Skip to main content

Πέτσας: Εξαντλήθηκαν όλα τα περιθώρια με τα αναδρομικά

Όπως τόνισε ο υπ. Επικρατείας, η κυβέρνηση συμμορφώνεται πλήρως με την πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ, βάζοντας τέλος στην αγωνία χιλιάδων συνταξιούχων.

Σε τρεις λέξεις, «πλήρως, όλους, εφάπαξ», στάθηκε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, στις αναφορές του στα αναδρομικά, που ανακοινώθηκε και από τον πρωθυπουργό πως θα καταβληθούν στους συνταξιούχους, με βάση την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Όπως είπε, πρώτον, η κυβέρνηση, παρά την κρίση της πανδημίας, συμμορφώνεται πλήρως με την πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ, κι έτσι με την τροπολογία που ψηφίστηκε χθες βάζει τέλος στην αγωνία εκατομμυρίων συνταξιούχων σχετικά με τα αναδρομικά τους.

Δεύτερον, καλύπτει όλους τους συνταξιούχους που υπέστησαν περικοπές, καθώς η ρύθμιση είναι οριζόντια. Περιλαμβάνει, δηλαδή, όχι μόνο αυτούς που είχαν προσφύγει δικαστικά, αλλά και αυτούς που δεν προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη.

Και τρίτον, πρόκειται να καταβάλει εφάπαξ, μέχρι το τέλος του 2020, τα αναδρομικά για τις κύριες συντάξεις στους συνταξιούχους τόσο του δημόσιου, όσο και του ιδιωτικού τομέα, διαθέτοντας περίπου 1,4 δισ. ευρώ.

Ο υφυπουργός στον πρωθυπουργό επισήμανε πως «η κυβέρνηση έχει ήδη στηρίξει πολλαπλώς τους απόμαχους της εργασίας.

Συγκεκριμένα:

- Δόθηκαν πραγματικές αυξήσεις, σε 500.000 κύριες και 250.000 επικουρικές συντάξεις αναδρομικά.

- Αυξήθηκαν οι συντάξεις χηρείας, στο 70%, από 50% που ίσχυε.

- Αυξήθηκαν οι προσωρινές συντάξεις, στο 80%, από 50%.

-Αυξήθηκαν οι καταβαλλόμενες συντάξεις όσων συνταξιούχων εργάζονται, στο 70%, από 30% που ίσχυε.

- Απαλλάχθηκαν οι αναπηρικές συντάξεις από την εισφορά αλληλεγγύης.

- Ειδικά για τους αγρότες, θεσπίστηκε ένα "γενναίο" πλαίσιο 12 παρεμβάσεων για τη στήριξη των συνταξιούχων του ΟΓΑ».

Κατά τον κ. Πέτσα, «είναι φανερό ότι η κυβέρνηση, με τις παρεμβάσεις της στήριξε το σύνολο των συνταξιούχων. Και με τη χθεσινή απόφαση για τα αναδρομικά εξάντλησε όλα τα περιθώρια. Έλαβε υπόψη της την αρχή της αναλογικότητας και της διαγενεακής αλληλεγγύης. Υιοθέτησε κριτήρια που αφορούν:

- Τις δημοσιονομικές δυνατότητες του Κράτους,

- τη δίκαιη αντιμετώπιση των νέων συνταξιούχων που λαμβάνουν χαμηλότερες συντάξεις,

- τη στήριξη των εργαζομένων, ο κόπος των οποίων χρηματοδοτεί το ασφαλιστικό σύστημα.

Οτιδήποτε διαφορετικό θα ήταν άδικο, ιδίως για τις νέους. Λήφθηκε, επίσης, υπόψη το γεγονός ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να καλύψει αυξημένες ανάγκες που γεννιούνται αφενός από εξωγενείς παράγοντες, όπως η πανδημία του κορωνοϊού, αφετέρου από τις προκλήσεις στα εθνικά μας θέματα» επανέλαβε ο κ. Πέτσας.

«Στηρίξαμε και πρόκειται να στηρίξουμε περαιτέρω τους συμπολίτες μας, ανέργους, εργαζόμενους και ελεύθερους επαγγελματίες, που είδαν απρόοπτη κατακόρυφη πτώση των εσόδων και των αποδοχών τους, εξαιτίας της πανδημίας. Και παράλληλα, οφείλουμε, μετά τις συνεχείς γεωπολιτικές προκλήσεις - όπως τόνισε στη Βουλή και ο πρωθυπουργός - να ενισχύσουμε το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων» ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.