Skip to main content

Πιερία: Έκλειναν δήθεν δωμάτια σε ξενοδοχεία αλλά τους ξάφριζαν - 185.000 ευρώ η λεία τους

Τηλεφωνούσαν σε ξενοδοχεία με το πρόσχημα κράτησης δωματίων και αποσπούσαν τραπεζικά στοιχεία στέλνοντας απατηλά μηνύματα.

Φτερά έκαναν πάνω από 185.000 ευρώ από ξενοδοχεία διαφόρων περιοχών της Ελλάδας, που έπεσαν θύματα απάτης μίας επταμελούς εγκληματικής οργάνωσης, τρία εκ των οποίων βρίσκονται σε περιοχή της Πιερίας.

Για την υπόθεση ταυτοποιήθηκαν επτά μέλη της οργάνωσης ηλικίας 22 έως 32 ετών, δύο εκ των οποίων φέρονται να είναι οι εγκέφαλοι, καθώς και 30 ακόμα άτομα στους λογαριασμούς των οποίων μετέφεραν τα χρήματα από τις απάτες.

Όπως προέκυψε, τηλεφωνούσαν σε ξενοδοχεία με το πρόσχημα κράτησης δωματίων και αποσπούσαν τραπεζικά στοιχεία στέλνοντας απατηλά μηνύματα. Συγκεκριμένα, τα άτομα καλούσαν στα ξενοδοχεία, έκλειναν δωμάτια και ζητούσαν ένα τραπεζικό λογαριασμό για να καταβάλλουν τα χρήματα. Στη συνέχεια, τους αποστέλλονταν ένα λινκ στο μέιλ τους ούτως ώστε να ολοκληρωθεί η συναλλαγή και τους οδηγούσε σε ένα περιβάλλον που έμοιαζε με τράπεζας. Τότε, έβαζαν τους κωδικούς της τράπεζας και όταν γινόταν η μεταφορά η ίδια η τράπεζα ζητούσε κωδικό επιβεβαίωσης, τον οποίο και ζητούσαν τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης για να ολοκληρωθεί η συναλλαγή.

Στη συνέχεια, τα μετέφεραν σε λογαριασμούς 30 ατόμων για να χαθεί το ακριβές ποσό.

Όπως εξακριβώθηκε, το χρονικό διάστημα από 6 έως 15 Μαρτίου 2022, διέπραξαν οκτώ απάτες σε ξενοδοχεία και μία σε έναν γιατρό της Αττικής και πέντε απόπειρες απάτης σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας. Συγκεκριμένα, πρόκειται για δύο ξενοδοχεία σε παραλιακή περιοχή της Κατερίνης και ένα στην ευρύτερη περιοχή της Πιερίας, μία στην Κάλυμνο, μία στην Τήνο, μία στο Μέτσοβο, μία στην Αίγινα και μία στο Πήλιο. Από την άλλη, πέντε απόπειρες σημειώθηκαν, μία στην Κω, τρεις στη Σκόπελο, και μία στην Πιερία.

Η συνολική τους λεία ξεπερνά τις 185.000 ευρώ. Για τον σκοπό τους χρησιμοποιούσαν τραπεζικούς λογαριασμούς που τους είχαν παραχωρήσει συνεργοί τους (money mules), ώστε να μεταφέρουν τα χρηματικά ποσά που αποσπούσαν από τα θύματά τους.

Από την έρευνα των αστυνομικών ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία 30 ατόμων, κάτοχοι τραπεζικών λογαριασμών που χρησιμοποιούσαν τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, για να καθίσταται δύσκολος ο εντοπισμός τους.

Η δικογραφία που σχηματίσθηκε θα υποβληθεί στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Κατερίνης.