Skip to main content

Πολιτικά παιχνίδια και με τις αντικειμενικές αξίες...

Με βάση το πιθανότερο σενάριο, μέσα στον Μάιο θα ανακοινωθούν οι νέες αντικειμενικές αξίες που θα ισχύσουν σε όλη τη χώρα.
Πολιτικό παιχνίδι και με τις αντικειμενικές αξίες ετοιμάζεται να παίξει η κυβέρνηση. Ως γνωστόν, με βάση το πιθανότερο σενάριο, μέσα στον Μάιο θα ανακοινωθούν οι νέες αντικειμενικές αξίες που θα ισχύσουν σε όλη τη χώρα. Ωστόσο, η κυβέρνηση θέλει να τεθούν σε ισχύ από τον Ιανουάριο του 2019, έτσι ώστε να παραμείνει και φέτος στα ίδια επίπεδα ο ΕΝΦΙΑ. Ο λόγος προφανής: Κατ' αυτόν τον τρόπο θα αποφύγει το πολιτικό κόστος που θα συνεπάγεται μια ενδεχόμενη αύξηση του για τους πολύπαθους ιδιοκτήτες ακινήτων.
 
Προς το παρόν, βέβαια, οι θεσμοί δεν φαίνεται να συναινούν. Όμως, από το οικονομικό επιτελείο αφήνεται να εννοηθεί ότι δεν έχουν αποκλείσει το ενδεχόμενο αυτό οριστικά. Γιατί όμως η κυβέρνηση θέλει να μεταθέσει τον νέο ΕΝΦΙΑ στο 2019; Διότι, αν οι νέες αντικειμενικές αξίες τεθούν σε ισχύ από το επόμενο έτος, τα φουσκωμένα εκκαθαριστικά σημειώματα για τον ΕΝΦΙΑ του 2019 θα αποσταλούν λίγο μετά τις εθνικές εκλογές εφόσον ολοκληρώσει τη θητεία της η κυβέρνηση! Αλλιώς, όλα θα έλθουν πολύ νωρίτερα. Και μαζί και το πολιτικό κόστος σε βάρος της κυβέρνησης.
 
Τι περιμένει ούτως ή άλλως, κάποια στιγμή τους ιδιοκτήτες; Με βάση τις προτάσεις των εκτιμητών πάμε σε αυξήσεις αντικειμενικών αξιών στο 60% των περιοχών της χώρας. Κατά συνέπεια, ο αριθμός των ακινήτων που θα επιβαρυνθούν ανάλογα θα είναι αντίστοιχος και στο υπουργείο Οικονομικών δεν μπορούν παρά να λάβουν σοβαρά υπόψη αυτή τη διάσταση.