Skip to main content

Πέτσας: Θα ολοκληρώσουμε γρήγορα τον φράκτη στον Έβρο

Ο ποταμός Έβρος μπορεί να αλλάζει τη ροή του, τα σύνορα δεν αλλάζουν, υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.

«Ο ποταμός Έβρος μπορεί να αλλάζει τη ροή του, τα σύνορα δεν αλλάζουν», διαμήνυσε ο Στέλιος Πέτσας ερωτηθείς για τα τεκταινόμενα στον Έβρο και τα όσα γράφονται και λέγονται τις τελευταίες ημέρες.

Συγκεκριμένα, ερωτηθείς εάν θεωρεί ατυχή τη δήλωση του υπουργού Εξωτερικών ότι δεν χρειάζεται να δημιουργηθεί ένταση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας για λίγες δεκάδες μέτρα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος παρέπεμψε στις διευκρινίσεις του υπουργείου Εξωτερικών το Σάββατο και στην αναλυτική συνέντευξη του υπουργού χθες σε τηλεοπτικό σταθμό. «Αυτό που πρέπει να γνωρίζουν όλοι οι Έλληνες που μας ακούνε είναι σαφές: ότι ο ποταμός Έβρος μπορεί να αλλάζει τη ροή του, τα σύνορα δεν αλλάζουν. Επομένως, εμείς κάνουμε ότι χρειάζεται για να φυλάσσουμε τα σύνορά μας που είναι και σύνορα της Ευρώπης και κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να προασπίσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα παντού», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Σε άλλο σημείο, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με δημοσιεύματα ότι οι Τούρκοι μπήκαν σε ελληνικό έδαφος, ο Στέλιος Πέτσας σχολίασε πως «δεν μπορεί να κυνηγάμε συνεχώς χίμαιρες ή να προσπαθούμε να αποδείξουμε ότι δεν είμαστε ελέφαντες. Φωτογραφίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας και δυστυχώς αναπαρήχθησαν και από ελληνικά Μέσα δεν έχουν καμία σχέση με την παρουσία ξένης δύναμης - εν προκειμένω Τούρκων στρατιωτών- σε ελληνικό έδαφος. Βρίσκονται σε τουρκικό έδαφος, οι δε εικόνες που έχουν να κάνουν με συρματοπλέγματα και άλλου είδους εργασίες που σχετίζονται με την κατασκευή του φράχτη είναι από άλλες περιοχές και όχι από την επίμαχη περιοχή του Μελισσοκομείου». Υπογράμμισε, δε, ότι είναι ξεκάθαρο αυτό και κάλεσε να προσέχουν όλοι και να μην αναπαράγουν την ξένη προπαγάνδα. Υπενθύμισε, επίσης, τις ενέργειες που έχουν γίνει με διαβαθμισμένα έγγραφα από το υπουργείο Εξωτερικών στις πρεσβείες των μεγάλων χωρών από 13 Μαρτίου «προκειμένου να είμαστε προετοιμασμένοι για κατασκευασμένα στοιχεία που διακινήθηκαν σε ξένα Μέσα το τελευταίο διάστημα».

Νωρίτερα, ερωτηθείς για το αν η κυβέρνηση σκοπεύει να προχωρήσει στην ανέγερση του φράκτη στον Έβρο, έστειλε σαφές μήνυμα ότι «φυσικά, είναι δεδομένη η βούλησή μας και θα προχωρήσουμε πολύ γρήγορα στην ολοκλήρωση του φράκτη στον Έβρο». Κάλεσε, επίσης, «να αποφεύγουμε λεκτικές υπερβολές και θα πρέπει να αποφεύγουμε να παίζουμε το παιχνίδι της τουρκικής προπαγάνδας. Δεν υπήρξε καμία ξένη δύναμη σε ελληνικό έδαφος, αυτό είναι ξεκάθαρο, έχει τονιστεί στις απαντήσεις του υπουργείου Εξωτερικών και του υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Εμείς συνεχίζουμε να κάνουμε αυτό που χρειάζεται, όπως κάναμε πάντα. Να φυλάσσουμε τα σύνορα της Ελλάδας που είναι και σύνορα της Ευρώπης και να προστατεύουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα σε ξηρά και θάλασσα», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Σήμερα γίνεται ένα ακόμη βήμα - Τα επιδημιολογικά δεδομένα οφείλονται στην προσπάθεια που κάναμε όλοι μαζί

"Σήμερα γίνεται ένα ακόμη βήμα", τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, αναφερόμενος στο νέο στάδιο άρσης των περιορισμών και επανεκκίνησης της κοινωνικής και οικονομικής δραστηριότητας που ξεκίνησε σήμερα. Ο Στέλιος Πέτσας έκανε λόγο για καλά επιδημιολογικά δεδομένα σε σχέση με την πανδημία του κορονοϊού, που οφείλονται "στην προσπάθεια που κάναμε όλοι μαζί" και φέρνουν, όπως είπε, το άνοιγμα της εστίασης πιο νωρίς απ’ ό, τι προέβλεπε το αρχικό σχέδιο.

Υπενθύμισε ότι από σήμερα επίσης επιτρέπονται και οι μετακινήσεις από και προς τα νησιά. Ξεκινά το yachting για να ακολουθήσει την 1η Ιουνίου το άνοιγμα των ξενοδοχείων δωδεκάμηνης λειτουργίας και των κατασκηνώσεων. Ανοίγουν με κανόνες και προϋποθέσεις οι ανοικτές αθλητικές εγκαταστάσεις. Επιτρέπεται και η επαναλειτουργία των κέντρων διημέρευσης και ημερήσιας φροντίδας ηλικιωμένων καθώς και των κέντρων δημιουργικής απασχόλησης παιδιών και παιδιών με αναπηρίες, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Κλείνοντας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε στο πρόγραμμα του πρωθυπουργού, επισημαίνοντας αρχικά ότι απόψε ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα παραχωρήσει συνέντευξη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του STAR και τη δημοσιογράφο Μάρα Ζαχαρέα. Αύριο ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στη Θεσσαλονίκη όπου μεταξύ άλλων θα συναντηθεί με τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολο Τζιτζικώστα, με τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνο Ζέρβα και διάφορους φορείς και την Πέμπτη, 28 Μαΐου θα προεδρεύσει του Υπουργικού Συμβουλίου στις 11 το πρωί, στο Μέγαρο Μαξίμου.