Skip to main content

Πιερία: Το master plan για την ανάδειξη και αξιοποίηση του Ολύμπου

Η μελέτη που εκπονήθηκε για λογαριασμό του Επιμελητηρίου Πιερίας περιλαμβάνει περιβαλλοντικές, οικονομικές και τουριστικές παρεμβάσεις

Το πρώτο ολοκληρωμένο σχέδιο για την ανάδειξη, την αξιοποίηση και την προστασία του Ολύμπου, του ψηλότερου βουνού της Ελλάδας που είναι υποψήφιο να ενταχθεί στη λίστα των Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής και Φυσικής Κληρονομιάς της UNESCO, παρουσιάστηκε στην Πιερία.

Ενάμιση χρόνο μετά την έγκριση του Προεδρικού Διατάγματος, με το οποίο οριοθετήθηκαν οι επιτρεπόμενες χρήσεις, το Επιμελητήριο Πιερίας ολοκλήρωσε και έθεσε υπόψιν των τοπικών αρχών το master plan που προσδιορίζει τις δράσεις που πρέπει να αναπτυχθούν και παράλληλα περιλαμβάνει προτάσεις που σταδιακά θα αναδιαμορφώσουν το νέο παραγωγικό μοντέλο της ευρύτερης περιοχής προς όφελος της τοπικής κοινωνίας και οικονομίας.

Η «Μελέτη Διερεύνησης της Προοπτικής, των Δυνατοτήτων και των Τρόπων Αξιοποίησης του Ολύμπου σε Αναπτυξιακή Κατεύθυνση» φιλοδοξεί μεταξύ άλλων να αναδείξει ακόμα περισσότερο το brand name «Όλυμπος», να βελτιώσει την ασφαλή πρόσβαση των επισκεπτών και να διαμορφώσει τις προϋποθέσεις για την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα και της μεταποίησης της περιοχής.

Τι προτείνει η μελέτη

Το σχέδιο αξιοποίησης περιλαμβάνει τις εξής προτάσεις:

Αναβάθμιση καταφυγίων (φυλασσόμενων και μη)

Παρεμβάσεις σε μονοπάτια

Προσβασιμότητα οδικού δικτύου, όπως διάνοιξη - βελτίωση δασικών δρόμων αντιπυρικής προστασίας, κατάργηση της κυκλοφορίας Ι.Χ. (με εξαίρεση για εργαζόμενους στις τουριστικές υποδομές εντός του Εθνικού Πάρκου Ολύμπου) και αντικατάσταση των μέσων κυκλοφορίας με ηλεκτροκίνητα μικρά λεωφορεία

Σταθμοί ελέγχου εισόδου και Ασφάλιση ζωής και ατυχημάτων (τρεις σταθμοί ελέγχου, υποχρεωτική Ασφάλιση των εισερχόμενων ορειβατών και πεζοπόρων, υποχρεωτική συνοδεία από πιστοποιημένους οδηγούς βουνού)

Επιστημονική Έρευνα και Ανάπτυξη, Καινοτομία: Δημιουργία Κέντρου Έρευνας – Ανάπτυξης και Καινοτομίας (ΚΕΑΚ) Ολύμπου στο υφιστάμενο (στα θεμέλια) κτήριο της ΜΔΕΠΟ (Δασοκομία, Βιοποικιλιακοί βοσκότοποι, Βιώσιμη κτηνοτροφική παραγωγή, Βοτανολογία, Δασο-κτηνοτροφική διαχείριση για την πρόληψη των δασικών πυρκαγιών, χλωρίδα, ορνιθοπανίδα, διαχείριση υδάτων, μεταποίηση των αγροτοδιατροφικών προϊόντων), Κέντρου Αριστείας στην Ορεινή Ιατρική Ολύμπου στο υφιστάμενο (υπό διάλυση) καταφύγιο Κορομηλιές-Λεπτοκαρυά και Επιστημονικός Σταθμός παρακολούθησης της κλιματικής αλλαγής

Σχολή Ποιμενικής, Κτηνοτροφίας και Τυροκομίας στην περιοχή Καρίτσα για την εκπαίδευση νέων αγροτών, κτηνοτρόφων και απασχολούμενων στον δασικό τομέα στις φιλο-περιβαλλοντικές πρακτικές, την ευζωία, την πράσινη γεωργία και κτηνοτροφία και την κυκλική οικονομία, με σκοπό την παραγωγή τροφίμων εξαιρετικής ποιότητας και την αύξηση της ανταγωνιστικότητας.

Ενίσχυση της μεταποίησης προϊόντων ορεινής παραγωγής με δημιουργία σφαγείου και μικρής μονάδα επεξεργασίας – τυποποίησης – συσκευασίας κρέατος τοπικής εκτροφής και μονάδων συσκευασίας αυγών ορνίθων τοπικής εκτροφής, Καινοτομικής Αξιοποίησης Προϊόντων Υλοτομίας, παραγωγής και τυποποίησης μελιού τοπικής βιολογικής μελισσοκομίας και επεξεργασίας αρωματικών φυτών για την παραγωγή αιθέριων ελαίων.

Ίδρυση τουριστικών μονάδων, resort, camping και glamping

Πάρκα και Μουσεία:  Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, Θεματικό πάρκο - βοτανικός κήπος με θέμα την χλωρίδα και πανίδα του Ολύμπου και έμφαση στα ενδημικά είδη, Θεματικό πάρκο με θέμα το δωδεκάθεο και τη μυθολογία.

Ποδηλατόδρομοι, Πεζοπορία – Αναψυκτήρια: Δίκτυο διαδρομών mountain bike στην βόρεια πλευρά του Ολύμπου με αφετηρία το χωριό Πέτρα, τρεις διαδρομές bike and hike, συντήρηση αναψυκτηρίων.

Τελεφερίκ αμιγώς τουριστικού σκοπού από την αφετηρία του μονοπατιού Γκόλνα - Λιβαδάκι μέχρι την κορυφή Γκόλνα με μήκος διαδρομής περίπου 1.100 μέτρα και υψομετρική διαφορά 500 μέτρων.

Εγκαταστάσεις Αθλημάτων Βουνού: αερολέσχη – ελικοδρόμιο, πίστα moto cross, πίστα mountain bike Ολυμπιακών προδιαγραφών)

Κέντρο Περίθαλψης Αγρίων Ζώων στο Λιτόχωρο

Συντήρηση, βελτίωση, ανάδειξη και αποκατάσταση υφισταμένων κτηρίων και έργων της Ιεράς Μονής Αγίου Διονυσίου.

Σύσταση φορέα διαχείρισης

Τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν, ώστε να πάρει σάρκα και οστά το σχέδιο περιέγραψε στη Voria.gr ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Πιερίας, Ηλίας Χατζηχριστοδούλου. «Τα επόμενα βήματα είναι σταδιακά να κάνουμε τμηματικά τις οικονομοτεχνικές μελέτες. Χρηματοδότηση μπορεί να βρεθεί από το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης, ενώ ο δήμος και το κράτος, επίσης πρέπει να ενδιαφερθούν. Παράλληλα, θα γίνει φορέας διαχείρισης, με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων», ανέφερε.

Ο κ. Χατζηχριστοδούλου επισήμανε πως η μελέτη είναι στη σωστή κατεύθυνση και με σεβασμό στο περιβάλλον. «Η ψήφιση του Προεδρικού Διατάγματος που ήταν αναγκαία, καθώς το προηγούμενο ήταν του ‘35, δίνει δυνατότητες επενδυτικές σε κάποιο όριο, τις οποίες πρέπει να εκμεταλλευτούμε και οι κάτοικοι και η επιχειρηματικότητα. Θα τραβήξει πολύ κόσμο και θα έχει όφελος και η τοπική κοινωνία», τόνισε. Ο πρόεδρος έδωσε έμφαση στην ασφάλεια των επισκεπτών, υπογραμμίζοντας πως «θα πρέπει όλοι να καταλάβουμε ότι δεν μπορεί ο καθένας να ανεβαίνει στον Όλυμπο ανεξέλεγκτα, να χάνεται κόσμος και να τρέχουν διασώστες. Θα πρέπει να γνωρίζουμε πότε κάποιος ανεβαίνει, πότε θα επιστρέψει και να ασφαλίζεται. Δεν είναι εισιτήριο», είπε χαρακτηριστικά.

Θετική, αν και με επιμέρους ενστάσεις, είναι η εικόνα που αποκόμισε ο δήμαρχος Δίου – Ολύμπου, Βαγγέλης Γερολιόλιος. «Είναι ένα θετικό βήμα για την επίτευξη ενός στόχου που ήταν ζητούμενο, την ανάδειξη και αξιοποίηση του Ολύμπου με σεβασμό στο περιβάλλον και στο μνημείο. Έχει σωστές παρατηρήσεις χωροταξικά τοποθετημένες, ενώ οι δράσεις δεν αφορούν μόνο τον Όλυμπο, αλλά συνδέονται και με τις καλλιέργειες και τις οικονομικές δραστηριότητες της ευρύτερης περιοχής Το επιμελητήριο έκανε καλή δουλειά που προσθέτει σε ένα θέμα που όμως είναι εθνικό, διαπεριφερειακό και διαδημοτικό. Είναι υπόθεση ευρύτερη ενός δήμου ή μίας περιφέρειας. Υπάρχουν κάποια θέματα που δεν συνάδουν με το βουνό, όμως εμείς κρατούμε τα θετικά σημεία ως παρακαταθήκη», σημείωσε και τόνισε πως πρέπει άμεσα να ρυθμιστούν ζητήματα που αφορούν την καθαριότητα του βουνού και την ασφάλεια επισκεπτών και αναρριχητών.