Skip to main content

Ποια λύση προκρίνει ο δήμος Θεσσαλονίκης για την πλατεία Ελευθερίας

Η απόφαση περί απαγκίστρωσης από τη συγκεκριμένη σύμβαση είναι ειλημμένη και αναζητείται ο τρόπος προκειμένου να μη ζημιωθεί ο δήμος.

Τη νομική φόρμουλα προκειμένου να απαλλαγεί από τον εργολάβο ο οποίος έχει αναλάβει από τον περασμένο Φεβρουάριο την κατασκευή του έργου της ανάπλασης της πλατείας Ελευθερίας αναζητεί η διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με πληροφορίες η απόφαση περί απαγκίστρωσης από τη συγκεκριμένη σύμβαση είναι ειλημμένη και αναζητείται ο τρόπος προκειμένου να μην ζημιωθεί ο δήμος. Όπως δήλωσε στην Voria.gr ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Μάκης Κυριζίδης “μέχρι το τέλος του μήνα θα έχουμε καταλήξει στην πρότασή μας ώστε να την εισηγηθούμε στη συνέχεια στο δημοτικό συμβούλιο το οποίο και θα κληθεί να αποφασίσει”.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι λύσεις οι οποίες εξετάζονται είναι αυτή της έκπτωσης του εργολάβου ή της διάλυσης της σύμβασης. “Δυστυχώς, αυτό το έργο το οποίο υπογράφηκε τον περασμένο Φεβρουάριο παρουσιάζει τρομερές καθυστερήσεις σε σημείο που δύσκολα θα μπορεί να υλοποιηθεί από τον συγκεκριμένο ανάδοχο. Εκείνο που θα κάνουμε εμείς είναι να τρέξουμε τις διαδικασίες ώστε να δούμε εάν θα πρέπει να πάμε σε έκπτωση του αναδόχου ή σε διάλυση της εργολαβίας. Όλα αυτά μας απασχολούν και πρέπει να βρούμε τη λύση τους μέσα στο επόμενο δεκαήμερο, δεκαπενθήμερο”, αναφέρει ο κ. Κυριζίδης.

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο αυτούς τους εννέα μήνες ο συγκεκριμένος εργολάβος λειτουργεί με ρυθμούς χελώνας. “Τους πρώτους επτά μήνες, όταν ήταν η προηγούμενη διοίκηση δεν τον πίεσε κανένας. Εμείς έχουμε κάνει τρεις επισκέψεις με τον δήμαρχο, έχουμε ασκήσει πιέσεις προς τον ανάδοχο και προς όλους τους εμπλεκόμενους. Το έργο έχει σταματήσει αρκετές φορές και τώρα σταματημένο είναι. Μάθαμε, μάλιστα, ότι ο εργολάβος είχε απλήρωτους για καιρό και τους εργαζόμενους στο έργο. Όπως φαίνεται, ο συγκεκριμένος ανάδοχος με τον οποίο είχε υπογράψει η προηγούμενη διοίκηση παρουσιάζει τρομερά προβλήματα”.

Προς λύση της σύμβασης

Σύμφωνα με πληροφορίες ο ανάδοχος έχει ήδη καταθέσει αίτημα για παράταση του χρόνου ολοκλήρωσης του έργου το οποίο θα έπρεπε να παραδοθεί τον προσεχή Φεβρουάριο. “Το μόνο εύκολο θα ήταν να μην κάνουμε τίποτε, να περιμένουμε να λήξει η σύμβαση τον Φεβρουάριο του 2020, να δώσουμε και την παράταση, να παρέλθει και η παράταση και τότε να βλέπαμε τι θα κάνουμε με το έργο. Εμείς δεν πρόκειται να το κάνουμε αυτό, γιατί έτσι είναι σα να κοροϊδεύουμε τους εαυτούς μας και επιπλέον αδικούμε και την τεράστια προσπάθεια την οποία κάνει η νέα διοίκηση του δήμου να συμμαζέψει όλα αυτά τα ασυμμάζευτα που άφησαν οι προηγούμενοι. Επομένως τώρα θα πάρουμε τις αποφάσεις ώστε να μην χαθούν κι άλλοι τρεις, τέσσερις μήνες και να περιμένουμε τον Μάρτιο ή το επόμενο καλοκαίρι για να λάβουμε τότε τις αποφάσεις”, τονίζει ο κ. Κυριζίδης.  

Σύμφωνα με πληροφορίες ως πιθανότερη λύση φαίνεται να προκρίνεται αυτή της λύσης της ισχύουσας σύμβασης αντί της έκπτωσης του εργολάβου. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες το διάστημα αυτό γίνονται συζητήσεις μεταξύ της διοίκησης του δήμου και του αναδόχου προκειμένου η νομική λύση που θα δοθεί να γίνει αποδεκτή ώστε να μην υπάρξουν νέες πολύμηνες καθυστερήσεις εξ αιτίας πιθανών δικαστικών προσφυγών.

Ανοιχτό το ενδεχόμενο κατασκευής και πάρκινγκ

Στη συνέχεια θα πρέπει ο δήμος να αποφασίσει εάν θα προχωρήσει στον δεύτερο μειοδότη προκειμένου να συνεχίσει εκείνος το έργο ή εάν θα αλλάξει το αντικείμενο του έργου, προσθέτοντας στο ήδη υπάρχον και την κατασκευή υπόγειου πάρκινγκ, που αποτελούσε πάγια θέση και πρόταση του δημάρχου Κωνσταντίνου Ζέρβα καθώς και άλλων στελεχών της σημερινής διοίκησης.

Σε μια τέτοια περίπτωση εξετάζεται το ενδεχόμενο να υιοθετηθεί η λύση της μελέτης κατασκευής καθώς ενδεχόμενος νέος διαγωνισμός θα συνεπαγόταν καθυστέρηση τουλάχιστον ενάμιση με δύο χρόνια.

Η διοίκηση του δήμου εξετάζει σοβαρά αυτό το ενδεχόμενο καθώς, όπως αναφέρει ο κ. Κυριζίδης “από τις έως τώρα εργασίες που έχουν γίνει αυτούς τους εννέα μήνες διαπιστώθηκε ότι τα αρχαιολογικά ευρήματα που υπάρχουν εκεί, τα υπολείμματα του βυζαντινού τείχους, είναι ήσσονος σημασίας καθώς αυτό είχε ήδη καταστραφεί από προγενέστερες κατασκευές των αρχών του 19ου αιώνα. Συνεπώς, αυτό το επιχείρημα, βάσει του οποίου κάποιοι απέρριπταν την πρόταση για κατασκευή και υπόγειου πάρκινγκ κάτω από την πλατεία πλέον δεν υφίσταται”.

Ο κ. Κυριζίδης σημειώνει, πάντως, πως όλα αυτά θα εξαρτηθούν και από τους χρόνους που απαιτούνται για την κατασκευή ενός τέτοιου έργου και ξεκαθαρίζει ότι “ασχέτως αυτού, δεν θα αλλάξουμε καθόλου τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό που αφορά την ανάπλαση της πλατείας έτσι όπως προβλέπεται στον διαγωνισμό ο οποίος ξεκίνησε να υλοποιείται. Δηλαδή το πάρκο μνήμης, έτσι όπως έχει σχεδιαστεί, αυτό θα υλοποιηθεί, ασχέτως με τον εάν θα γίνει ή όχι υπόγειο πάρκινγκ”.