Skip to main content

Κορωνοϊός: Ασφυξία στην αγορά της Πιερίας-Οι κλάδοι με τις μεγαλύτερες απώλειες

Το 86% των επιχειρήσεων του νομού κατέγραψε μείωση τζίρου το διάστημα Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου - Φόβοι για τσουνάμι λουκέτων το επόμενο διάστημα

Εννέα στις δέκα επιχειρήσεις του νομού Πιερίας κατέγραψαν κατά μέσο όσο μείωση τζίρου 62% τους δυο τελευταίους μήνες του 2020 σε σύγκριση με το αντίστοιχο δίμηνο του 2019 ως απόρροια του κορωνοϊού και των επιπτώσεων που έχει επιφέρει στην οικονομία.

Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από έρευνα που παρουσιάστηκε σήμερα κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που διοργάνωσε το Επιμελητήριο Πιερίας. Η έρευνα με θέμα «Επιπτώσεις του lockdown στην οικονομία της Πιερίας το διάστημα Νοεμβρίου - Δεκεμβρίου 2020» πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 1.135 επιχειρήσεων που εδρεύουν στους δήμους Κατερίνης (62% επί του συνόλου του δείγματος), Δίου  - Ολύμπου (22%) και Πύδνας - Κολινδρού (16%) το διάστημα από 5 έως 22 Ιανουαρίου της τρέχουσας χρονιάς.

Σημειώνεται πως στην έρευνα συμμετείχαν επιχειρήσεις από διάφορους κλάδους και κατηγορίες. Πιο συγκεκριμένα το 45% των επιχειρήσεων που συμμετείχαν στην έρευνα προέρχονται από τον χώρο της παροχής υπηρεσιών, το 37% από το εμπόριο και το 18% από τη μεταποίηση.

Μεταξύ του συνόλου των εγγεγραμμένων επιχειρήσεων στο Επιμελητήριο είναι και 1.043 που αφορούν ενοικιαζόμενα καταλύματα, από τα οποία δεν αντλήθηκε δείγμα για την τρέχουσα έρευνα, καθώς σε δεύτερο χρόνο θα εκπονηθεί νέα που θα αφορά αποκλειστικά τουριστικές επιχειρήσεις.

«Προχωρήσαμε σε μια αποτύπωση της εικόνας που επικρατεί μεταξύ των επιχειρήσεων της Πιερίας, που έχουν πληγεί βάναυσα από την πανδημία. Η δεκαετής ύφεση σε σχέση με την κατάσταση που βιώνουμε εξαιτίας του κορωνοϊού ήταν "νηπιαγωγείο"» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Πιερίας, Ηλίας Χατζηχριστοδούλου, υπογραμμίζοντας πως η έρευνα θα λειτουργήσει ενισχυτικά για τα αιτήματα του Επιμελητηρίου.

Τα ευρήματα



Στο σύνολο του δείγματος της έρευνας, το 86% δήλωσε πως παρουσίασε πτώση τζίρου κατά το εξεταζόμενο διάστημα με τη μέση μείωση να αγγίζει το 62%. Μάλιστα ο κ. Χατζηχριστοδούλου έκανε λόγο για ενδεχόμενο τσουνάμι λουκέτων όταν σταματήσουν τα μέτρα στήριξης από την πολιτεία (επιστρεπτέες προκαταβολές, κλπ).

Για μεσοσταθμική μείωση τζίρου που αγγίζει το 60% στις εμπορικές επιχειρήσεις έκανε λόγο ο πρόεδρος του Εμπορικού Τμήματος του Επιμελητηρίου, Δημήτριος Αλμαλιώτης, υπογραμμίζοντας πως το 84% των επιχειρήσεων δήλωσαν κάμψη του τζίρου με τα είδη θέρμανσης να κρατούν τα σκήπτρα στην πτώση των εσόδων που μεταφράζεται σε 95% και να ακολουθούν τα κοσμηματοπωλεία με 89%, τα είδη ένδυσης και υπόδησης με 82% και τα καλλυντικά με 81%. Η μικρότερη μείωση καταγράφηκε στα καυσόξυλα με 32%.

Το 89% των επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών παρουσίασε μείωση τζίρου το διάστημα Νοεμβρίο-Δεκεμβρίου του 2020 σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα ένα χρόνο νωρίτερα. Όπως τόνισε η πρόεδρος του τμήματος παροχής υπηρεσιών του Επιμελητηρίου, Ευγενία Φλογέρα, κατά μέσο όρο η μείωση για τις συμμετέχουσες επιχειρήσεις ήταν στο 66%.

Στη μεταποίηση η μείωση τζίρου αφορά το 84% των επιχειρήσεων που συμμετείχαν στην έρευνα, με τον κλάδο της μυδοκαλλιέργειας να κατέχει τη μερίδα του λέοντος και την κατασκευή ενδυμάτων να ακολουθεί με 87% και να έπεται η κατασκευή κοσμημάτων με 73%. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του τμήματος μεταποίησης του Επιμελητηρίου, Βασίλειο Μπατάλα, η συρρίκνωση του τζίρου κατά μέσο όρο στο σύνολο του δείγματος των μεταποιητικών επιχειρήσεων που έλαβαν μέρος στην έρευνα είναι στο 56%.