Skip to main content

Πιερία: Παίρνει μπρος η τουριστική μηχανή – Συγκρατημένα αισιόδοξοι οι φορείς του κλάδου

Τα καταλύματα της περιοχής υποδέχτηκαν τους πρώτους τουρίστες κυρίως από την Κεντρική Ευρώπη – Αυξημένη αναμένεται η κίνηση το επόμενο δίμηνο

Αισιόδοξα είναι τα πρώτα μηνύματα από την έναρξη της τουριστικής σεζόν στην Πιερία. Παρά το πάγωμα των κρατήσεων που καταγράφηκε μετά το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία, τα καταλύματα της περιοχής υποδέχτηκαν τους πρώτους τουρίστες με τους επιχειρηματίες του κλάδου να εκτιμούν ότι η κίνηση θα πάρει την ανιούσα το επόμενο δίμηνο.

Με βάση τις προκρατήσεις, το φετινό καλοκαίρι προοιωνιζόταν καλύτερο ακόμα και από το 2019, χρονιά – ορόσημο για τον ελληνικό τουρισμό. Ωστόσο, ο πόλεμος φρέναρε την ανοδική πορεία, ενώ το κύμα της ακρίβειας που σαρώνει όλη την Ευρώπη και ειδικά το ράλι στην τιμή της βενζίνης προκαλεί εύλογη ανησυχία σε μία περιοχή που βασίζεται στον οδικό τουρισμό κυρίως από τα Βαλκάνια. Πάντως, μέχρι στιγμής, η ανάγκη του κόσμου για διακοπές έπειτα από δύο χρόνια πανδημίας, φαίνεται να αμβλύνει τα προβλήματα. Ξένοι τουρίστες έχουν ξεκινήσει τις διακοπές τους στα παράλια, αλλά και στις ορεινές περιοχές της Πιερίας, με τους φορείς του τουρισμού να είναι συγκρατημένα αισιόδοξοι για τη συνέχεια.

«Αυτό που διαφαίνεται μέχρι τώρα, εάν μιλήσουμε για τα έσοδα, ο Μάιος δεν ήταν ικανοποιητικός. Ο Ιούνιος φαίνεται να κινείται, αλλά θα πάει σε πιο last minute κρατήσεις. Αυτό που φαίνεται για φέτος είναι πως ο Ιούλιος κυμαίνεται σε καλά επίπεδα. Ο Αύγουστος παραδοσιακά σίγουρα θα πάει καλά. Θα είναι μία, όπως όλα δείχνουν, μία καλύτερη χρονιά από το 2021 και το 2020. Εφόσον, πάντως, η βάση είναι το 2019, ο τελικός απολογισμός θα γίνει με το κλείσιμο της χρονιάς», ανέφερε ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Πιερίας Ηρακλής Τσιτλακίδης, ο οποίος έκανε λόγο για μια χρονιά μεταβατική, μία χρονιά επιβίωσης.

Σημαντικό πλήγμα για τους επιχειρηματίες αποτελεί η απώλεια των Ρώσων τουριστών, οι οποίοι μπορεί να αποτελούσαν μόνο το 10% - 15%, ωστόσο είχαν τον υψηλότερο μέσο όρο παραμονής, 9 – 10 μέρες, αλλά και την υψηλότερη κατά κεφαλή δαπάνη τουλάχιστον έως το 2018. «Δεν ξέρω από που θα αναπληρωθεί το κενό των Ρώσων. Δεν αναπληρώνεται έτσι εύκολα», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσιτλακίδης. Στα θετικά σημεία, πάντως, είναι οι αφίξεις από την Κεντρική Ευρώπη, με αιχμή τη γερμανική αγορά, που αφορά ένα σημαντικό ποσοστό της τάξης του 25% - 30%.

«Τα στατιστικά δείχνουν μία πολύ δυναμική τουριστική σεζόν, την οποία ευχόμαστε όλοι να μην την αναταράξει κάτι ξαφνικό», είπε από την πλευρά της η αντιπεριφερειάρχης Πιερίας, Σοφία Μαυρίδου. «Ο covid άφησε το αποτύπωμα του, όμως ο περσινός χρόνος κινήθηκε αρκετά καλά. Ο χώρος της εστίασης, περισσότερο από τα καταλύματα, δούλεψε πολύ καλά. Φέτος ο πρώτος απόηχος από τους ξενοδόχους, τα καταλύματα και τους τουριστικούς φορείς είναι πως θα είναι ένα καλό καλοκαίρι. Όμως, λέμε ότι όλα θα είναι καλά, εάν δεν έχουμε τίποτα έκτακτο, το οποίο δεν μπορώ να το αποσαφηνίσω εγώ. Γενικώς, υπάρχει αισιοδοξία και από τον επαγγελματία σε όλη την Πιερία», τόνισε.

Την εκτίμηση ότι για κάποιες περιοχές η τουριστική σεζόν θα είναι εφάμιλλη, αν όχι καλύτερη, από το 2019 εξέφρασε ο δήμαρχος Δίου - Ολύμπου, Βαγγέλης Γερολιόλιος. «Η μεταπανδημική περίοδος μας δείχνει ότι ξεκινάει σιγά σιγά να εξελίσσεται προς το θετικό. Η περίοδος που πέρασε ήταν δύσκολη για την Ελλάδα και τον τόπο μας, παρόλα αυτά φαίνεται ότι βρισκόμαστε στην αφετηρία μιας χρονιάς που έχει καλά, ποιοτικά χαρακτηριστικά. Εξαιτίας των πάρα πολλών επιλογών που διαθέτει ο τόπος μας, με τον ορεινό όγκο και την παραθαλάσσια ζώνη, θα έλεγα ότι θα κυμανθούμε σε επίπεδα εφάμιλλα του 2019 σε κάποιες περιοχές και θα προσεγγίσουμε σε κάποιες άλλες μια αρχικά καλή συμπεριφορά. Υπάρχουν περιοχές, όπως για παράδειγμα ο Παλαιός Παντελεήμονας, ο Πλαταμώνας, το Λιτόχωρο, που έως τώρα δείχνουν καλή ανεκτικότητα και καλές επιδόσεις σε επίπεδο κρατήσεων και προκρατήσεων και επισκεψιμότητας. Υπάρχουν και κάποιες περιοχές, οι οποίες, όπως δείχνουν τα νούμερα επανεκκινούν. Δεν είναι μόνο η μεταπανδημική περίοδος, είναι και ο πόλεμος γιατί ένα μέρος του δικού μας τουριστικού πελατολογίου έχει να κάνει με οδικό τουρισμό και τους Βαλκάνιους γείτονές μας. Το καλοκαίρι ανοίγει και ανοίγει σχετικά καλά. Ευελπιστούμε ότι στο σύνολο του θα είναι ένα καλό καλοκαίρι», δήλωσε.

Ο κ. Γερολιόλιος τόνισε πως η επισκεψιμότητα στον δήμο Δίου – Ολύμπου δεν αφορά μόνο στους Βαλκάνιους και τους Έλληνες που έρχονται οδικώς, αλλά και στους Κεντροευρωπαίους, προσθέτοντας πως στα αξιοσημείωτα είναι οι τουρίστες από το Ισραήλ, που τώρα τελευταία επισκέπτονται την περιοχή.