Skip to main content

Physis Ingredients: Η σερραϊκή startup που αναδεικνύει την καινοτομία της… φύσης

Η Physis Ingredients παράγει καινοτόμα φυσικά συστατικά, θέλοντας να συμβάλλει στη μετάβαση της βιομηχανίας στη λεγόμενη «καθαρή ετικέτα»

Το πάθος για την καινοτομία είναι χαρακτηριστικό της οικογένειας Χατζηγαβριήλ από τις Σέρρες, η οποία αποφάσισε να επενδύσει στη σοφία της φύσης, αξιοποιώντας την για να παράγει καινοτόμα φυσικά συστατικά και να συμβάλλει στη μετάβαση της βιομηχανίας στη λεγόμενη «καθαρή ετικέτα». Για τον σκοπό αυτό δημιούργησε το 2017 την startup Physis Ingredients, η οποία μάλιστα έχει στο επίκεντρό της την έρευνα μέσω στενής συνεργασίας με το ΑΠΘ και συγκεκριμένα με το Εργαστήριο Χημείας και Βιοχημείας Τροφίμων της Γεωπονίας και το Εργαστήριο Διατροφής της Κτηνιατρικής. Τα καινοτόμα συστατικά της Physis Ingredients, που έχουν ως βάση αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά, απευθύνονται σε βιομηχανίες τροφίμων, καλλυντικών, συμπληρωμάτων διατροφής και ζωοτροφών.

Η εταιρεία βάζει αυτή την περίοδο τις τελευταίες της πινελιές στη μονάδα παραγωγής της και είναι έτοιμη να βγει στην αγορά, μετά από ένα μακρύ διάστημα έρευνας, μελέτης, δοκιμών και πειραματισμών. Θα ξεκινήσει δε άμεσα επαφές με βιομηχανίες, ενώ σε δεύτερη φάση, εντός του έτους, θα επιχειρήσει κρούσεις και στο εξωτερικό, το οποίο την ενδιαφέρει ιδιαίτερα.

Τα καινοτόμα προϊόντα

Η Physis Ingredients έχει αναπτύξει σε συνεργασία με το ΑΠΘ τρία βασικά συστατικά: το PhysisBest, ένα μίγμα εκχυλισμάτων τεσσάρων αρωματικών φυτών με υψηλή αντιοξειδωτική ικανότητα (δενδρολίβανο, φασκόμηλο, μελισσόχορτο και θυμάρι), που έχει δοκιμαστεί σε τρόφιμα και καλλυντικά. Το COR-RED, ένα εκχύλισμα με βάση το κράνο που προσδίδει κόκκινο χρώμα, έχει υψηλή περιεκτικότητα σε ανθοκυανίνες και φαινολικά, προσδίδει καλύτερη σταθερότητα σε σχέση με άλλες φυσικές χρωστικές και έχει δοκιμαστεί επιτυχώς σε αναψυκτικό. Και τέλος το CORnyme, ένα μίγμα εκχυλισμάτων & αιθέριων ελαίων για συμπληρωματική διατροφή μηρυκαστικών ζώων παραγωγής, με υψηλή περιεκτικότητα σε φαινόλες και υψηλή αντιοξειδωτική δράση, το οποίο δοκιμάστηκε επιτυχώς σε προβατίνες κατά τη θερινή περίοδο και βρέθηκε ότι αυξάνει τη γαλακτοπαραγωγή, προάγει την καλή υγεία, ενώ προσδίδει εξαιρετική χημική σύσταση και μικροβιακή ποιότητα στο γάλα και τα παραγόμενα προϊόντα (τυρί, γιαούρτι). Εκτός των τριών αυτών συστατικών, η Physis Ingredients παράγει μια σειρά βιολογικών εκχυλισμάτων από τα αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά που καλλιεργεί.

Πρόσφατα μάλιστα ξεκίνησε ένα νέο ερευνητικό έργο, το NeuroActCorn, σε συνεργασία με δύο τμήματα του ΑΠΘ, το Τμήμα Χημικών Μηχανικών και το Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων της Γεωπονικής Σχολής, που έχει ως αντικείμενο την ανάπτυξη ενός φυσικού προϊόντος με νευροπροστατευτική δράση με βάση το κράνο. Πρόκειται για συγχρηματοδοτούμενο έργο στο πλαίσιο του προγράμματος «Επενδυτικά Σχέδια Καινοτομίας» της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, από το οποίο ευελπιστεί να δημιουργήσει και νέους κωδικούς.

«Σκοπός μας είναι να παράγουμε φυσικές πρώτες ύλες που μπορούν να αντικαταστήσουν χημικά και πρόσθετα στα τρόφιμα και τα καλλυντικά και να συμβάλλουν στην προώθηση της τάσης της καθαρής ετικέτας στη βιομηχανία, η οποία μεγαλώνει όλο και περισσότερο» λέει στη Voria η Στέλλα Χατζηγαβριήλ, που, αν και σπούδασε αρχιτέκτονας, μετά από ένα μεταπτυχιακό με αντικείμενο τον στρατηγικό σχεδιασμό προϊόντων και επηρεασμένη από την καινοτόμα διάθεση του πατέρα της Σάββα Χατζηγαβριήλ, αποφάσισε να επιχειρήσει αυτή τη στροφή. Μάλιστα, έχει αναλάβει το branding των προϊόντων μέσα από το γραφείο σχεδιασμού που διατηρεί η ίδια.

Από την ενέργεια στην αγροδιατροφή

Η Physis Ingredients δημιουργήθηκε ως θυγατρική της Ορίζων ΑΤΕ, της οικογένειας Χατζηγαβριήλ η οποία, πέραν της επί 30ετία δραστηριοποίησής της στον τομέα της ενέργειας, αποφάσισε να επενδύσει και στον αγροδιατροφικό τομέα. Βλέποντας μάλιστα την τάση για προϊόντα «καθαρής ετικέτας» επέλεξε να αξιοποιήσει φυτικές πρώτες ύλες για την παραγωγή καινοτόμων φυσικών συστατικών στη βιομηχανία τροφίμων, καλλυντικών, συμπληρωμάτων διατροφής και ζωοτροφών. Στράφηκε δε στα αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά, διαπιστώνοντας τις πολλαπλές εφαρμογές τους, τις πολλές δυνατότητες μεταποίησής τους, αλλά και τις αμέτρητες ιδιότητές τους. Ανέπτυξε συνεργασίες για συμβολαιακές καλλιέργειες στο Άγγιστρο Σερρών, όπου η Ορίζων διατηρεί υδροηλεκτρικό σταθμό και επένδυσε σε μια έκταση 30 στρεμμάτων. Ταυτόχρονα θεώρησε πως στο εγχείρημά της αυτό ήθελε συνοδοιπόρο το ΑΠΘ, στο οποίο και απευθύνθηκε για να αναπτύξει τα καινοτόμα συστατικά της μέσα από έρευνες τις οποίες χρηματοδοτεί με ίδια κεφάλαια.