Skip to main content

Πέτσας: Στις επιλογές μας τα τοπικά lockdown - Τι είπε για τα SMS

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσος υπογράμμισε ότι η τρέχουσα εβδομάδα για τον κορωνοϊό και τις κινήσεις των πολιτών είναι εβδομάδα αφύπνισης

«Η χθεσινή παρέμβαση του κ. Τσιόδρα σχετίζεται με το γεγονός ότι εδώ και εβδομάδες χτυπάμε καμπάνα κινδύνου, και χθες έπρεπε να την χτυπήσουμε πολύ πιο δυνατά» εξήγησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Mega.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, «η αύξηση των κρουσμάτων δεν αποδίδεται στα εισαγόμενα κρούσματα όπως όλοι φοβόμασταν, αλλά λόγω της χαλάρωσης σχετικά με την τήρηση των μέτρων στο εσωτερικό», ενώ ο ίδιος απαρίθμησε τρεις εστίες ανησυχίας για την πανδημία, δηλαδή τις συχνές διελεύσεις Ελλήνων ομογενών και όσων έχουν άδεια παραμονής στη χώρα, τις κοινωνικές συναθροίσεις και τελετές και τα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Σε αυτές τις εστίες αναμένεται να επικεντρωθεί το επόμενο διάστημα η κυβερνητική προσπάθεια, την ώρα που ο «Σωτήρης Τσιόδρας είναι ο καταλληλότερος για να τις απευθύνει τους πολίτες» εκτίμησε ο κ. Πέτσας.

Κάνοντας έκκληση να μην επικρατήσει εφησυχασμός, ο κ. Πέτσας τόνισε ότι η τρέχουσα εβδομάδα είναι εβδομάδα αφύπνισης, ενώ δεν απέκρυψε πως «πάντα μέσα στις επιλογές μας είναι η επιβολή τοπικών lockdown, προκειμένου για την περιφρούρηση-περιχαράκωση κρουσμάτων σε τοπικό επίπεδο και την ιχνηλάτηση τους».

Για να ληφθούν πιο «σκληρά μέτρα» θα πρέπει να υπάρχει επίπτωση των κρουσμάτων στο σύστημα υγείας

Ενώ υπογράμμισε ότι πιο σκληρά μέτρα θα ληφθούν σε περίπτωση που υπάρχουν επιπτώσεις των κρουσμάτων στο σύστημα υγείας. Παρακολουθούνται καθημερινά όχι μόνο οι εισαγωγές στα νοσοκομεία αλλά και πόσοι από αυτούς που χρειάζεται να νοσηλευθούν, καταλήγουν σε ΜΕΘ ή διασωληνωμένοι. «Ευτυχώς μέχρι σήμερα τα νούμερα σε ΜΕΘ και διασωληνωμένους είναι πολύ χαμηλότερα από την περίοδο της κορύφωσης της πανδημίας του Μαρτίου και Απριλίου» είπε.

Συμπλήρωσε πάντως πως «πάντα μέσα στις επιλογές μας είναι η επιβολή τοπικών «lockdown» προκειμένου για την περιφρούρηση-περιχαράκωση κρουσμάτων σε τοπικό επίπεδο και την ιχνηλάτηση τους».

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο να επανέλθει η υποχρεωτική αποστολή SMS για κάποιες κατηγορίες πολιτών σημείωσε πως αυτό δεν εξετάζεται επί του παρόντος και θα εξεταστεί μόνο σε περίπτωση μεγάλης πίεσης στο σύστημα υγείας.

Ενώ για τα πλοία και το αν η κυβέρνηση εξετάζει μείωση στις πληρότητες, σημείωσε πως «ο περιορισμός στις πληρότητες είναι ένα σκληρό μέτρο διότι δεν πρέπει να αγνοούμε ότι όσοι έφυγαν σταδιακά για τα νησιά θα πρέπει να επιστρέψουν για τις δουλειές τους». «Αν δεν τηρούνται πάντως τα μέτρα μέσα στα πλοία, τοτε θα το εξετάσουμε» συμπλήρωσε.

Για το υψηλό κόστος της μάσκας μίας χρήσης που επιβαρύνει τα νοικοκυριά, υπενθύμισε ότι οι πολίτες μπορούν να χρησιμοποιούν τις υφασμάτινες μάσκες που μπορούμε να κατασκευάσουμε και μόνοι μας.

«Αν χρειαστεί η επιβολή καθολικού μέτρου για χρήση μάσκας και σε εξωτερικούς χώρους τότε θα εξεταστούν κίνητρα, κυρίως προς τις επιχειρήσεις».

Αναφερόμενος στο διάγγελμα του πρωθυπουργού για τον κορωνοϊό που αναμένεται σήμερα Τετάρτη επισήμανε σε ποιες κατευθύνσεις θα κινηθεί η ομιλία του Κ. Μητσοτάκη. Ο πρωθυπουργός δεν προβλέπεται να ανακοινώσει νέα μέτρα, και τα όποια νέα μέτρα θα ανακοινωθούν από την κυβέρνηση.

Σχετικά με τις βελτιωτικές κινήσεις του ανασχηματισμού τόνισε ότι «χρειάζονταν κάποιες επιδιορθωτικές κινήσεις σε ένα επιτυχημένο σχήμα».

Ορόσημο, σημείωσε, ειναι ο Οκτώβριος όπου θα υποβληθούν τα σχέδια προς την Κομισιόν «για την απορρόφηση των πολλών δισ. που εξασφαλίσαμε από το Ταμείο Ανάκαμψης».

Τέλος σχολίασε το σχέδιο Πισσαρίδη σημειώνοντας πως «σταδιακά θα μειώσουμε φόρους και εισφορές».

Τα αναδρομικά των συνταξιούχων θα δοθούν μέχρι τέλος του χρόνου, «δύσκολα για τον Οκτώβριο, με πιθανότερο τον Νοέμβριο ή Δεκέμβριο».