Skip to main content

Παίξαμε βρόμικο παιχνίδι σε βάρος των Βορειοηπειρωτών;

Ο διευθυντής της αλβανικής εφημερίδας Telegraf υποστηρίζει ότι έγινε μια μεγάλη μυστική διαπραγμάτευση μεταξύ αλβανικού και ελληνικού κράτους.

Απίστευτη καταγγελία από τον Ενγκιέλ Μουσάι, διευθυντή της αλβανικής εφημερίδας "Telegraf", ο οποίος σε άρθρο του υποστηρίζει ότι έγινε μια μεγάλη  μυστική διαπραγμάτευση (παζάρι) μεταξύ αλβανικού και ελληνικού κράτους για την "πίτα" της παραθαλάσσιας ζώνης της Χιμάρας και τη διένειμαν παίρνοντας ο καθένας το μερίδιο του, βάζοντας στο περιθώριο τους πραγματικούς ιδιοκτήτες που είναι τα μέλη της ελληνικής εθνικής μειονότητας στην Αλβανία.

Προ ημερών είχε ανακοινωθεί πως υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του Α.Τσίπρα και Έντι Ράμα, και μεταξύ των άλλων θεωρήθηκε πως ο Αλβανός πρωθυπουργός υπαναχώρησε από την αρχική απόφαση να υφαρπάξει τα οικόπεδα των Βορειοηπειρωτών, και μάλιστα αφαιρέθηκε από την επίσημη ιστοσελίδα του αλβανικού κράτους, το νομοσχέδιο που καθιστούσε τον Έντι Ράμα, ουσιαστικό ιδιοκτήτη της αλβανικής γης.

Μάλιστα, ο μεν αλβανικός Τύπος καυτηρίασε τη στάση του Έντι Ράμα για την υπαναχώρηση, ο δε φιλοκυβερνητικός Τύπος στην Ελλάδα παρουσίασε ως επιτυχία την ενέργεια του πρωθυπουργού, που υποχρέωσε τον Έντι Ράμα να εγκαταλείψει το σχέδιό του. Μόνο που τα πράγματα δεν ήταν έτσι. Το νομοσχέδιο του Ράμα αφαιρέθηκε απλώς από την ιστοσελίδα αλλά δεν αποσύρθηκε. Και προχθές, το επανέφερε.

Με αυτό το νομοσχέδιο ο Έντι Ράμα ετοιμάζεται να γίνει ο μοναδικός ιδιοκτήτης όλων των παραθαλάσσιων εκτάσεων αξίας δισεκατομμυρίων ευρώ στις αλβανικές ακτές. Ιδρύεται "Επενδυτική Εταιρεία", μέσω της οποίας ο πρωθυπουργός θα συναλλάσσεται ο ίδιος με τους ολιγάρχες για να ξεκινήσουν επιχειρηματικές σχέσεις.

Έτσι, κάνει ό,τι θέλει, χωρίς διαγωνισμό και προσφορά με τα περιουσιακά στοιχεία τα οποία ανήκουν σε όλους τους Αλβανούς! Παίρνει στην κατοχή του όλες της παραθαλάσσιες περιοχές και όχι μόνο, για να τις διανείμει όπως αυτός θέλει! Στο πλαίσιο αυτό, αναστέλλεται η μεταβίβαση γης που ανήκει στις πρώην γεωργικές επιχειρήσεις.

Υπήρξαν μεγάλες αντιδράσεις, ιδίως από τους Χιμαριώτες, των οποίων η παραλία αποκαλείται Ριβιέρα της Αδριατικής, με συγκρούσεις και διαδηλώσεις κατά της αλβανικής κυβέρνησης. Αναμίχθηκαν στην υπόθεση βουλευτές και ομάδες συμφερόντων στην Αλβανία, την Ελλάδα και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Υπήρξαν, επίσης, πολλές συναντήσεις μεταξύ διάφορων ειδικών τεχνικών επιπέδων και αργότερα μεταξύ των πρωθυπουργών Ράμα και Τσίπρα.

Με βάση τα ανωτέρω, ο Ενγκιέλ Μουσάι, καταγγέλλει στον "Telegraf", ότι όλη η προηγηθείσα ρητορική έδινε την εντύπωση ότι όλα γίνονται για το συμφέρον και την προστασία των κατοίκων και ότι η δράση αυτή δικαιολογείτο για τον σκοπό αυτόν. Ωστόσο, όλα αυτά έδειχναν ότι κάτι κρύβεται. Τι ήταν, λοιπόν, πίσω από όλα αυτά;

«Υπάρχουν πολλοί λόγοι και πολλά σημαντικά στοιχεία που δείχνουν ότι πίσω από αυτό το παιχνίδι  κρύβονται πολιτικοί των δύο κυβερνήσεων, της Ελλάδας και της Αλβανίας. Η ελληνική κυβέρνηση, αφού δικαιολόγησε τις συζητήσεις για την προστασία των κατοίκων και της μειονότητας δεν ξαναενόχλησε.

» Η αλβανική κυβέρνηση, μετά τις κατεδαφίσεις και την εκκαθάριση του εδάφους από τα "παράνομα κτήρια" [σ.σ. των Βοειοηπειρωτών, που δεν έχουν τίτλους ιδιοκτησίας, επειδή κανείς δεν έχει, πλην κάποιων Αλβανών, που φρόντισε η αλβανική κυβέρνηση να τους εφοδιάσει με τίτλους], πέρασε γρήγορα το νόμο περί επενδυτικών εταιρειών, όπου η κρατική ιδιοκτησία διανέμεται στους ολιγάρχες, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι εταίροι των κυβερνητικών αξιωματούχων.

» Ποιος είναι ο ρόλος της ελληνικής πλευράς; Υπάρχει; Αναμφίβολα ναι. Οι ηγέτες των δύο χωρών, μέσω ισχυρών γραφείων πίεσης και υπεράσπισης, συμφώνησαν ότι τα ακίνητα στη Χιμάρα δεν έχουν ιδιοκτήτες από την ελληνική μειονότητα αλλά είναι του αλβανικού κράτους. Σε αντάλλαγμα, το αλβανικό κράτος θα επιτρέψει στην ελληνική πλευρά να πάρει τη θάλασσα, όπου βρίσκονται κρυμμένα δισεκατομμύρια ευρώ σε πετρέλαιο, φυσικό αέριο και άλλων υδρογονανθράκων».

Μου είναι αδύνατο να πιστέψω ότι μπορεί να υπήρξε Έλληνας πολιτικός που να έπαιξε τόσο βρόμικο παιχνίδι εις βάρος Ελλήνων, παρότι η Συμφωνία των Πρεσπών επιτρέπει κάθε απαισιόδοξη σκέψη.

Εκείνο που απαιτείται από την ελληνική πλευρά -όχι διάψευση, ποιος υπολογίζει τις διαψεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ- αλλά έμπρακτη απόδειξη, με την άσκηση της μεγαλύτερης δυνατής πίεσης στην αλβανική κυβέρνηση, να εγκαταλείψει το άθλιο σχέδιό της, τής υφαρπαγής των ελληνικών περιουσιών στην Βόρειο Ήπειρο. Εκτός, κι αν ο Μουσάι έχει έγκυρες πληροφορίες.