Skip to main content

ΠΓ ΣΥΡΙΖΑ: Η έξοδος από τα μνημόνια έχει αριστερή υπογραφή

Σε εξέλιξη οι εργασίες της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος: «Η χώρα βγαίνει από την επιτροπεία και ανακτά την οικονομική της αυτοτέλεια»

Σε εξέλιξη είναι από το πρωί οι εργασίες της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, παρόντος του προέδρου του κόμματος και πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

Στην εισήγησή της προς την Κ.Ε., η Πολιτική Γραμματεία υπογραμμίζει ότι «η χώρα βγαίνει από την επιτροπεία και ανακτά την οικονομική της αυτοτέλεια» και προσθέτει πως «το γεγονός ότι η έξοδος από τα Μνημόνια έχει μια αριστερή υπογραφή είναι καθοριστικό».

Στην εισήγηση περιγράφονται «όσα πέτυχε η κυβέρνηση σε κοινωνικό επίπεδο», όπως το κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης, η καθολική πρόσβαση ανασφάλιστων πολιτών στο σύστημα υγείας, η μείωση της ανεργίας, η επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας καθώς και η αποτροπή της ανταπεργίας και της απελευθέρωσης των απολύσεων. Ειδική αναφορά γίνεται παράλληλα στις δομικές μεταρρυθμίσεις στους τομείς της δημόσιας διοίκησης, στους ελεγκτικούς μηχανισμούς, στη δικαιοσύνη, στο πολιτικό σύστημα, στο πεδίο των δικαιωμάτων και των ελευθεριών των πολιτών που αποτελούν, όπως αναφέρεται, και «τη σφραγίδα της κυβέρνησης». Η εισήγηση τονίζει ακόμη πως «ο ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχίσει να υπερασπίζεται το δικαίωμα στην απεργία απέναντι σε όλους όσοι το επιβουλεύονται όπως το ΔΝΤ, ο ΣΕΒ και η ΝΔ».

Σε ό,τι αφορά το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ επισημαίνεται ότι η επίλυση του ονοματολογικού «είναι μια πρόκληση οικονομική και γεωπολιτική, μα πάνω από όλα είναι μια μάχη ενάντια στους εθνικιστικούς διχασμούς που κυριάρχησαν στα Βαλκάνια τα τελευταία 25 χρόνια, οδηγώντας σε συρράξεις, βαθαίνοντας τα ρήγματα μεταξύ γειτονικών κρατών και αποσταθεροποιώντας την ευρύτερη περιοχή».

«Η συγκυρία είναι σήμερα ευνοϊκότερη από κάθε άλλη φορά» εκτιμά η Κ.Ε, καθώς, όπως παρατηρεί, «κυριαρχούν δυνάμεις και στις δύο πλευρές με βούληση να λύσουν το ονοματολογικό: Στην Ελλάδα, η παρουσία του ΣΥΡΙΖΑ, μιας ισχυρής αριστερής δύναμης στην κυβέρνηση, επιτρέπει τη διαμόρφωση ενός νέου εθνικού σχεδίου, προσαρμοσμένου στις πραγματικότητες του 21ου αιώνα, που να ενοποιεί όλες τις υπαρκτές, αντιεθνικιστικές δυνάμεις που τέμνουν οριζόντια το πολιτικό σύστημα. Στη δε ΠΓΔΜ, η πρόσφατη πολιτική αλλαγή συνοδεύεται από σημαντικές πολιτικές και συμβολικές κινήσεις απαλλαγής από τον αλυτρωτισμό και τη βούληση για επανέναρξη των συνομιλιών για την επίλυση του ζητήματος, που επέτρεψαν την έναρξη των εν εξελίξει διαπραγματεύσεων».

Η Κ.Ε καλεί όλες τις πολιτικές δυνάμεις να τοποθετηθούν υπεύθυνα για το ζήτημα «ώστε να ηττηθεί και σε αυτό το πεδίο η πολιτική της αδιαλλαξίας». Σημειώνει πάντως πως «η ηγεσία της Ν.Δ. δεν ανταποκρίνεται θετικά στην πρόκληση αυτή» και «παλινωδεί μεταξύ της 'θέσης του Βουκουρεστίου' και της στήριξης των εθνικιστικών συλλαλητηρίων, δικαιώνοντας έτσι πολιτικά τη στρατηγική του Αντ. Σαμαρά το 1993».

Αναφορικά με την «ΑΥΓΗ» και τον ραδιοφωνικό σταθμό «105,5 Στο Κόκκινο», μέσα ενημέρωσης στα οποία είναι βασικός μέτοχος ο ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνεται ότι αποτελούν «σημαντικούς παράγοντες για την ανάπτυξη του κόμματος και την αδιαμεσολάβητη επικοινωνία του με τους πολίτες και διαδραμάτισαν καθοριστικό ρόλο στην ενίσχυση του πολιτικού κύρους του ΣΥΡΙΖΑ».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αντιμέτωπος με τη λυσσαλέα αντίδραση των μέσων της διαπλοκής, καθιστώντας επιτακτική τη χάραξη δικής του στρατηγικής στο χώρο της ενημέρωσης, αλλά και την ουσιαστική στήριξη και αναβάθμιση των δικών του δημοσιογραφικών οργανισμών. Κανένα άλλο μέσο μαζικής ενημέρωσης δεν μπορεί να υποκαταστήσει τη συμβολή τους», επισημαίνεται.

Διευκρινίζεται ακόμη πως «το δημοσιογραφικό σχέδιο για τα κομματικά μέσα θα υλοποιηθεί από τα δημοσιογραφικά επιτελεία των 2 μέσων και το οικονομικό σχέδιο από τα δύο Διοικητικά Συμβούλια, τα οποία και θα προετοιμάσουν τη μετάβαση στον Όμιλο, στο πλαίσιο των βασικών αρχών που θέτει ο ΣΥΡΙΖΑ και των διατιθέμενων πόρων». Όπως αναφέρεται, το σχέδιο επιβίωσης των κομματικών μέσων περιλαμβάνει μεταξύ άλλων ουσιαστική στήριξη του κόμματος στην «ΑΥΓΗ» και στον «105,5 Στο Κόκκινο», συντονισμένες ενέργειες για την αναβάθμισή τους και την ενίσχυση του δημοσιογραφικού και πολιτικού τους στίγματος και λειτουργική ενοποίηση, συστέγαση και συμπράξεις μεταξύ των δύο μέσων με τελικό στόχο και τη νομική τους ενοποίηση σε Όμιλο.