Τρίτη 16 Οκτωβρίου 2018
x

ΤΕΕ/ΤΚΜ: ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΣΤΗΝ ΠΥΛΑΙΑ ΤΟ ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ

Πρόταση – λύση από το Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας του Επιμελητηρίου για τη χωροθέτηση του Παιδιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης

Τη χωροθέτηση του Παιδιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης σε ακίνητο 162 στρεμμάτων που βρίσκεται εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου Πυλαίας - Χορτιάτη και ειδικότερα εντός των διοικητικών ορίων της Δ.Ε. Πυλαίας, προτείνει το ΤΕΕ/ΤΚΜ, καθώς θεωρεί ότι υπάρχουν προβλήματα στη χωροθέτηση του Νοσοκομείου στην προτεινόμενη περιοχή στο Φίλυρο. Όπως τόνισε στη Voria.gr ο πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΚΜ Πάρις Μπίλλιας, την προηγούμενη εβδομάδα το Επιμελητήριο έστειλε επιστολή στο υπουργείο Υγείας και το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, όπου καταγράφονται οι λόγοι που το ακίνητο στο Φίλυρο είναι ακατάλληλο για τη δημιουργία Παιδιατρικού Νοσοκομείου. «Το ακίνητο είναι εκτός αστικού συγκροτήματος, δεν εξυπηρετείται από τα μέσα μαζικής μεταφοράς, ενώ και το οδικό δίκτυο βρίσκεται σε κακή κατάσταση», σημείωσε ο κ.Μπίλλιας.

Το ακίνητο, που προτείνει το ΤΕΕ/ΤΚΜ, εντοπίζεται στο παραλιακό τμήμα της Δ.Ε. Πυλαίας επί της Λεωφόρου Γεωργικής Σχολής. Απέχει από το Διεθνές Αεροδρόμιο ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ περί τα 5 χλμ, από το όριο του συνοικισμού Φοίνικα του Δήμου Καλαμαριάς 1 χλμ και από το κέντρο πόλης της Θεσσαλονίκης περί τα 9 χλμ. Αντιστοίχως από τον οικισμό της Θέρμης απέχει περί τα 5 χλμ ενώ από τον οικισμό της Περαίας  γύρω στα 10 χλμ.

Ανήκει στο Ελληνικό Δημόσιο (ΟΑΕΔ) και για το ακίνητο αυτό έχει εκπονηθεί πολεοδομική μελέτη εκ μέρους του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας το 2007. Η παραπάνω πολεοδομική μελέτη δεν θεσμοθετήθηκε, το πρόγραμμα κατοικιών με την κατάργηση του ΟΕΚ ακυρώθηκε και το ακίνητο πέρασε στην ιδιοκτησία του ΟΑΕΔ στον οποίο ενσωματώθηκε ο ΟΕΚ. Το ακίνητο είναι αδόμητο με πολύ μικρή κλίση προς τη θάλασσα.

Στο πρόσωπο του ακινήτου επί της Λεωφόρου Γεωργικής Σχολής υπάρχει διαμορφωμένος κυκλοφοριακός κόμβος για την εξυπηρέτησή του.

Το ακίνητο είναι συνδεδεμένο με τον κεντρικό αποχετευτικό αγωγό της ανατολικής Θεσσαλονίκης, έχοντας μάλιστα και το αντίστοιχο κτήριο του προβλεπόμενου αντλιοστάσιου.

Όλα τα υπόλοιπα δίκτυα υποδομών, ύδρευσης, φυσικού αερίου, δικτύου ηλεκτροδότησης και τηλεπικοινωνιών διέρχονται περιμετρικά του ακινήτου.

Σύμφωνα με το Τμήμα, έχοντας ως δεδομένο ότι το επιτρεπόμενο όριο κατάτμησης στην περιοχή είναι τα 10 στρ. θα μπορούσε να κατατμηθεί το ακίνητο και να δοθεί τμήμα του έκτασης 50 – 60 στρ. με πρόσωπο επί της λεωφόρου Γεωργικής Σχολής για τη χρήση του Παιδιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης και να απομείνει το υπόλοιπο τμήμα των 100 στρ. για αξιοποίηση από την πλευρά του Ελληνικού Δημοσίου σύμφωνα με τις επιτρεπόμενες χρήσεις γης.

Όπως αναφέρει, η διαδικασία χωροθέτησης του Παιδιατρικού Νοσοκομείου θεωρείται απλή ως τοπικό ρυμοτομικό σχέδιο (μετά την προβλεπόμενη ιδιοκτησιακή παραχώρηση προς το φορέα υλοποίησης) και πλήρως συμβατή με τις χωροταξικές και πολεοδομικές ρυθμίσεις της περιοχής.

Δείτε εδώ ολόκληρη την πρόταση του ΤΕΕ/ΤΚΜ.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ