Skip to main content

Λεύκανση δοντιών: Ποια τεχνική να επιλέξετε για καλύτερο αποτέλεσμα

Η λεύκανση δοντιών μπορεί να προσφέρει το επιθυμητό αισθητικό αποτέλεσμα, ωστόσο, δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί σε όλους τους ασθενείς.

Σε έναν ασθενή που βλέπει το χρώμα των δοντιών του να μεταβάλλεται και δεν είναι ευχαριστημένος με την απόχρωση τους καθώς αντικρίζει ένα σκούρο κίτρινο, καφέ ή γκρι χαμόγελο, η λεύκανση δοντιών μπορεί να του προσφέρει το επιθυμητό αισθητικό αποτέλεσμα.

Απαραίτητη προϋπόθεση για να πραγματοποιήσει ένας ασθενής λεύκανση δοντιών είναι να έχει ένα υγιές στόμα, δηλαδή να έχει υγιή ούλα και δόντια.

«Αυτό σημαίνει ότι ένας ασθενής με ουλίτιδα, περιοδοντίτιδα, τερηδονισμένα δόντια, υπολείμματα δοντιών κ.α. δεν μπορεί να πραγματοποιήσει άμεσα λεύκανση. Πρώτα θα πρέπει να θεραπεύσει τα σημαντικά οδοντιατρικά προβλήματα στο στόμα του και στη συνέχεια να προχωρήσει στη λεύκανση δοντιών», εξηγεί η Dr. Μαρίζα Δημητρούλη, οδοντίατρος στη Θέρμη, Θεσσαλονίκης.

Η λεύκανση δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί σε όλους τους ασθενείς. Δεδομένου ότι το λευκαντικό υλικό μπορεί να δράσει μόνο σε φυσικά δόντια και όχι σε τεχνητές προσθετικές αποκαταστάσεις, η λεύκανση δεν μπορεί να εφαρμοστεί σε ασθενείς που στα πρόσθια δόντια τους φέρουν σφραγίσματα, στεφάνες, γέφυρες, όψεις πορσελάνης ή όψεις ρητίνης. Η λεύκανση προτείνεται να μην εφαρμόζεται σε εγκυμονούσες και θηλάζουσες μητέρες, εφόσον δεν υπάρχουν ακόμη επαρκή ερευνητικά δεδομένα που να αποκλείουν την επίδραση των λευκαντικών υλικών τόσο στην ανάπτυξη του εμβρύου όσο και στη σύσταση του μητρικού γάλατος. Τέλος, ένας παιδοδοντίατρος δεν μπορεί να πραγματοποιήσει λεύκανση σε παιδιά εφόσον η λεύκανση δοντιών επιτρέπεται μόνο σε ενήλικες.

Ποια τεχνική να επιλέξω

Η λεύκανση στο ιατρείο γίνεται υπό την επιτήρηση του οδοντιάτρου και διαρκεί περίπου 1 ώρα.

Οι οδοντίατροι αρχικά καθαρίζουν τα ούλα και τα δόντια. Στη συνέχεια ακολουθεί η απομόνωση των ούλων με ειδικό υλικό απομόνωσης και τοποθετείται η λευκαντική ουσία στα δόντια (συνήθως τα πρόσθια 6 – 8 δόντια) που πρόκειται να υποβληθούν σε λεύκανση.

Το υλικό παραμένει πάνω στα δόντια ανάλογα με τις οδηγίες του κατασκευαστή (συνήθως 30 - 40 λεπτά). Τέλος οι οδοντίατροι ξεπλένουν το λευκαντικό υλικό και ο ασθενής είναι έτοιμος με ένα φωτεινό και λαμπερό χαμόγελο.

«Η λεύκανση δοντιών στο ιατρείο απαιτεί 2 – 3 συνεδρίες διάρκειας μίας ώρας η καθεμία, ώστε το χρώμα των δοντιών να μεταβληθεί ικανοποιητικά. Άλλοι ασθενείς είναι ευχαριστημένοι με 2 συνεδρίες ενώ άλλοι με 4 συνεδρίες. Εμφανή αποτελέσματα μετά τη λεύκανση στο ιατρείο συνήθως διακρίνονται μετά τη δεύτερη συνεδρία, ανάλογα πάντα με το χρώμα δοντιών του ασθενή και τη φωτεινότητα που επιθυμεί να επιτύχει ο ενδιαφερόμενος. Είναι λογικό κίτρινα ή πολύ σκούρα γκρι δόντια να λευκαίνουν γρηγορότερα και πιο εντυπωσιακά συγκριτικά με δόντια που είναι ήδη λευκά», επισημαίνει η κ. Δημητρούλη.

Η λεύκανση στο σπίτι, πραγματοποιείται στην ουσία από τον ίδιο τον ασθενή. Ο ασθενής φορά ειδικά μασελάκια λεύκανσης, τα οποία γεμίζει με λευκαντικό υλικό που του έχει δώσει ο οδοντίατρος. Όσον αφορά το χρονικό διάστημα (πόσες μέρες) που πρέπει να φορά ο ασθενής το μασελάκι, αυτό εξαρτάται από το επιλεγμένο υλικό λεύκανσης αλλά και το επίπεδο φωτεινότητας και λεύκανσης που επιδιώκει ο κάθε ασθενής.

Η λεύκανση στο σπίτι διαρκεί 3 – 4 εβδομάδες στη διάρκεια των οποίων ο ασθενής πρέπει να επισκέπτεται περιοδικά τον οδοντίατρο για τον έλεγχο του αποτελέσματος και ανεφοδιασμό λευκαντικού υλικού. Εμφανή αποτελέσματα είναι ορατά μετά από 10 – 15 μέρες.

Τέλος η συνδυαστική τεχνική της λεύκανσης στο σπίτι μαζί με τη λεύκανση στο ιατρείο, αποδίδει το καλύτερο και πιο σταθερό αποτέλεσμα λεύκανσης.

«Πολλές φορές οι ασθενείς αναρωτιούνται ποια μέθοδος αποδίδει τα καλύτερα αποτελέσματα. Η απάντηση είναι ότι σε κάθε ασθενή ταιριάζει και διαφορετική τεχνική λεύκανσης. Η λεύκανση στο σπίτι αποδίδει πιο έντονα και σταθερά αποτελέσματα στη διάρκεια του χρόνου. Από την άλλη μεριά η λεύκανση στο ιατρείο χαρίζει στον ασθενή άμεσα ένα λαμπερό χαμόγελο, όταν οι συνθήκες απαιτούν ένα γρήγορο φωτεινό αποτέλεσμα δοντιών», εξηγεί η κ. Δημητρούλη.

Πόσο διαρκεί το αποτέλεσμα;

Στις περισσότερες περιπτώσεις το αποτέλεσμα της λεύκανσης διαρκεί περίπου 2 - 3 χρόνια. Η διατήρηση του αποτελέσματος εξαρτάται σίγουρα από τη στοματική υγιεινή του ασθενή αλλά και από τις διατροφικές και λοιπές επίκτητες συνήθειές του. Το κάπνισμα, η υπερβολική κατανάλωση καφέ, τσαγιού, κόκκινου κρασιού, αναψυκτικών και άλλων χρωμογόνων τροφών μειώνουν τη διάρκεια του αποτελέσματος.

Προσοχή!

Καλό θα είναι να αποφεύγετε τα διάφορα λευκαντικά σκευάσματα που κυκλοφορούν στο εμπόριο και υπόσχονται θαυματουργά αποτελέσματα.

«Η υπερβολική και ανεξέλεγκτη χρήση ενός υλικού λεύκανσης δοντιών μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό στα ούλα ή ακόμη και έντονη ευαισθησία στα δόντια. Τέλος, τα προκατασκευασμένα μασελάκια λεύκανσης που κυκλοφορούν στο εμπόριο δύσκολα προσαρμόζονται ακριβώς στο στόμα του κάθε ασθενή. Αυτό είναι επικίνδυνο, διότι υπάρχει πιθανότητα η λευκαντική ουσία να διαχυθεί έξω από το μασελάκι στα ούλα και να προκληθεί επώδυνος ερεθισμός των ούλων», αναφέρει η κ. Δημητρούλη.

Όπως η ίδια προσθέτει, οι λευκαντικές οδοντόπαστες δεν μπορούν να λευκάνουν τα δόντια και να επιφέρουν το αποτέλεσμα μιας επαγγελματικής λεύκανσης από τον οδοντίατρο.

«Οι συγκεκριμένες οδοντόπαστες συστήνονται από τους οδοντιάτρους μετά το πέρας της λευκαντικής διαδικασίας για τη διατήρηση του αισθητικού αποτελέσματος της λεύκανσης», καταλήγει.