Σάββατο 19 Ιουνίου 2021
x

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: ΣΕ ΔΥΟ ΤΑΧΥΤΗΤΕΣ ΤΑ ΕΜΠΟΡΙΚΑ ΑΚΙΝΗΤΑ - ΤΙ ΚΡΙΝΕΙ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ

Ποιες παράμετροι θα επηρεάσουν τις εμπορικές μισθώσεις σε δημοφιλείς οδούς στο κέντρο της πόλης- Τι θα γίνει με την οικειοθελή μείωση των μισθωμάτων.

Την ώρα που η ψυχολογία των επενδυτών, λόγω της πορείας του κορωνοϊού, παραμένει ρευστή, το χάσμα μεταξύ της πρώτης κατηγορίας εμπορικών ακινήτων σε δημοφιλείς οδούς στην καρδιά της Θεσσαλονίκης και εκείνων που βρίσκονται σε δευτερεύουσες εμπορικές αρτηρίες μοιάζει να αυξάνεται.

Είναι χαρακτηριστικό πως στον πιο εμπορικό δρόμο της Θεσσαλονίκης, στην οδό Τσιμισκή, έρχονται ανακατατάξεις εμπορικών σημάτων, ανακαινίσεις υπαρχόντων, παρά το γεγονός πως υπάρχουν ξενοίκιαστα καταστήματα, σε αρκετές περιπτώσεις επί μακρόν. Μοιάζει με τις δυο όψεις του ίδιου νομίσματος το κέντρο της Θεσσαλονίκης, καθώς καταγράφεται, έστω και με ρυθμούς κορωνοϊού, επιχειρηματική κινητικότητα, την ώρα που η μειωμένη αγοραστική κίνηση οδηγεί σε λουκέτα και σε σχεδόν μόνιμες προσφορές, στις οποίες προχωρούν τα καταστήματα.

Η δημοφιλία άλλωστε των καταστημάτων στην καρδιά της πόλης, αποδεικνύεται και από το γεγονός πως οι τιμές παραμένουν υψηλές, όταν σε περιοχές που αποτελούσαν δευτερεύουσες αγορές, πχ. στην οδό Δελφών, ή στην οδό Βασιλίσσης Όλγας,  οι μισθώσεις καταρρακώνονται, συνεχώς.

Είναι χαρακτηριστικό πως στην οδό Τσιμισκή, ανάλογα σε ποιο σημείο της οδού βρίσκεται το ακίνητο, οι τιμές ενοικίασης του τμ κυμαίνονται από 50 έως 150 ευρώ, ενώ η απόδοση τους κυμαίνεται από 5 έως 6%. Σε δευτερεύοντες εμπορικούς δρόμους στην καρδιά της Θεσσαλονίκης, η απόδοση  κυμαίνεται από 6 -7%.

Το χάσμα πάντως των τιμών ενοικίασης είναι πασιφανές αν ο ενδιαφερόμενος ενοικιαστής αναλογιστεί πως, για παράδειγμα, στην οδό Εθνικής Αντιστάσεως η τιμή του τμ δεν ξεπερνά τα 30 ευρώ.

Αναφορικά με τον "αέρα", ειδικοί αναφέρουν πως θα εξακολουθήσει να υφίσταται για τα καταστήματα συγκεκριμένων προδιαγραφών, σε δημοφιλείς οδούς στην καρδιά της πόλης με προεξέχουσα την Τσιμισκή, σε συγκεκριμένα, ωστόσο, κομμάτια αυτής.

Τι θα γίνει με την οικειοθελή μείωση των μισθωμάτων

Γνώστες της αγοράς θεωρούν κρίσιμη παράμετρο το αν θα ενισχυθεί ο αριθμός των κενών καταστημάτων, κυρίως, στις δευτερεύουσες εμπορικές οδούς, γεγονός που θα εξαρτηθεί και από το αν θα στεφθούν με επιτυχία οι διαπραγματεύσεις μεταξύ ιδιοκτητών και ενοικιαστών, βάσει του μέτρου του υπουργείου Οικονομικών για παροχή φοροαπαλλαγών έναντι οικειοθελούς μείωσης του ενοικίου κατά 30% για το διάστημα Οκτωβρίου - Δεκεμβρίου.

Εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς αναφέρουν ότι οι δύο πλευρές δεν αποκλείεται να καταλήγουν σε συμφωνία με κίνητρο και την εξασφάλιση έκπτωσης φόρου. Αναμφίβολα το επόμενο διάστημα θα αποτελέσει το βαρόμετρο για το αν το μέτρο της οικειοθελούς μείωσης των μισθωμάτων θα είναι αρκετό για να αντισταθμιστούν οι όποιες απώλειες, δεδομένου πως ενδεχόμενη επιδείνωση των θεμελιωδών μεγεθών της οικονομίας, που έχει άμεση εξάρτηση και από την καταναλωτική ζήτηση, θα έχει καταστροφικά αποτελέσματα για τον εμπορικό κόσμο.

Σημαντική παράμετρο, για την επόμενη ημέρα των εμπορικών ακινήτων αποτελεί και το γεγονός της αύξησης του ηλεκτρονικού εμπορίου κατά την περίοδο του lockdown, που οδήγησε σε μικρές επιχειρήσεις, σε λιγότερο κεντρικές οδούς, να ξενοικιάσουν τα φυσικά καταστήματα και να στραφούν αποκλειστικά στο διαδικτυακό εμπόριο.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ