Skip to main content

Ποια προβλήματα ταλανίζουν τις χειροτεχνικές επιχειρήσεις - Τι ζητούν

Στην Ελλάδα δραστηριοποιούνται συνολικά 11.000 χειροτεχνικές επιχειρήσεις, εκ των οποίων το 77,6% είναι ατομικές και το 46% οικογενειακές

Έλλειψη ρευστότητας αντιμετωπίζουν 8 στις 10 χειροτεχνικές επιχειρήσεις ενώ 6 στις 10 έρχονται αντιμέτωπες με το κόστος, τη διαθεσιμότητα και την αξιοπιστία πρόσβασης σε πρώτες ύλες. Πέντε στις 10 κάνουν λόγο για χαμηλή πρόσβαση στη χρηματοδότηση, καθώς και για αυξημένο ανταγωνισμό ενώ αντίστοιχο είναι το ποσοστό των επιχειρήσεων που μιλούν για ανεπαρκή στελέχωση. Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από τη χαρτογράφηση του τομέα της Χειροτεχνίας Καλλιτεχνικής Βιοτεχνίας ανά κλάδο. Στόχος της μελέτης, είναι η καταγραφή και χαρτογράφηση των επιχειρήσεων όλων των κλάδων της καλλιτεχνικής βιοτεχνίας, η δημιουργία κατάλληλης βάσης δεδομένων και η ανίχνευση και καταγραφή των κύριων χαρακτηριστικών και ειδικών αναγκών τους και εκπονήθηκε από τη Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων. Η μελέτη παρουσιάστηκε σήμερα σε ημερίδα με θέμα η «Χειροτεχνική Επιχειρηματικότητα και Επαγγελματικές Δεξιότητες στη Βιομηχανία 4.0» που πραγματοποίησαν στο Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης τα Βιοτεχνικά Επιμελητήρια Αθήνας - Θεσσαλονίκης - Πειραιά και η Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας.

Αξίζει να σημειωθεί πως στην Ελλάδα δραστηριοποιούνται 11.000 επιχειρήσεις του κλάδου, το 77,6% είναι ατομικές ενώ 46% οικογενειακές επιχειρήσεις. Το 77,6% καταγράφει τζίρο κάτω από 30.000 ευρώ, ενώ το 91,2% απασχολεί 1 έως 5 εργαζόμενους.

Ανάγκη εξειδίκευσης του προσωπικού

Σε ποια επίπεδα υπάρχει ανάγκη εξειδίκευσης προσωπικού σύμφωνα με τους συμμετέχοντες στη μελέτη;

Το 45,2% των εν λόγω επιχειρήσεων θεωρεί πως υπάρχει ανάγκη για τεχνικές δεξιότητες, το 35,4% για ξένες γλώσσες, το 34,6% για βασικές γνώσεις υπολογιστή, αντίστοιχο ποσοστό απαντά πως υπάρχει ανάγκη για διαφήμιση, e-shop, marketing, 30% για εξειδίκευση προσωπικού στη σχεδίαση με υπολογιστές, το 29,6% για δημόσιες σχέσεις και εξυπηρέτηση πελατών, το 5% για οικονομική - διοικητική διαχείριση και το 3% για πιστοποίηση ποιότητας.

Το 44% των συμμετεχόντων στη μελέτη θεωρεί πως το βασικότερο κριτήριο για την επιλογή νέου προσωπικού είναι η προϋπηρεσία στο αντικείμενο.

Αναφορικά με τις κρίσιμες παρεμβάσεις το 95,45% των συλλογικών φορέων δηλώνουν την ανάγκη εθνικού χειροτεχνικού σήματος, ενώ για το εν λόγω ζήτημα το ποσοστό των επιχειρήσεων διαμορφώνεται σε 71,6%. Επιπρόσθετα, μεταξύ άλλων, το 89% των επιχειρήσεων θεωρεί απαραίτητη την παρέμβαση για χρηματοδότηση, το 75% για επιχορηγήσεις, το 61% για φοροαπαλλαγές, το 87% για διεθνοποίηση, το 82% για κοινές ενέργειες προβολής.

«Η στήριξη της χειροτεχνίας στην Ελλάδα και η προώθηση του επιχειρηματικού οικοσυστήματος του κλάδου αποτελεί ζητούμενο στην εποχή μας δεδομένου πως ζούμε στην εποχή των αλλαγών και της 4ης βιομηχανικής επανάστασης. Η χειροτεχνική επιχειρηματικότητα έχει ανάγκη από τη δημιουργία στοχευμένων χρηματοδοτικών εργαλείων. Χρειάζεται αποτελεσματικές πολιτικές, οι οποίες θα στηρίξουν την ανταγωνιστικότητα και τη βιωσιμότητα των ίδιων των επιχειρήσεων του κλάδου» ανάφερε κατά τον χαιρετισμό του ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Αναστάσιος Καπνοπώλης.

Την ανάγκη πίεσης για ενίσχυση της τεχνικής εκπαίδευσης επισήμανε ο πρόεδρος του ΒΕΠ, Γιώργος Παπαμανώλης – Ντόζας υπογραμμίζοντας πως προέρχεται από χειροτεχνική οικογένεια και κατά συνέπεια γνωρίζει τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο χώρος.

Στη σύμπραξη των τριών Βιοτεχνικών Επιμελητηρίων αναφέρθηκε ο α΄αντιπρόεδρος του ΒΕΑ, Κωνσταντίνος Δαμίγος τονίζοντας τα οφέλη της «ισχύς εν τη ενώσει» καθώς και την προσπάθεια των επιμελητηρίων να αναδείξουν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που διαθέτουν ανταγωνιστικά προϊόντα.

Στη συμβολή των επιμελητηρίων ως σύμβουλοι της περιφέρειας αναφέρθηκε ο Πάρις Μπίλιας, αντιπεριφερειάρχης Υποδομών και Δικτυών της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας τονίζοντας πως στην περίοδο που διανύουμε είναι δύσκολο να βρεθούν εξειδικευμένα στελέχη. Μάλιστα επισήμανε πως θα πρέπει να δημιουργηθούν χρηματοδοτικά εργαλεία για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Αξίζει να σημειωθεί πως εισηγητές στην ημερίδα ήταν οι:

-Μαρίνα Μανιάτη, Σύμβουλος Επιχειρήσεων, Διαχειριστής εταιρείας Premium Consulting
-Τηλέμαχος Μπούρτζης, Σύμβουλος Επιχειρήσεων, Στέλεχος εταιρείας Premium Consulting
-Γιώργος Φρυσαλάκης, Προϊστάμενος Διεύθυνσης Επιχειρηματικότητας και Μικρών - Μεσαίων Επιχειρήσεων
-Αικατερίνη Τριβέλη, Χημικός MSc Διεύθυνση Επιχειρηματικότητας και Μικρών – Μεσαίων Επιχειρήσεων