Δευτέρα 2 Αυγούστου 2021
x

ΠΕΤΣΑΣ ΑΠΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: ΣΤΙΣ 28 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΥΜΕ ΤΟΝ ΝΕΟ ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΝΟΜΟ

Τι ανακοίνωσε στη συνάντησή του με τον Α. Τζιτζικώστα και τον Σ. Καλαφάτη ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών. Το χρονοδιάγραμμα του εκλογικού νόμου.

Το χρονοδιάγραμμα της ψήφισης του νέου εκλογικού νόμου για τις επόμενες περιφερειακές και δημοτικές εκλογές έθεσε σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, στη συνάντησή του με τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολο Τζιτζικώστα, παρουσία του υφυπουργού Μακεδονίας – Θράκης, Σταύρου Καλαφάτη.

Ο κ. Πέτσας είπε ότι το νομοσχέδιο θα συζητηθεί μέσα στο Σαββατοκύριακο και με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, ενώ στις αρχές τις επόμενης εβδομάδας θα το συζητήσει με τη μορφή διαβούλευσης με την Ένωση Περιφερειών και με την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας, ώστε να το παρουσιάσει πλέον στην επόμενη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, στις 28 Ιανουαρίου.

«Ο νέος εκλογικός νόμος για την Αυτοδιοίκηση θα παρουσιαστεί στο επόμενο Υπουργικό Συμβούλιο της 28ης Ιανουαρίου. Κάποιες πτυχές τις συζητήσαμε σήμερα. Πλήρη ανάλυση θα έχουμε στις αρχές της επόμενης εβδομάδας και θα τις συζητήσουμε τόσο με την ΕΝΠΕ, όσο και με την ΚΕΔΕ, ώστε όλοι μαζί να γυρίσουμε σελίδα, που θα ευνοεί την κυβερνησιμότητα προς όφελος της αποτελεσματικότητας, δηλαδή των ποιοτικών υπηρεσιών που περιμένει ο πολίτης από εμάς», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Πέτσας.

Ο νέος εκλογικός νόμος θα αντικαταστήσει την απλή αναλογική και θα είναι μια μορφή ενισχυμένης αναλογικής, με τα ποσοστά που θα βγάζουν πλειοψηφία να κυμαίνονται μεταξύ 40% και 42% (πιθανότερο το τελευταίο), με πλαφόν εισόδου στο περιφερειακό ή στο δημοτικό συμβούλιο κοντά στο 3% και με μείωση του αριθμού των περιφερειακών και δημοτικών συμβούλων ειδικά στους μεγάλους δήμους και στο σύνολο των περιφερειών.

«Κάναμε ειδική αναφορά στις σημαντικές πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει η κυβέρνηση και το υπουργείο Εσωτερικών, όπως η αλλαγή του εκλογικού νόμου και σε ποια κατεύθυνση πρέπει να γίνουν οι όποιες αλλαγές. Θέση μας είναι να λειτουργήσει το νομοσχέδιο με τέτοιο τρόπο ώστε να προκύψουν ισχυρές διοικήσεις στις Περιφέρειες, που θα μπορούν την επόμενη μέρα των εκλογών να πάνε τον τόπο μας μπροστά», τόνισε σχετικά ο κ. Τζιτζικώστας.

Στη σύσκεψη τέθηκαν τα ζητήματα της μεταρρύθμισης και ανασυγκρότησης της Αυτοδιοίκησης, η ανάγκη να ξεκαθαρίσουν οι αρμοδιότητες ανάμεσα στις Περιφέρειες και τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, αλλά και η υποστελέχωση και η υποχρηματοδότηση των Περιφερειών και των Δήμων της χώρας.

«Συζητήσαμε επίσης μια σειρά από θεσμικές παρεμβάσεις της κυβέρνησης και του υπουργείου, οι οποίες σχετίζονται με το ξεκαθάρισμα των αρμοδιοτήτων ανάμεσα στις Περιφέρειες και τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, δημιουργώντας πολλά καθημερινά προβλήματα στη λειτουργία μας. Συζητήσαμε για τη δυνατότητα επιπλέον χρηματοδοτήσεων των Περιφερειών και από τους εθνικούς πόρους (ΚΑΠ), αλλά και από προγράμματα, όπως το 'Αντώνης Τρίτσης', όπου πιστεύουμε ότι οι Περιφέρειες μπορούν και πρέπει να έχουν ουσιαστικό ρόλο στη διαμόρφωσή του και στην απορρόφηση κονδυλίων. Το επόμενο διάστημα έχουμε μπροστά μας μια σειρά σημαντικών πρωτοβουλιών από το υπουργείο Εσωτερικών, αλλά θέλω να ευχαριστήσω την προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου, τους κ.κ. Θεοδωρικάκο και Λιβάνιο και να καλωσορίσω ανθρώπους που πραγματικά πιστεύω ότι μπορούν να οδηγήσουν αυτές τις αλλαγές ακόμη πιο βαθιά, ανθρώπους οι οποίοι στο πέρασμα του χρόνου απέδειξαν και τις δυνατότητές τους και την ικανότητά τους να παρεμβαίνουν όπου υπάρχει πρόβλημα και να το λύνουν, όπως η νέα ηγεσία του υπουργείου», τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας.

Ο κ. Πέτσας επισήμανε: «Με πολλή χαρά επισκέπτομαι τη Θεσσαλονίκη, για να συναντήσω τον Απόστολο Τζιτζικώστα όχι μόνο ως Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, αλλά και ως Πρόεδρο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας και ως Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών, που δείχνει ότι όταν έχουμε σχέδιο και έργο, με το σπαθί μας μπορούμε οι Έλληνες να κερδίζουμε τόσο σημαντικές θέσεις. Διαβεβαίωσα τον κ. Τζιτζικώστα από την πλευρά μου ότι είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε στις τομές για τις οποίες μας έχει εξουσιοδοτήσει ο Πρωθυπουργός, σε θεσμικό, αλλά και σε αναπτυξιακό επίπεδο. Σε θεσμικό επίπεδο έχουμε ήδη συζητήσει το θέμα του εκλογικού νόμου. Επειδή είμαστε οι κρίκοι στην ίδια αλυσίδα, είμαστε ενωμένοι, Κράτος, Περιφέρειες και Δήμοι για να φέρουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Δεύτερο θεσμικό ζήτημα είναι το ξεκαθάρισμα των αρμοδιοτήτων και κυρίως των σχέσεων Αποκεντρωμένης Διοίκησης και Περιφερειών, θέμα που θα το αναλύσουμε το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. Στο οικονομικό επίπεδο άκουσα με προσοχή τις σκέψεις του κ. Τζιτζικώστα ως εκπροσώπου και των υπόλοιπων περιφερειαρχών της χώρας για επιπλέον χρηματοδότηση, που έχει δυο πτυχές: Προγράμματα όπως το 'Αντώνης Τρίτσης' και η αναμόρφωση, αλλά και ενίσχυση των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων. Η στενή μας συνεργασία έχει στόχο να κάνουμε καλύτερη τη ζωή των πολιτών».

Από την πλευρά του ο κ. Καλαφάτης δήλωσε: «Δρομολογείται ήδη μια σειρά σημαντικών θεσμικών παρεμβάσεων και αναπτυξιακών πρωτοβουλιών από την πλευρά της κυβέρνησης και του υπουργείου Εσωτερικών. Μέσα σε ένα κλίμα εξαιρετικής συνεργασίας με την Περιφέρεια, στόχος είναι να υπάρξει ένα θετικό αποτύπωμα τόσο στην Κεντρική Μακεδονία, όσο και στην υπόλοιπη Βόρεια Ελλάδα. Σε αυτό το πλαίσιο θα συνεχίζουμε να λειτουργούμε ώστε όλοι οι πολίτες της Μακεδονίας και της Θράκης να τύχουν της ευεργετικής επίδρασης αυτών των σημαντικών θεσμικών παρεμβάσεων και αναπτυξιακών πρωτοβουλιών».
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ