Skip to main content

Pfizer: Επενδύσαμε στη Θεσσαλονίκη για τα ταλέντα της - Γιατί είναι στρατηγική η θέση της

Ο επικεφαλής του Κέντρου Ψηφιακής Καινοτομίας της Pfizer στη Θεσσαλονίκη ανέφερε σε ιταλικό ΜΜΕ τούς λόγους που επιλέχθηκε η Θεσσαλονίκη

Τους λόγους για τους οποίους η Pfizer επέλεξε τη Θεσσαλονίκη για τη δημιουργία του Κέντρου Ψηφιακής Καινοτομίας (CDI) ανέλυσε μιλώντας σε ιταλικό μέσο ενημέρωσης («wired.it») ο επικεφαλής του Κέντρου, Νίκο Γκαριμπόλντι.

Όπως τόνισε ο κ. Γκαριμπόλντι, η φαρμακευτική εταιρεία ανέλυσε πολλές ευρωπαϊκές χώρες και τις δυνατότητες που πρόσφεραν και τελικά επιλέχθηκε η Θεσσαλονίκη. «Την επιλέξαμε πρώτα από όλα για τα ταλέντα που υπάρχουν εδώ. Υπάρχει το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, που είναι το μεγαλύτερο στη νοτιοανατολική Ευρώπη, αλλά και το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας», ανέφερε.

Υπογράμμισε ότι υπάρχει στη Θεσσαλονίκη και τη χώρα ένα περιβάλλον πλούσιο σε επιχειρηματική ενέργεια που αποτελείται από νεοφυείς επιχειρήσεις και ερευνητικά κέντρα αφιερωμένα στην ψηφιακή καινοτομία. «Αυτό το περιβάλλον συνδέεται κυρίως με τις πολιτικές της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία έχει ψηλά στην ατζέντα την ψηφιακή τεχνολογια και την καινοτομία με στοχευμένες στρατηγικές και κυβερνητικούς φορείς αφοσιωμένους σε αυτό ακριβώς. Τα αποτελέσματα φαίνονται και δεν είναι τυχαίο ότι δεν είμαστε οι μόνοι που επιλέξαμε να εγκατασταθούμε στη Θεσσαλονίκη σε αυτόν τον τομέα, ο οποίος πλέον είναι γεμάτος ανταγωνιστές και εταιρείες που ασχολούνται με τον ψηφιακό τομέα».

Ο Νίκο Γκαριμπόλντι επισήμανε τη στρατηγική θέση της πόλης στην Ευρώπη και τον κόσμο, επειδή βρίσκεται σε μια ζώνη ώρας που επιτρέπει να εργαστείς σε ώρες που θα είσαι σε επικοινωνία τόσο με τη Δύση όσο και με την Ανατολή.

Απαντώντας σε ερώτηση για το ποιοι είναι οι κύριοι τομείς στους οποίους εργάζεται το Κέντρο Ψηφιακής Καινοτομίας, ο senior director ανέφερε ότι το μοντέλο της Pfizer είναι ένα ψηφιακό δίδυμο μοντέλο, που σημαίνει, σύμφωνα με τον ίδιο, ότι όλες οι δεξιότητες και οι τομείς εργασίας που υπάρχουν στα κεντρικά γραφεία της Pfizer στη Νέα Υόρκη είναι τώρα και εδώ στη Θεσσαλονίκη και το CDI είναι μέρος ενός ψηφιακού οργανισμού σε παγκόσμιο επίπεδο. «Δουλεύουμε στη μηχανική μάθηση, στην τεχνητή νοημοσύνη, υπάρχουν επιστήμονες δεδομένων, προγραμματιστές λογισμικού, υπάρχουν ομάδες που εργάζονται σύμφωνα με τις αρχές Agile, εν ολίγοις, υπάρχουν όλοι οι κύριοι τομείς της ψηφιακής ανάπτυξης που χρησιμοποιούνται εδώ για να δώσουν προστιθέμενη αξία στο ολόκληρη την αλυσίδα εφοδιασμού, την ιατρική και την υγεία. Για παράδειγμα, το ψηφιακό κέντρο υποστηρίζει επίσης την παραγωγή και διανομή φαρμάκων. Δημιουργούμε υπερσύγχρονα εργαλεία με τεχνητή νοημοσύνη για να κατανοήσουμε τους παράγοντες που μπορούν να βοηθήσουν στην πρόβλεψη του κινδύνου εμφάνισης σοβαρής λοίμωξης από τους ασθενείς, εντοπίζοντας αυτούς που θα μπορούσαν να επωφεληθούν από έγκαιρα προληπτικά μέτρα. Βοηθάμε να φέρουμε τα φάρμακα στους ασθενείς γρηγορότερα μεγιστοποιώντας την ψηφιακή τεχνολογία σε κάθε στάδιο έρευνας, ανάπτυξης και κατασκευής και τροφοδοτούμε τις αυριανές επαναστατικές θεραπείες απλοποιώντας και επιταχύνοντας την επιστημονική έρευνα αξιοποιώντας τη μηχανική μάθηση, την επιστήμη δεδομένων και την αυτοματοποίηση διαδικασιών. Έτσι, σχεδόν ολόκληρη η αλυσίδα εφοδιασμού διαποτίζεται από αυτήν την ψηφιακή καινοτομία», κατέληξε.