Skip to main content

Πιάνουν δουλειά οι ιδιώτες ελεγκτές

Από Δευτέρα ρίχνονται και επίσημα στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής οι ιδιώτες ελεγκτές, αναζητώντας τα 41 δισ. ευρώ των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Ποιοι μπαίνουν στο στόχαστρο.

Εγκαινιάζεται άμεσα η νέα στοχευμένη δράση για την πάταξη της φοροδιαφυγής, με τη σύσταση σώματος περίπου 100 ιδιωτών (δικηγόρων και λογιστικών), οι οποίοι θα ξεκινήσουν από Δευτέρα το σαφάρι για να βρεθούν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές. Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, μέχρι το τέλος του προηγούμενου μήνα το σύνολο των οφειλών προς το ελληνικό Δημόσιο εκτοξεύθηκε στα 41 δισ. ευρώ, τα οποία οφείλουν περίπου 900.000 φυσικά και νομικά πρόσωπα.

Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός, Ευάγγελος Βενιζέλος, η σχετική τροπολογία θα κατατεθεί σήμερα στο πολυνομοσχέδιο που βρίσκεται προς ψήφιση στη Βουλή, ενώ στο στόχαστρο θα μπουν οι περίπου 10.000 μεγαλοοφειλέτες, που χρωστούν στην εφορία πάνω από 150.000 ευρώ ο καθένας (συνολικά 37 δισ. ευρώ).

«Τους ιδιώτες τους καλούμε να βοηθήσουν για τα ληξιπρόθεσμα, σ' αυτούς που έχουν χρέη άνω των 150.000 ευρώ. Είναι δικηγόροι και λογιστικά γραφεία που θα μας βοηθήσουν να αποσαφηνίσουμε την περιουσιακή κατάσταση των μεγάλων οφειλετών», επεσήμανε ο κ. Βενιζέλος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ιδιώτες ελεγκτές θα προσληφθούν με διαδικασίες εξπρές και θα ασχοληθούν με τον εντοπισμό των οφειλετών, την εξακρίβωση των περιουσιακών τους στοιχείων και των τραπεζικών τους καταθέσεων, ενώ θα έχουν και τη δυνατότητα να εκδίδουν προειδοποιητικά σημειώματα για τη λήψη αναγκαστικών σημειωμάτων σε περίπτωση μη συμμόρφωσης στην πληρωμή των χρεών. Ακόμη, ήδη έχει υπογραφεί απόφαση του υπουργού με την οποία οι ορκωτοί λογιστές μπορούν να παρέχουν φορολογικό πιστοποιητικό, για το οποίο ο κ. Βενιζέλος θα παρέχει ενημέρωση την Τετάρτη.

Έντονο πονοκέφαλο στο οικονομικό επιτελείο προκαλεί η μαύρη τρύπα των εσόδων του πρώτου εξαμήνου που ξεπερνάει τα 3,3 δισ. ευρώ, με το υπουργείο να αναζητεί εναγωνίως τρόπους για να τηρηθούν οι στόχοι του προϋπολογισμού.

Υπενθυμίζουμε ότι από την ερχόμενη Δευτέρα 1 Αυγούστου ενεργοποιείται η διάταξη που προβλέπει την αυτόφωρη κράτηση για όσους έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη άνω των 5.000 ευρώ. Επίσης, τη Δευτέρα στις 12 το μεσημέρι ξεκινάει και  ο διάλογος για το Εθνικό Φορολογικό Σύστημα, όπως ανήγγειλε χθες ο κ. Βενιζέλος.