Skip to main content

Πέτσας από Θεσσαλονίκη: Εξετάζονται λύσεις για τη συνέχιση λειτουργίας δομών για παιδιά

Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας βρέθηκε στη Νεάπολη και επισκέφθηκε το Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης της περιοχής.

Λύσεις για τη συνέχιση λειτουργίας δομών για παιδιά όπως τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης και οι παιδικοί σταθμοί εξετάζει η κυβέρνηση, καθώς από την επόμενη χρονιά μειώνονται οι ευρωπαϊκοί πόροι χρηματοδότησης, όπως τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας, στο πλαίσιο επίσκεψης του στον δήμο Νεάπολης - Συκεών.

Ο κ. Πέτσας συνοδευόμενος από τον δήμαρχο Νεάπολης - Συκεών Σίμο Δανιηλίδη επισκέφτηκαν ένα δημοτικό ιατρείο και ένα κέντρο δημιουργικής απασχόλησης, το οποίο λειτουργεί τις ημέρες των εορτών πρωινές ώρες ώστε να διευκολύνονται οι εργαζόμενοι γονείς.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας, δήλωσε: «Τα προηγούμενα χρόνια και με την συγχρηματοδότηση της ΕΕ φροντίσαμε να διευρύνουμε τον θεσμό των ΚΔΑΠ, κανένα παιδί να μην μείνει εκτός βρεφονηπιακού σταθμού και να βρίσκει μια θέση είτε σε δημοτικές, είτε ιδιωτικές δομές. Την επόμενη όμως χρόνια έχουμε να αντιμετωπίσουμε μια πρόκληση που είναι  οι περιορισμένοι πόροι από την ΕΕ. Σε συννενόηση με τα υπουργεία οικονομικών και ανάπτυξης και εργασίας και κοινωνικών υποθέσεων δρομολογούμε μια λύση ώστε να μην υπάρχει κανένα πρόβλημα στη συνέχιση της χρηματοδότησης από συγχρηματοδοτούμενους και εθνικούς πορους. Πιστεύω ότι μετά την επίσκεψη της αρμόδιας Επιτροπου στην Ελλάδα την επόμενη εβδομάδα θα είμαστε σε θέση να είμαστε πιο συγκεκριμένοι στο τι ακριβώς θα κάνουμε. Αυτό που εμείς έχουμε και θέλουμε είναι ο δεύτερος εργαζόμενος στο σπίτι που συνήθως είναι γυναίκα, να απελευθερωθεί από αυτό που την κρατά ενδεχομένως στο σπίτι και εμείς να φροντίζουμε να βρίσκουν διέξοδο τα παιδιά, ώστε να μπορούν αυτοί γονείς να συνεισφέρουν στον οικογενειακό προϋπολογισμό στις δύσκολες εποχές που ζούμε. Είναι βασική μας επιλογή και θα τη στηρίξουμε».



Από την πλευρά του ο δήμαρχος Νεάπολης - Συκεών Σίμος Δανιηλίδης δήλωσε: «Η προσπάθεια που κάνουμε ως δήμος αλλά και γενικότερα ως τοπική αυτοδιοίκηση στην δημιουργική απασχόληση μέσα από τα ΚΔΑΠ αλλά και στα δημοτικά ιατρεία και σε άλλους τομείς ειναι συμβολή της αυτοδιοίκησης για μια καλύτερη ποιότητα ζωής των δημοτών και ειδικά των οικογενειών που έχουν περισσότερες ανάγκες. Περιμένουμε από τον υπουργό με αγωνία τις ανακοινώσεις για τη συνέχιση αυτών των προγραμμάτων και την ένταξη των δομών της πρωτοβάθμιας υγείας των δήμων στην μεταρρύθμιση που ετοιμάζει η πολιτεία».

 



Ο υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας και Θράκης Σταύρος Καλαφάτης υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει το έργο της με στόχο να μην αφήσει καμία πληγή αγιάτρευτη σε όσους συμπολίτες έχουν ανάγκη τη στήριξη της πολιτείας.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης στο δημοτικό ιατρείο, ο δήμαρχος έδειξε στον αναπληρωτή υπουργό τον σύγχρονο εξοπλισμό, και μάλιστα ιατρικά μηχανήματα, που όπως είπε ο κ. Δανηιλιδης δεν έχουν ούτε τα νοσοκομεία, όπως το μηχάνημα για τεστ κοπώσεως με πετάλια, τον ψηφιακό υπερηχογραφο κ.α. ο κ. Δανηιλιδης εξήγησε στον κ. Πέτσα ότι τα δημοτικά ιατρεία λειτουργούν στο όριο της νομιμότητας καθώς είναι ενταγμένα στο πλαίσιο των δομών των ΚΑΠΗ, εξυπηρετούν τους ηλικιωμένους αλλά και ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, ζητώντας παράλληλα να ενταχθούν στο σύστημα υγείας με την ευκαιρία της μεταρρύθμισης που προωθεί η κυβέρνηση για την πρωτοβάθμια υγεία.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών συνεχάρη τον δήμαρχο για την προσπάθεια και δεσμεύτηκε να θέσει το ζήτημα στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

Στο ΚΔΑΠ ο κ. Πέτσας μπήκε σε τάξεις, συνομίλησε με δασκάλους, είδε τις δραστηριότητες ενώ έλαβε και Πασχαλιατικες κάρτες από τους μικρούς μαθητές.