Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 2020
x

ΤΙ ΕΙΠΕ Ο ΠΕΤΣΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΕΣ ΤΗΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑΣ ΣΤΙΓΜΗΣ

Τους τελευταίους μήνες παρατηρήθηκε ότι υπήρχε πρόβλημα στην εφαρμογή και ότι λειτουργούσε σε αντίθετη κατεύθυνση, τόνισε ο κ. Πέτσας.

Τους λόγους για τους οποίους η κυβέρνηση προχώρησε στην κατάργηση της υποχρέωσης αιτιολόγησης της απόλυσης, εξήγησε μιλώντας στον ΣΚΑΙ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

«Παρά του ότι είχαν ψηφίσει αυτή τη διάταξη όταν την έφερε ο ΣΥΡΙΖΑ, τους τελευταίους μήνες παρατηρήθηκε ότι υπήρχε πρόβλημα στην εφαρμογή και ότι λειτουργούσε σε αντίθετη κατεύθυνση», σημείωσε ο κ. Πέτσας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «ο φόβος ότι θα μπορούσε να μπει ο εργοδότης σε ένα κυκεώνα για να προχωρήσει σε μία απόλυση τον έκανε να εγκλωβίζεται στο υπάρχον προσωπικό ή ακόμα», όπως είπε, «να μετατρέπει τη μορφή εργασίας σε κάποιους».

«Ήρθαμε να βγάλουμε αυτό τον κόφτη στις προσλήψεις», είπε ο Στέλιος Πέτσας.

Για τις τροπολογίες

Για τη διαδικασία που ακολούθησε η κυβέρνηση στα νομοσχέδια που έφερε προς ψήφιση είπε ότι «έπρεπε να περάσουμε βασικά νομοσχέδια όπως είχαμε υποσχεθεί στις προγραμματικές δηλώσεις μέσα στο καλοκαίρι μέχρι την διακοπή των εργασιών της Βουλής, θέματα επείγοντα».

Αναφερόμενος στην τροπολογία για τις "χρυσές" συντάξεις ο Στέλιος Πέτσας είπε ότι «είναι θέμα που ήταν επιβεβλημένο να γίνει γιατί κάποιος που ζητούσε 24.000 ευρώ σύνταξη, δεν μπορούσε να του λέει ''όχι'', έπρεπε να έρθει αυτή η ρύθμιση. Υπήρχαν και άλλες συντάξεις πάνω από το πλαφόν».

Για την τροπολογία αναστολής κατεδαφίσεων τουριστικών επιχειρήσεων, εξήγησε ότι είναι μέχρι τα μέσα του Σεπτεμβρίου.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος παραδέχεται ότι η διαδικασία ήταν όντως καθυστερημένη, «αυτό οφείλεται σε ένα βαθμό ότι έπρεπε να έχουμε την έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, γιατί, όπως ξέρετε, μία από τις δυο τροπολογίες του κυρίου Βρούτση του υπουργείου Εργασίας αφορούσε συνταξιοδοτικά θέματα, την επιβολή πλαφόν σε αυτές τις λεγόμενες "χρυσές συντάξεις" και έπρεπε να περάσει από το Ελεγκτικό Συνέδριο, πράγμα που καθυστέρησε και την έκθεση του Λογιστηρίου του κράτους, και έτσι πήγαμε αρκετά αργά στη διαδικασία για την κατάθεση των τροπολογιών. Αυτό δεν είναι δικαιολογία για τη διαδικασία, αλλά θέλω να επαναλάβω ότι ήταν μια βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης αυτά τα θέματα να τελειώσουν μέχρι τη διακοπή των εργασιών της Βουλής για τις διακοπές του Δεκαπενταύγουστου.

Θέλω να πω ότι είμαστε ανοιχτοί να δεχτούμε οποιαδήποτε κριτική και από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, αλλά και από τον ελληνικό λαό αν η διαδικασία αυτή επαναληφθεί στα επόμενα νομοσχέδια».

Άσυλο

Για το θέμα του ασύλου ο Στέλιος Πέτσας είπε «ότι είναι αισιόδοξος με τον βαθμό ωριμότητας των πολιτών που αγκαλιάζουν αυτή την αλλαγή. Εμείς δεν μπορούσαμε να ανεχτούμε να προστατεύεται το εμπόριο ναρκωτικών και το παρεμπόριο. Η ελληνική κοινωνία το αγκάλιασε και εμείς ήρθαμε να το εφαρμόσουμε. Όταν έρθουν οι αντιδράσεις θα δούμε πώς θα αντιδράσουμε».

Μιλώντας για το θέμα των συναινέσεων μετά και τη στάση του Κινήματος Αλλαγής να μην ψηφίσει την τροπολογία για το άσυλο είπε ότι «μην βιαζόμαστε ότι μπήκε ταυτότητα στη συναίνεση. Ήδη στο φορολογικό νομοσχέδιο είχαμε συναίνεση. Εδώ είμαστε για να βρούμε τη συναίνεση».

Για τον αντικαπνιστικό νόμο τόνισε ότι «υπάρχει ένα σχέδιο δράσης και θα εφαρμοστεί μετά την καλοκαιρινή σεζόν και θα εφαρμοστεί με την καθολική εφαρμογή του μέτρου. Δεν θα υπάρχει καμία υποχώρηση».

«Επιδιώκουμε πιο ρεαλιστικά πρωτογενή πλεονάσματα. Το λέμε στους εταίρους μας. Αυτό είναι που θα πει ο πρωθυπουργός σε όλα τα ταξίδια του», ανέφερε.

Αναφορικά με την έκθεση του γραφείου προϋπολογισμού της Βουλής, είπε ότι «είναι μια φωτογραφία του χθες. Αν πηγαίναμε με αυτή την πολιτική θα είχαμε αυτά τα αποτελέσματα στο τέλος της χρονιάς».
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ