Skip to main content

Μητσοτάκης: Έτοιμοι να ενεργοποιήσουμε το «πράσινο» ψηφιακό διαβατήριο (vid)

Παρουσιάστηκε από την κυβέρνηση το ευρωπαϊκό ψηφιακό πιστοποιητικό το οποίο θα διευκολύνει τα ταξίδια εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης

Τη μορφή και τη διαδικασία έκδοσης του ψηφιακού πράσινου πιστοποιητικού παρουσίασε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης, σε εκδήλωση που είναι σε εξέλιξη, παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και του αντιπροέδρου της Κομισιόν Μαργαρίτη Σχοινά.

O Κυριάκος Πιερρακάκης ανέφερε πως το ψηφιακό πιστοποιητικό αποτέλεσε το μεγαλύτερο έργο διαλειτουργικότητας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Όπως είπε χρειαζόμασταν δύο πράγματα: να είναι κοινό σε όλα τα κράτη – μέλη και να υπάρχει μία πλατφόρμα τεκμηρίωσης, να τεκμηριώνει πως τα στοιχεία που παρέχονται είναι ακριβή.



Σύμφωνα με τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, «για την έκδοση του πιστοποιητικού συνδυάζονται στοιχεία από τις βάσεις όσων νόσησαν με Covid-19 αλλά και όσων έχουν εμβολιαστεί».

«Αποτελούν πρόκληση εκείνοι που έχουν ήδη κάνει μοριακό τεστ και δεν έχουν εμβολιαστεί ούτε νοσήσει», διευκρίνισε και πρόσθεσε πως προβλέπεται έκδοση ειδικού πιστοποιητικού στους τουρίστες αν κάνουν το τεστ στην Ελλάδα.

Στη συνέχεια, ο κ. Πιερρακάκης χρησιμοποίησε το κινητό του τηλέφωνο για να δείξει ακριβώς τη μορφή του ψηφιακού πράσινου πιστοποιητικού. Χρησιμοποίησε την ελληνική εφαρμογή που θα χρησιμοποιηθεί από ελληνικούς φορείς για να διακριβώνει εάν το έγγραφο είναι αυθεντικό, μέσω ειδικού QR κωδικού.

Μητσοτάκης: Έτοιμοι να ενεργοποιήσουμε το πράσινο διαβατήριο

Η Ελλάδα είναι έτοιμη να ενεργοποιήσει το ευρωπαϊκό ψηφιακό πιστοποιητικό νωρίτερα από την 1η Ιουλίου και ενθαρρύνει τις υπόλοιπες χώρες να κάνουν το ίδιο για να αποφευχθεί η περιπλοκότητα των διμερών συνεννοήσεων, δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Όπως είπε, σκοπός δεν είναι να διαχωρίσουμε τους πολίτες, αλλά να υπάρξει ένα εργαλείο που θα συμβάλλει καθοριστικά στη διευκόλυνση των ταξιδιών, ιδίως το καλοκαίρι. Η πρωτοβουλία αποτελεί το απαύγασμα της ευρωπαϊκής συνεργασίας και υπενθύμιση πως η ΕΕ μπορεί να βρει λύσεις, πρόσθεσε.

Επισήμανε ακόμη πως το πιστοποιητικό αποτελεί μία ταχεία λωρίδα μετακίνησης ια τους ταξιδιώτες, είναι απλό και περιλαμβάνει όλες τις πληροφορίες που χρειάζεται ένα κράτος-μέλος για να υποδεχθεί έναν επισκέπτη.

Τόνισε, δε, πως από την αρχή της πανδημίας «έγινε σαφές σε εμάς ότι θα χρειαστούμε ευρωπαϊκά εργαλεία, τα οποία θα προσέφεραν ταχεία λωρίδα για ταξίδια εντός της Ευρωπαϊκής ένωσης».



Όπως είπε η πανδημία αποτέλεσε έναν επιταχυντή των ψηφιακών εξελίξεων.

«Χρειαζόμασταν ένα εργαλείο για τις μετακινήσεις μιας και η Ελλάδα στηρίζεται στον τουρισμό», είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε πως «έχουμε αναπτύξει το ψηφιακό πιστοποιητικό σε συνεργασία με την Κομισιόν. Είδατε την παρουσίαση είναι πολύ απλή και εμπεριέχει όλα τα απαραίτητα στοιχεία που απαιτούνται για να μετακινηθεί κάποιος και να τον υποδεχθεί η κάθε χώρα», είπε.

Μισέλ: Ένα μεγάλο επίτευγμα της Ευρώπης

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, εξήρε τις πρωτοβουλίες του Έλληνα πρωθυπουργού για την υιοθέτηση του ψηφιακού πιστοποιητικού λέγοντας πως με η Ευρωπαϊκή Ένωση θα μπορεί να το εφαρμόσει τις επόμενες εβδομάδες.



«Ένα μεγάλο επίτευγμα της Ευρώπης που εγγυάται την ελεύθερη μετακίνηση των πολιτών», επισήμανε.

Σχοινάς: Από τις πιο λειτουργικά έτοιμες η ελληνική πλατφόρμα για το πιστοποιητικό

Η ελληνική πλατφόρμα για το ψηφιακό πιστοποιητικό είναι μία από τις πρώτες που είναι λειτουργικά έτοιμες, στο φόντο της πρωτοβουλίας του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στις αρχές Ιανουαρίου, όπως και το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης για το Ταμείο Ανάκαμψης ήταν από τα πρώτα, που υποβλήθηκαν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Αυτό δείχνει ότι τα πράγματα πηγαίνουν καλά στην Ελλάδα σημείωσε, από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής, Μαργαρίτης Σχοινάς.

Το πιστοποιητικό

Το πιστοποιητικό θα στηρίζεται σε μία ενιαία βάση δεδομένων, στην οποία θα φαίνεται αν και πότε ο κάτοχός του έχει εμβολιαστεί, αν και πότε έχει ασθενήσει ή αν έχει αρνητικό τεστ PCR ή τεστ αντιγόνου. Θα λειτουργεί σαν μια λωρίδα ταχείας κυκλοφορίας για όλους τους Ευρωπαίους, θα διευκολύνει τους συνοριακούς ελέγχους και κατ’ επέκταση τους ταξιδιώτες.

Η ετοιμότητα της Ελλάδας στην έκδοση του πιστοποιητικού δίνει τη δυνατότητα να ξεκινήσει η εφαρμογή του πριν την επίσημη ευρωπαϊκή πρεμιέρα σε συνεργασία με άλλες χώρες που βρίσκονται σε ανάλογο επίπεδο. Αυτό ανέφεραν και κυβερνητικές πηγές με γνώση των διαβουλεύσεων που υπάρχουν, ενώ μεταξύ των χωρών αυτών είναι η Γαλλία και σκανδιναβικές χώρες.

Πρόκειται για ένα από τα βασικότερα εργαλεία αύξησης της τουριστικής κίνησης, με την χώρα μας να φιλοδοξεί φέτος να φτάσει στο 50% των επισκεπτών σε σχέση με το 2019 από 25% που ήταν η επίδοση την περσινή δύσκολη χρονιά για τον παγκόσμιο τουρισμό. Η ενίσχυση του τουριστικού ρεύματος είναι το κύριο οικονομικό μέλημα της κυβέρνησης και ο πρωθυπουργός με συνεντεύξεις σε ξένα μέσα, οι οποίες θα πυκνώσουν το επόμενο διάστημα, θέλει να στείλει το μήνυμα ότι η Ελλάδα είναι ένας ασφαλής προορισμός.