Skip to main content

Ανάσα στις τράπεζες: Θετική έκπληξη στο deal για τα κόκκινα δάνεια

Οι πληροφορίες επιμένουν ότι στην ελληνική περίπτωση θα αντιγραφεί το ιταλικό μοντέλο, το οποίο εφαρμόσθηκε στην πράξη και πέτυχε.

Πάνω από 20 δις ευρώ κόκκινα δάνεια θα ξεφορτωθούν τελικά οι ελληνικές τράπεζες απ' τα χαρτοφυλάκια τους. Η συμφωνία με τους θεσμούς κλείδωσε και η εφαρμογή της ξεκινά από τον Νοέμβριο, λένε οι πληροφορίες που έρχονται σε γνώση της Voria.gr, με βάση το υλικό που προκύπτει από τις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις. Οι ίδιες πληροφορίες επιμένουν ότι εν  προκειμένω, στην ελληνική περίπτωση, θα αντιγραφεί το ιταλικό μοντέλο, το οποίο εφαρμόσθηκε στην πράξη και πέτυχε. Η έκπληξη πάντως δεν έχει να κάνει τόσο με το μοντέλο όσο με  το ποσό. Κι αυτό γιατί η αρχική εκτίμηση έκανε λόγο για 15 – 16 δις ευρώ, το πολύ, αλλά τελικά θα ξεπεράσει τον πήχη και των 20 δις ευρώ.

Η εξέλιξη αυτή συνιστά πολύ μεγάλη ανάσα για το τραπεζικό σύστημα, όπως και οι παρενέργειες από μια σειρά επιμέρους βελτιωτικές κινήσεις στην αγορά που δημιουργούν θετικό κλίμα. Για παράδειγμα, οι προοπτικές της αγοράς εξοχικής κατοικίας στην Ελλάδα. Με βάση τις αναλύσεις που έχουν στα χέρια τους οι τραπεζικές διοικήσεις, η Ισπανία σήμερα πουλά περί τις 400.000 εξοχικές κατοικίες ετησίως. Η Ελλάδα ούτε 40.000. Και επειδή η κόπωση έκανε την εμφάνιση της ήδη στην Ιβηρική, αναζητούνται επειγόντως νέες αγορές, όπως η ελληνική, που θα χρειαστούν επιπλέον χρηματοδότηση!

Όλα τα παραπάνω αναλύονται επαρκώς από τις αρχές Σεπτέμβριου, συνήθως από κορυφαία στελέχη των ελληνικών εισηγμένων σε μια αλυσίδα road shows, που πραγματοποιούνται ανά την υφήλιο. Μόλις πρόσφατα ολοκληρώθηκε στο Λονδίνο η παρουσίαση που διοργάνωσε η Goldman Sachs κι ακολούθησαν το road show του ΕΛ.ΧΑ στις 18 και 19 Σεπτεμβρίου κι εκείνο της Bank of America στις 24.