Skip to main content

Ποια ονόματα «παίζουν» για το νέο κυβερνητικό σχήμα

Ποια είναι τα φαβορί για ανακατάληψη υπουργικών θέσεων, ποιοι «παίζουν» για την προεδρία της Βουλής και ποιοι φαίνεται να χάνουν τα χαρτοφυλάκιά τους

Στη σύνθεση του νέου κυβερνητικού σχήματος, το οποίο αναμένεται να ορκιστεί αύριο, θα καταλήξει απόψε αργά το βράδυ και μετά την ορκωμοσία του ως πρωθυπουργός ο Αλέξης Τσίπρας, εντούτοις η ονοματολογία γι' αυτούς που θα το απαρτίζουν ήδη... δίνει και παίρνει.

Μάλιστα, σε εξέλιξη βρίσκεται η -άτυπη- συνεδρίαση της πολιτικής γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ με αντικείμενο το νέο κυβερνητικό σχήμα, υπό την παρουσία κορυφαίων στελεχών της Κουμουνδούρου.

O Ευκλείδης Τσακαλώτος είτε θα αναλάβει τα ηνία του υπουργείου Οικονομικών είτε θα είναι επικεφαλής στο υπερυπουργείο για την παρακολούθηση της συμφωνίας με εταίρους και δανειστές και την εφαρμογή του τρίτου μνημονίου εάν αυτό συγκροτηθεί. Σε μία τέτοια περίπτωση υπουργός Οικονομικών θα είναι είναι ο μέχρι πρότινος υπηρεσιακός υπουργός Γιώργος Χουλιαράκης.

Δεδομένη πρέπει να θεωρείται η παραμονή του Πάνου Καμμένου στο υπουργείο Εθνικής Αμύνης, όπως και η παραμονή του Νίκου Κοτζιά σε αυτό των Εξωτερικών.

«Κλειδωμένη», ταυτόχρονα, θεωρείται η επαναφορά στο σχήμα για τους Αλέκο Φλαμπουράρη, Νίκο Παππά, Γιώργο Σταθάκη, Γιάννη Δραγασάκη, Δημήτρη Μάρδα, Τρύφωνα Αλεξιάδη, Πάνο Σκουρλέτη, Χρήστο Σπίρτζη, Γιώργο Κατρούγκαλου, Θεανώ Φωτίου, Ράνια Αντωνοπούλου και Χρήστο Βερναρδάκη.

Τις περισσότερες πιθανότητες για τη θέση του προέδρου της Βουλής φαίνεται να συγκεντρώνει ο πρώην υπουργός Εσωτερικών, Νίκος Βούτσης, ωστόσο έχουν ακουστεί και τα ονόματα των Γιάννη Δραγασάκη και Θοδωρή Δρίτσα.

Ένα από τα υπουργικά χαρτοφυλάκια που ακόμη «παίζουν» φαίνεται να είναι το υπουργείο Παιδείας, όπου το όνομα που ακούγεται είναι αυτό του Κώστα Γαβρόγλου, ενώ παρόμοια κατάσταση επικρατεί στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Μολαταύτα, εντός της φημολογίας παραμένουν τα ονόματα των προκατόχων των δύο υπουργείων, Αριστείδη Μπαλτά και Γιάννη Πανούση.

Στον αντίποδα, στον «αέρα» βρίσκεται η θέση της Τασίας Χριστοδουλοπούλου ως αναπληρώτριας υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, καθώς για το εν λόγω πόστο ακούγεται εντόνως το όνομα του υπηρεσιακού υπουργού, Γιάννη Μουζαλά.

 

Το χρονοδιάγραμμα και η εκπροσώπηση για το προσφυγικό

 

Σε ό,τι αφορά τα διαδικαστικά, η νέα Βουλή θα συνέλθει τη μεθεπόμενη Πέμπτη, 1η Οκτωβρίου, προκειμένου να εκλέξει Πρόεδρο, Προεδρείο και να συζητήσει τις προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης.

Την Τετάρτη, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, ο Αλέξης Τσίπρας θα μεταβεί στις Βρυξέλλες για την έκτακτη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για το μεταναστευτικό όπου θα εκπροσωπήσει και τον Νίκο Αναστασιάδη, καθώς ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας θα βρίσκεται στις ΗΠΑ, και την Κυριακή θα μεταβεί στις ΗΠΑ για τη σύνοδο του ΟΗΕ, όπου μπορεί να συναντηθεί και με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα.