών ήταν 27,6 χιλιάδες ημερησίως, αυξημένα κατά 16,4% έναντι της προηγούμενης εβδομάδας (23,7 χιλιάδες ημερησίως στις 9/12).
O κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών των ημερήσιων εισαγωγών σε νοσοκομεία μειώθηκε κατά 20%, ενώ ο αντίστοιχος των ημερήσιων εξιτηρίων αυξήθηκε κατά 26%.

Σημειώνεται επίσης ότι ο αριθμός των διασωληνωμένων συμπολιτών μας είναι 527, έναντι 578 μία εβδομάδα πριν.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφερόμενος στον μικρότερο αριθμό εμβολίων που θα λάβει η Ελλάδα αλλά και όλες οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης είπε: «Η Pfizer μειώνει τις παραδόσεις και στις ΗΠΑ κατά 900.000 αυτή την εβδομάδα. Ας μείνουμε στο ότι γίνεται η αρχή γρηγορότερα, έχουμε βέβαια λιγότερα εμβόλια, αλλά το σύστημα θα δοκιμαστεί ώστε να έχουμε ομαλή εμβολιαστική ροή».