Skip to main content

Ο Φιλελευθερισμός στην Ελλάδα και το παιχνίδι με τις λέξεις

Άρθρο του Δημήτρη Μήτρου ενόψει της εκδήλωσης που διοργανώνει το ALDE IMs Greece, σήμερα, στις 18:00, στο δημοτικό συμβούλιο της Καλαμαριάς.

του Δημήτρη Μήτρου*

Η Ελληνική Δημοκρατία, βρίσκεται τα τελευταία χρόνια σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι. Η μεγάλη οικονομική κρίση που έχει πλήξει τη χώρα μας και έχει βάλει σε κίνδυνο τη συνοχή του κοινωνικού ιστού της, έχει θέσει υπό την  αμφισβήτηση, όσων έχουν συντριβεί από αυτήν, όλους τους θεσμούς της πατρίδας μας. 

Κοινή απαίτηση των πολιτών είναι η παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας και ο κοινωνικός εκσυγχρονισμός της, ώστε να μπορέσει σε σταθεί ξανά στα πόδια της και να ανταποκριθεί στις προκλήσεις μιας πολύ ενδιαφέρουσας εποχής που έρχεται.

Μιας εποχής όπου θα βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη η τέταρτη βιομηχανική επανάσταση με δράσεις έντασης γνώσης , ενώ η τεχνολογία θα ωθεί τις εξελίξεις στην πανανθρώπινη οικονομική δραστηριότητα.

Μέσα σε ένα τέτοιο πλαίσιο η ανάγκη για τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου σχεδίου αλλαγών στην οικονομία είναι άμεση. Ένα τέτοιο σχέδιο θα πρέπει να έχει συγκεκριμένους κανόνες και προτεραιότητες

1. τη δημοσιονομική πολιτική της χώρας που θα πρέπει (κατά το δυνατόν) να υποστηρίζει και να ενισχύει τις  αλλαγές με την παρακίνηση και την προσέλκυση νέων οικονομικών πόρων.
2. την προώθηση των αλλαγών που οδηγούν στα μεγαλύτερα οικονομικά οφέλη και αποδίδουν στο συντομότερο χρονικό διάστημα, χωρίς δημοσιονομική επιβάρυνση
3. τη διασφάλιση της αποτελεσματικής εφαρμογής των αλλαγών, αλλά και της πορείας τους στο μέλλον. 

Παράλληλα θα πρέπει να θωρακίσουμε τη Δικαιοσύνη , να επιταχύνουμε την απονομή της, να θεσπίσουμε ένα φορολογικό σύστημα με κύρια χαρακτηριστικά τη σταθερότητα, τη δίκαιη κατανομή των φόρων, την απλοποίηση της νομοθεσίας και την εκλογίκευση των φορολογικών επιβαρύνσεων όλων των πολιτών.

Ακόμη θα πρέπει να δρομολογήσουμε την ουσιαστική ανασύσταση του συστήματος υγείας της χώρας, του δημόσιου τομέα, ως προς την αποτελεσματικότητά του, και την ανάταξη της αγοράς εργασίας.
 
Και φυσικά να προγραμματίσουμε δράσεις για την:
 
ενίσχυση του κράτους δικαίου και τη διασφάλιση της ισότητας απέναντι στο Νόμο. 
άρση των περιορισμών στην παιδεία. 
καταπολέμηση φαινομένων πλειοψηφισμού , στην άσκηση της εκτελεστικής εξουσίας, του κοινοβουλευτικού έργου και στη λειτουργία των συνδικαλιστικών φορέων. 
προστασία των δικαιωμάτων των κάθε μορφής μειονοτήτων, από διακρίσεις που γίνονται στο όνομα της «κατεστημένης», άποψης της πλειοψηφίας.
επιστημονική ορθολογική προσέγγιση στην αντιμετώπιση ζητημάτων που δεν έχουν κοινωνικό προηγούμενο. 
προάσπιση της πορείας της χώρας ως μέλος ενός ισχυρού οικονομικά διεθνούς οργανισμού κρατών, με κοινά πολιτιστικά χαρακτηριστικά και ιστορία.

Αν και το θέμα μου είναι ο φιλελευθερισμός, τεχνηέντως δεν τον ανέφερα, αν και όλα τα παραπάνω αποτελούν βασικές αρχές και επιδιώξεις του.

Όπως επίσης δεν ανέφερα όρους και προσδιορισμούς, όπως μεταρρυθμίσεις, ιδιωτικός, επιχειρηματικότητα, μη κρατικό πανεπιστήμιο, ατομικός, επενδύσεις, χρέος, παγκοσμιοποίηση, Ευρώπη…

Όλα όσα συνοπτικά ανέφερα παραπάνω, δεν υπάρχει εχέφρων Ευρωπαίος δημοκράτης πολίτης, που να μην τα θέλει για τη χώρα του. ‘Όμως πολιτικές σκοπιμότητες, ιδεολογικές προκαταλήψεις και λαϊκίστικοι συμφεροντολογισμοί, τα έχουν ενοχοποιήσει στη συνείδηση σημαντικής μερίδας των συμπολιτών μας, υπό την ταμπέλα του «νεοφιλελευθερισμού».

Χρειάζεται μια μεγάλη ενημερωτική προσπάθεια για να αντιμετωπισθεί αυτή η στρέβλωση. Σε αυτήν προσπάθεια θέλουμε να συμβάλλουμε με μια νέα αρχή που κάνουμε, τα ατομικά μέλη στην Ελλάδα, του Ευρωπαϊκού Κόμματος των Φιλελευθέρων και Δημοκρατών για την Ευρώπη (ALDE PARTY INDIVIDUAL MEMBERS), ενώ παράλληλα θα ενημερώνουμε τα μέλη αυτής της πανευρωπαϊκής οργάνωσης, με τα 60 φιλελεύθερα κόμματα, τους 8 εν ενεργεία πρωθυπουργούς και τα 5 μέλη στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για τα προβλήματα αλλά και τις προτάσεις των πολιτών και των φορέων της χώρας μας.

Σας περιμένουμε όλες και όλους σήμερα στις 18:00, στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου της Καλαμαριάς (Καραμαούνα 1, πλατεία Σκρά), όπου με τη συμμετοχή 7 εκλεκτών εισηγητών θα συζητήσουμε για την Ελλάδα στην Ευρώπη. Περισσότερα μπορείτε να δείτε εδώ.

* Ο Δημήτρης Μήτρου είναι τοπογράφος μηχανικός, μέλος της διοικούσας επιτροπής του ΤΕΕ/ΤΚΜ και συντονιστής των ατομικών μελών του ALDE PARTY στη Β. Ελλάδα.