Πέμπτη 21 Οκτωβρίου 2021
x

ΠΕΤΣΑΣ: ΒΑΣΙΚΑ ΑΓΑΘΑ ΕΧΟΥΝ ΑΝΑΤΙΜΗΘΕΙ ΛΟΓΩ ΕΙΣΑΓΟΜΕΝΟΥ ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΥ

Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών είπε πώς αρκετά βασικά αγαθά έχουν ανατιμηθεί τον τελευταίο καιρό λόγω «εισαγόμενου πληθωρισμού».

Συγκυριακό φαινόμενο αποκάλεσε τις αυξήσεις, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, λέγοντας πώς αρκετά βασικά αγαθά έχουν ανατιμηθεί τον τελευταίο καιρό λόγω «εισαγόμενου πληθωρισμού».

Μιλώντας στην ΕΡΤ, σημείωσε ωστόσο ότι δεν είμαστε ακόμη στο επίπεδο να μην μπορεί να απορροφηθεί αυτή η αύξηση. Ο κ. Πέτσας ανέφερε ότι οι αυξήσεις στον τομέα της εστίασης δεν θα πρέπει να μετακυληθούν εξ’ ολοκλήρου στους καταναλωτές για δύο λόγους:

Πρώτον, όπως είπε, εδώ και καιρό, ιδίως στην εστίαση, η κυβέρνηση έχει εφαρμόσει μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ, οπότε «είχαμε ενισχύσει εμμέσως τα περιθώρια κέρδους των επιχειρήσεων γιατί δεν είδαμε μείωση τιμών».

Δεύτερον, σημείωσε, «έχουμε να κάνουμε με το πακέτο που έχει να κάνει με την προστασία από τις ανατιμήσεις της ενέργειας που πιστεύουμε ότι θα προστατεύσει για κάποιο χρονικό διάστημα τους επαγγελματίες ώστε να μην μετακυλήσουν αυτό το κόστος στους καταναλωτές, με τη λογική ότι είναι ένα συγκυριακό φαινόμενο που μέσα σε κάποιους μήνες θα ξεπεραστεί. Αν μιλάμε για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα θα χρειάζεται κάποια αναθεώρηση».

Σχετικά με το θέμα της ενεργειακής ακρίβειας, ο κ. Πέτσας επεσήμανε ότι «υπάρχει μια επιβράδυνση της απότομης ανάπτυξης που υπήρξε τους προηγούμενης μήνες  -τουλάχιστον στις ΗΠΑ και την Ευρώπη μετά την ευφορία που προκάλεσε η άρση των πρώτων lock down, ενώ όπως είπε η επιβράδυνση αυτή θα επηρεάσει σίγουρα και τις τιμές των αγαθών και της ενέργειας παγκοσμίως.

Ο προϋπολογισμός θα καθορίσει τυχόν επέκταση των μέτρων στήριξης  

Όσον αφορά τυχόν νέα μέτρα οικονομικής ενίσχυσης, ο κ. Πέτσας δήλωσε ότι είναι πιθανό, εφόσον οι ρυθμοί ανάπτυξης είναι πολύ ισχυροί.

«Το επόμενα χρόνια, πιστεύω, ότι θα είναι χρόνια οικονομικής ανάπτυξης για την Ελλάδα και πιστεύω ότι ο πρωθυπουργός και το οικονομικό επιτελείο βλέπει τις διαφορές ανάμεσα στις εκτιμήσεις και την πραγματικότητα που είναι πολύ καλύτερη. Το όποιο περιθώριο υπάρχει για στήριξη της οικονομίας και της κοινωνίας θα διατεθεί. Ας περιμένουμε λίγο τον προϋπολογισμό», δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Όλα τα επόμενα βήματα, με πρώτο αυτό του προϋπολογισμού, θα πλησιάζουμε ακόμα ένα βήμα προς την άρση εκτάκτων επιβαρύνσεων, όπως το τέλος επιτηδεύματος και η εισφορά αλληλεγγύης που επιβλήθηκαν τα χρόνια των μνημονίων. Αν θα είναι καθολικό ή πιο στοχευμένο, αυτό θα εξαρτηθεί από τις δημοσιονομικές δυνατότητες που θα υπάρξουν», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Πέτσας.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ