Τετάρτη 12 Μαΐου 2021
x

ΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΣΤΗΝ Κ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΠΟΥ ΚΛΕΙΝΟΥΝ-ΠΟΙΑ ΑΝΑΒΑΘΜΙΖΟΝΤΑΙ

Επτά δομές φιλοξενίας πρόκειται να κλείσουν σε περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας, ενώ άλλες 11 θα αναβαθμιστούν - Μειώθηκαν οι πρόσφυγες στην περιοχή

Τα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών στην Κεντρική Μακεδονία που πρόκειται να κλείσουν, να ενοποιηθούν αλλά και αυτά που θα αναβαθμιστούν, γνωστοποίησε ο Ιωσήφ Αλεξανδρίδης, εκπρόσωπος του αναπληρωτή υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα, κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας.

Ο κ. Αλεξανδρίδης αναφέρθηκε στα κέντρα αυτά, όταν ο πρόεδρος της ΠΕΔΚΜ, Λάζαρος Κυρίζογλου, διαμαρτυρήθηκε ότι δεν τηρήθηκε η υπόσχεση ότι έως τέλος Σεπτεμβρίου θα έκλειναν τρία κέντρα φιλοξενίας και ότι θα υλοποιούνταν η κυβερνητική απόφαση για ανακατονομή των προσφύγων σε όλη τη χώρα.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον κ. Αλεξανδρίδη, τα κέντρα φιλοξενίας που κλείνουν είναι:

- Καραμανλή, στα βυρσοδεψεία Σίνδου

- Οι αποθήκες στο Καλοχώρι

- Πρώην Frakaport στη Σίνδο, δίπλα στο βιολογικό

- Βιομηχανικό κτήριο Φέσσα, στο Ωραιόκαστρο

- Sinatex, στο Καβαλάρι Λαγκαδά

- Βαγιοχώρι

Ακόμη, το κέντρο φιλοξενίας στο κτήριο της Alexyl στο Δερβένι θα παραμείνει σε λειτουργία μέχρι το Πάσχα.

Παράλληλα, τα δύο κέντρα προσφύγων σε Νέα Καβάλα και Χέρσο Κιλκίς θα κλείσουν και θα δημιουργηθεί ένα ενιαίο, στο Χωρύγι Κιλκίς. Το συγκεκριμένο θα μπορεί να φιλοξενήσει από 800 έως και 1.200 άτομα.

Τα κέντρα που θα αναβαθμιστούν, ώστε να βελτιωθούν οι συνθήκες διαβίωσης, είναι τα εξής:

- Softex

- Διαβατών

- Διώροφο κτήριο ΔΙΟΝ, στον κόμβο ΤΙΤΑΝ

- Βασιλικά (χωρητικότητας 1.200 ατόμων)

- Αλεξάνδρειας

- Βέροιας

- Γιαννιτσών

- Κτήμα Ηρακλή, στην Κατερίνη

- Πέτρας Ολύμπου

- Διώροφο κτήριο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης στη Δράμα

- Πρώην κτήριο ΚΕΓΕ, στις Σέρρες (γίνονται ήδη εργασίες)

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του κ. Μουζάλα, το τελευταίο διάστημα ο αριθμός των προσφύγων στις δομές φιλοξενίας της Κ. Μακεδονίας έχουν μειωθεί σε 16.000, από 23.000.

«Είμαστε η μοναδική χώρα που προσέφερε τροφή και στέγη σε 60.000 πρόσφυγες», σημείωσε ο ίδιος και τόνισε: «Μεταφέρουμε ήδη άτομα σε άλλες δομές. Έχουν δημιουργηθεί επίσης νέα κέντρα σε Σέρρες, Καβάλα και Δράμα, ενώ έχουν εντοπιστεί χώροι στη δυτική Μακεδονία».

Όπως είπε, υπάρχουν 10.000 πρόσφυγες και μετανάστες έτοιμοι να φύγουν σε άλλες χώρες, ωστόσο καθυστερούν οι διαδικασίες από την Ευρώπη.

Προανήγγειλε, δε, την πρωτοβάθμια προενταξιακή εκπαίδευση για προσφυγόπουλα έως 12 ετών, αλλά και τη δημιουργία δομών πρωτοβάθμιας υγειονομικής περίθαλψης στα κέντρα προσφύγων.

Κατά τη συνεδρίαση υπήρξαν ενστάσεις και για το θέμα της εκπαίδευσης των προσφυγόπουλων. Ο δήμαρχος Αμπελοκήπων - Μενεμένης, Λάζαρος Κυρίζογλου, έθεσε θέμα υγιεινής στα σχολεία, τα οποία, όπως είπε, το πρωί θα λειτουργούν με Έλληνες μαθητές και το απόγευμα προσφυγόπουλα. Έσπευσε, ωστόσο, να ξεκαθαρίσει ότι για το συγκεκριμένα θέμα δεν υπάρχει «ρατσιστική προσέγγιση».

 

 

 
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ