Skip to main content

Ποια τα υπόλοιπα ονόματα που συζητούνται με τα Σκόπια

Ο Αρτάν Γκρούμπι, μέλος του αλβανικού κόμματος DUI, που συμμετέχει στην κυβέρνηση των Σκοπίων, αποκάλυψε ότι υπάρχουν και άλλα ονόματα.

Ο Αρτάν Γκρούμπι, μέλος του αλβανικού κόμματος  DUI, που συμμετέχει στην κυβέρνηση των Σκοπίων, αποκάλυψε ότι εκτός από τα ονόματα που πρότεινε ο μεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς, στο παιχνίδι υπάρχουν και άλλα ονόματα τα οποία συζητούνται.

* Δημοκρατία του Κρουσόβου Μακεδονίας [Република Крушевска Македонија],
* Δημοκρατία της Σύγχρονης Μακεδονίας [Република Современа Македонија], και

* Δημοκρατία της Ευρωπαϊκής Μακεδονίας [Република Европска Македонија].

Η Επιτροπή Άμυνας του Βουλγαρικού Κοινοβουλίου αποφάσισε την έγκριση του ποσού ύψους 1,08 δισ. δολαρίων συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ για την αγορά 16 μαχητικών αεροσκαφών και την δαπάνη 882 εκατ. δολαρίων για την αγορά 150 θωρακισμένων οχημάτων μεταφοράς προσωπικού. Προσφορά για το βουλγαρικό πρόγραμμα κατέθεσε και η Ελλάδα με μεταχειρισμένα F-16.

Στην Τουρκία ο υποψήφιος πρόεδρος της Δημοκρατίας υποχρεούται να έχει πανεπιστημιακό πτυχίο και επειδή ο Ερντογάν παρά τα όσα λέει, δεν έχει πείσει πως όντως έχει, οι αυλοκόλακες εφευρίσκουν διάφορα σενάρια. Στις προηγούμενες εκλογές εμφάνισε πτυχίο του 1981, αλλά το Πανεπιστήμιο που υποτίθεται ότι το εξέδωσε, ιδρύθηκε το… 1982!

Τώρα όμως… λύθηκε το μυστήριο. Ο αρχισυντάκτης της φιλοκυβερνητικής εφημ. Σαμπάχ, Μεχμέτ Μπαρλάς, αναφερόμενος στην συζήτηση γύρω από το πτυχίο του Ερντογάν, δήλωσε: «Είναι σαφές πως αυτοί οι άνθρωποι της τρομοκρατικής οργάνωσης του Γκιουλέν, από κάπου άρπαξαν το αυθεντικό πτυχίο και το εξαφάνισαν».

Μένω στον Ερντογάν και στην πρόβλεψη αναλυτών ότι το αποτέλεσμα των εκλογών θα διαμορφωθεί από τις ψήφους των Κούρδων. Ο Ερντογάν ήδη ζήτησε από τους Κούρδους να τον ψηφίσουν κατά την προεκλογική συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στο Ντιγιάρμπακιρ, όπου η πλειονότητα των κατοίκων είναι Κούρδοι.

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός. Οι αστοί Κούρδοι δεν ψηφίζουν το κουρδικό κόμμα λόγω ΡΚΚ, το οποίο δηλώνει ότι είναι κομμουνιστικό κίνημα. Οι ψήφοι των κεντροδεξιών Κούρδων μοιράζονται στους κεμαλιστές και σουνίτες.

Δε είναι μόνον η Σλοβακία που κατασκευάζει drones, αλλά ιδρύθηκε και μια βουλγαρο-εμιρατιανή εταιρεία θωρακισμένων οχημάτων [η ΕΛΒΟ… πουθενά]. Με επενδυτικό κεφάλαιο μόλις 2,6 εκατ. ευρώ, ανήκει κατά 50% σε κάθε μια από τις δύο συνεργαζόμενες εταιρείες και στόχος της είναι η κατασκευή θωρακισμένων οχημάτων για την βουλγαρική και διεθνή αγορά.

Ήρθε κι η ώρα της Ιορδανίας για βομβαρδισμούς... εκδημοκρατισμού; Έβδομη μαζική διαδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Αμάν με αίτημα την απόσυρση του φορολογικού νομοσχεδίου, που έχει προκαλέσει κατακραυγή. Η κυβέρνηση υποσχέθηκε την απόσυρσή του και μένει να δούμε αν θα βρεθεί σύντομα άλλη αφορμή για διαμαρτυρίες.

Ο πρόεδρος της ΝΔ καταλόγισε στον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά ότι μοιάζει να υπερασπίζεται τα συμφέροντα των Σκοπίων, και παράλληλα τον κατηγόρησε για απροκάλυπτη και έμφυτη αλαζονεία. Το κακό είναι ότι δεν τα λέει μόνον ο Μητσοτάκης, αλλά σχεδόν όλοι οι σοβαροί αναλυτές.

Φοβάμαι, πως και μετά την τελευταία απάντηση του Ν. Κοτζιά στη Ν.Δ., ότι ο πολιτικός είναι ΣΥΡΙΖΑίος μέχρι το μεδούλι. Έλπιζα να διαφέρει, μήπως και δούμε άσπρη μέρα, αλλά ο βήχας και η έπαρση δεν κρύβονται. Οπότε, δεν περιμένω πια τίποτε καλό.