Skip to main content

Σκόπια: Βρήκε τους «80» ο Ζάεφ - Αλλάζει το συνταγματικό όνομα

Η διαδικασία ξεκίνησε, έπειτα από περίπου επτά ώρες, στις 23.20 - Είχαν προηγηθεί καταγγελίες για προσπάθεια εξαγοράς βουλευτών της αντιπολίτευσης.

Το κοινοβούλιο της πΓΔΜ ενέκρινε απόψε την πρόταση της κυβέρνησης του Ζόραν Ζάεφ για την έναρξη των διαδικασιών για την αναθεώρηση του Συντάγματος της χώρας.

Με την επιτυχή ολοκλήρωση της πρώτης φάσης της διαδικασίας ανοίγει ο δρόμος για την αλλαγή της συνταγματικής ονομασίας της γείτονος σε «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας».

Συνολικά, 80 από τους 117 βουλευτές της Ολομέλειας ψήφισαν υπέρ, μεταξύ των οποίων και 8 βουλευτές της αντιπολίτευσης.

Με δηλώσεις του μετά το πέρας της ψηφοφορίας, ο πρωθυπουργός των Σκοπίων ευχαρίστησε τα «γενναία» μέλη του VMRO και χαρακτήρισε «ιστορική» την ημέρα αυτή για τη χώρα.

Συγχαρητήριο μήνυμα στον Ζάεφ έστειλε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κάνοντας λόγο για «μεγάλο βήμα προς την κοινή επιτυχία», ενώ την απόφαση της Βουλής της πΓΔΜ χαιρέτισαν ΕΕ και ΝΑΤΟ.

Η διαδικασία ξεκίνησε στις 23.20, έπειτα από ένα θρίλερ επτά ωρών, ενώ είχαν προηγηθεί καταγγελίες για προσπάθεια εξαγοράς βουλευτών, ασφυκτικές πιέσεις σε διπλωματικό επίπεδο κυρίως από τις ΗΠΑ προς τους βουλευτές του αντιπολιτευόμενου VMRO και παρασκηνιακές προσπάθειες από τον Ζόραν Ζάεφ για να εξασφαλίσει τον μαγικό αριθμό των 80 βουλευτών στην πρώτη από τις τρεις ψηφοφορίες που πρέπει να γίνουν, στο πλαίσιο της Συμφωνίας των Πρεσπών.