Skip to main content

Πέτσας: Ο κ. Τσίπρας να μιλήσει δημοσίως για τις καταγγελίες Μιωνή

Είναι στην καρδιά της δημοκρατίας να βγει και να πει δημοσίως, να πει αν γνώριζε, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος - Τι είπε για τα ελληνοτουρκικά

Να τοποθετηθεί δημοσίως και με σαφήνεια για το περιεχόμενο των καταγγελιών του επιχειρηματία Σάμπυ Μιωνή κάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, ο οποίος μίλησε στον τηλεοπτικό σταθμό «ΣΚΑΪ».

Μεταξύ άλλων, το κυβερνητικό στέλεχος επεσήμανε ότι «αντί για τη διερεύνηση του υπαρκτού σκανδάλου διαφθοράς της Novartis, η τότε κυβέρνηση προσπάθησε να κατασκευάσει πολιτική σκευωρία για να σπιλώσει πολιτικούς της αντιπάλους».

«Όταν από το 2016 ένας υπουργός Επικρατείας αναγνωρίζει, σε μια επικοινωνία που δεν διέψευσε την αυθεντικότητά της, την ύπαρξη παρακράτους, με κάποιον που κινεί τα νήματα να είναι αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης στην κυβέρνηση που συμμετέχει, αυτά είναι πρωτοφανή πράγματα, και δεν πρέπει να παθαίνουμε μιθριδατισμό».

Τόνισε δε ότι «αυτό είναι σοβαρή απειλή για τη δημοκρατία μας». «Το μόνο ερώτημα που έχει να απαντήσει ο κ. Τσίπρας, είναι να απαντήσει αν γνώριζε. Είναι στην καρδιά της δημοκρατίας να βγει και να πει δημοσίως, να πει αν γνώριζε -και όχι με θέατρο όπως προχθές με τον κ. Παππά».

Η πολιτική σύγκρουση για την υπόθεση της Novartis κλιμακώθηκε εκ νέου την περασμένη Δευτέρα, μετά τη δημοσιοποίηση του διαλόγου, ο οποίος έλαβε χώρα το 2016, μεταξύ του κ. Μιωνή και του πρώην υπουργού και νυν βουλευτή, Νίκου Παππά.

Σύμφωνα με την καταγγελία του επιχειρηματία, ο κ. Παππάς, αναφερόμενος στον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, αποκάλυψε τη δράση «ανθρώπων που βγάζουν λεφτά» από τον χώρο της δικαιοσύνης.

Από την πλευρά του, ο κ. Παππάς διέψευσε τους ισχυρισμούς του κ. Μιωνή, διαμηνύοντας ότι η συγκεκριμένη φράση αφορούσε τον πρώην πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην υπόθεση έχει εμπλακεί και η Εισαγγελία, η οποία ξεκίνησε έρευνα για το ηχητικό ντοκουμέντο.

«Περιμένουμε αποκλιμάκωση με την Τουρκία»

Ειδική αναφορά έκανε ο κ. Πέτσας και στα ελληνοτουρκικά, με αφορμή τη χθεσινή τηλεφωνική επικοινωνία του κ. Μητσοτάκη με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Είδαμε διάθεση να σπάσει ο πάγος για να γίνει η επικοινωνία για θέματα επικαιρότητας όπως η πανδημία και η επανέναρξη των τουριστικών ροών με την Τουρκία και την Ευρώπη. Αυτά τα σημεία οι ηγέτες μπορούν να τα δρομολογήσουν, χωρίς να μπουν σε θέματα υψηλής πολιτικής, για να ανοίξουν δίαυλο επικοινωνίας».

Υποστήριξε, παράλληλα, ότι «είναι απαραίτητο ακόμα και στις πιο δύσκολες στιγμές να υπάρχει επικοινωνία για να υπάρχει ανοιχτό κανάλι επίλυσης θεμάτων, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν περιμένουμε από την Τουρκία την έμπρακτη αποκλιμάκωση της προκλητικότητας για να έχουμε σχέσεις καλής γειτονίας».

«Μακάρι το τηλεφώνημα μια αφετηρία προς αυτή την κατεύθυνση να μην έχουμε ένταση. Εμείς είμαστε πάντως επιφυλακτικοί θέλουμε επικοινωνία, κανόνες καλής γειτονίας, αλλά πάντα επαγρυπνούμε αν υπάρξει κάποιο πρόβλημα που θα ανεβάσει το θερμόμετρο. Είναι κάλο να υπάρχει επικοινωνία».

Παραδέχθηκε πάντως, ότι η συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης για τις θαλάσσιες ζώνες στην ανατολική Μεσόγειο, δεν βοηθούν την κατάσταση.

«Βασικό και μόνο σημείο που υπάρχει μεταξύ των δυο χωρών είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών γι’ αυτό χρειάζεται έμπρακτη αποκλιμάκωση, διερευνητικές επαφές, συνυποσχετικό ενδεχομένως αυτά είναι μακριά».