Skip to main content

Πέτσας από Θεσσαλονίκη: Συμπληρωματική χρηματοδότηση 107 εκατ. ευρώ στους δήμους

Ο αν. υπουργός ανακοίνωσε ότι μέχρι τέλος του χρόνου ενδέχεται να υπάρξει και νέα έκτακτη χρηματοδότηση για τις ανάγκες διαχείρισης της πανδημίας

Συμπληρωματική χρηματοδότηση των δήμων μέσω ΚΑΠ ύψους 107 εκατ. ευρώ ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, κατά την έναρξη των εργασιών του ετήσιου συνεδρίου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος, που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη.

Διαβάστε ακόμη: Θεσσαλονίκη - Συνέδριο ΚΕΔΕ: Οι προκλήσεις και οι αναγκαίες τολμηρές αλλαγές στους δήμους

Ο κ. Πέτσας προανήγγειλε ότι το 2022 θα είναι έτος αναμόρφωσης των ΚΑΠ, που αποτελούν τη σταθερή πηγή χρηματοδότησης των δήμων και συρρικνώθηκαν κατά την οικονομική κρίση, επισημαίνοντας ότι αφενός θα υπάρχει σημαντική αύξησή τους, ενώ θα διορθωθούν τα σημεία που δεν δουλεύουν, ώστε να υπάρχει καλύτερη κατανομή. Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι μέχρι τέλος του χρόνου ενδέχεται να υπάρξει και νέα έκτακτη χρηματοδότηση για τις ανάγκες διαχείρισης της πανδημίας, σημειώνοντας, πάντως ότι τα έκτακτα αυτά κονδύλια δεν μπορούν να αντισταθμίσουν τις απώλειες εσόδων και την αύξηση των δαπανών που έφερε η κρίση του κορωνοϊού στην αυτοδιοίκηση.

Ο αναπληρωτής υπουργός ανέφερε ότι πέρα από τα οικονομικά ζητήματα, που περιλαμβάνουν και τα θέματα των χρηματοδοτικών εργαλείων των δήμων, όπως το πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης, το οποίο, όπως είπε θα αυξηθεί κατά περίπου 1,5 δισ. ευρώ, και το Ταμείο Ανάκαμψης, οι αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση για την αυτοδιοίκηση κινούνται και σε άλλα δύο επίπεδα, αυτό της διακυβέρνησης και τους ξεκαθαρίσματος των αρμοδιοτήτων, καθώς επίσης αυτό του προσωπικού. «Είμαστε κρίκοι μαζί σας στην ίδια αλυσίδα», είπε ο κ. Πέτσας, ο οποίος τόνισε πως η κυβέρνηση πιστεύει σε ένα καλύτερο μέλλον της αυτοδιοίκησης.