Skip to main content

Κορωνοϊός-Πέτσας: Απαράδεκτα φαινόμενα χαλάρωσης- Νέο σχέδιο ελέγχων

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι διενεργήθηκαν 31.169 τεστ μεταξύ 1-6 Ιουλίου στις πύλες εισόδου και μόλις 100 εντοπίστηκαν θετικά.

Υπό έλεγχο είναι η κατάσταση σχετικά με τα εισαγόμενα κρούσματα κορωνοϊού, όπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, προαναγγέλοντας παράλληλα μπαράζ ελέγχων από τις αρμόδιες αρχές για την τήρηση των μέτρων.

Όπως τόνισε ο κ. Πέτσας, διενεργήθηκαν 31.169 τεστ μεταξύ 1-6 Ιουλίου στις πύλες εισόδου, ενώ εντοπίστηκαν 100 θετικά, δηλαδή μόλις 0,3%.

«Υπάρχουν εισαγόμενα κρούσματα, αλλά η αύξηση είναι ήπια και ελεγχόμενη. Τα μεγαλύτερα προβλήματα εντοπίζονται στα χερσαία σύνορα, εξαιτίας της έξαρσης κρουσμάτων σε βαλκανικές χώρες», πρόσθεσε και εξήγησε ότι δίνεται έμφαση στην πύλη του Προμαχώνα.

«Ο μεγαλύτερος κίνδυνος αυτή τη στιγμή δεν είναι από το εξωτερικό. Είναι στο εσωτερικό, τα απαράδεκτα φαινόμενα χαλάρωσης. Οφείλουμε να είμαστε διπλά προσεκτικού», είπε ο κ. Πέτσας.

Κλείνοντας, εξήγγειλε ότι η κυβέρνηση θα ενεργοποιήσει όλους τους μηχανισμούς ελέγχου.

«Από σήμερα μπαίνει σε εφαρμογή σχέδιο εκτεταμένων ελέγχων από όλες τις υπηρεσίες. Τα πρόστιμα για παραβάσεις είναι αυστηρά, είναι όμως στο χέρι όλων να τα αποφύγουν τηρώντας τους κανόνες».

Αναλύοντας αυτό που είπε στην αρχή της ενημέρωσης, ότι «στην πρώτη φάση αντιμετώπισης του κορονοϊού τα καταφέραμε», ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε: «Παρακολουθούμε, αναλύουμε, αναπροσαρμόζουμε τη στρατηγική μας. Όμως, ο μεγαλύτερος κίνδυνος αυτήν τη στιγμή, δεν είναι από το εξωτερικό. Είναι στο εσωτερικό. Είναι τα απαράδεκτα φαινόμενα χαλάρωσης. Διότι ο κορονοϊός δεν έφυγε. Είναι εδώ και τρέφεται από τη χαλάρωσή μας. Ας μην του κάνουμε τη χάρη. Είναι απολύτως απαραίτητο, ιδίως τώρα, που έχει σε μεγάλο βαθμό αποκατασταθεί η κοινωνική και επαγγελματική ζωή, τώρα, που λόγω καλοκαιριού έχουν αυξηθεί οι μετακινήσεις μας σε διάφορες περιοχές της χώρας, τώρα, που έχουν ξεκινήσει διάφορες εκδηλώσεις στις πόλεις και στα χωριά μας, επαναλαμβάνω, είναι απολύτως απαραίτητο, να είμαστε διπλά προσεκτικοί!».

«Τηρούμε τις συστάσεις των ειδικών, τηρούμε τους κανόνες ατομικής υγιεινής και προστασίας, φοράμε μάσκα όπου χρειάζεται ή συστήνεται, τηρούμε τις αποστάσεις. Αυτά, αν τα κάνουμε, θα πάψουμε να τρέφουμε τον κορονοϊό. Ο καθένας και η καθεμία ατομικά, έχουμε ευθύνη, απέναντι στον εαυτό μας, απέναντι στους ανθρώπους που αγαπάμε και έναντι της κοινωνίας. Ιδίως, όμως, έχουν ευθύνη οι επαγγελματίες και οι εργαζόμενοι, από τα εμπορικά καταστήματα μέχρι τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και από τα ξενοδοχεία μέχρι τις μεταφορές. Επαγγελματίες και εργαζόμενοι που είναι, όλοι, πολύτιμοι σύμμαχοι σε αυτόν τον αγώνα», επισήμανε ο κ. Πέτσας.