Skip to main content

Πιερρακάκης: Έρχονται και άλλες μεγάλες επενδύσεις στη Θεσσαλονίκη-Θα αλλάξουμε την Ελλάδα

Πρόγραμμα 320 εκατ. ευρώ για 332 δήμους - «Θα έχουμε μια άλλη χώρα, το έλεγε και ο Ελευθέριος Βενιζέλος, "να κάνουμε την Ελλάδα αγνώριστη"»

Για τα προγράμματα που χρηματοδοτεί το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και τα οποία θα μεταμορφώσουν τους δήμους σε έξυπνες πόλεις επ' ωφελεία της κοινωνίας και των πολιτών μίλησε σήμερα στο Πολιτιστικό Κέντρο του δήμου Αμπελοκήπων Μενεμένης ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης σε εκδήλωση που διοργάνωσε η Διοικούσα Επιτροπή της ΝΔ Θεσσαλονίκης.

«Ξεκινάμε ένα πρόγραμμα 320 εκατ. ευρώ για τους 332 δήμους της χώρας, με ένα ακόμα πρόγραμμα αναβάθμισης όλων των ΚΕΠ της χώρας με περίπου 50 εκατ. ευρώ και μια σειρά από άλλα προγράμματα που βάζουν την τοπική αυτοδιοίκηση και τη Θεσσαλονίκη στο επίκεντρο. Αυτό που είδαμε σήμερα είναι τη Θεσσαλονίκη να μπαίνει στον παγκόσμιο χάρτη, να γίνονται επενδύσεις από πολύ μεγάλους φορείς οπως ειναι η Pfizer, η Cisco κ.ά. Το ταλέντο των νέων παιδιών στη χώρα αποκτά το βεληνεκές και την κλίμακα που τους αξίζει. Κι αυτό αφορά ολοένα και περισσότερο και τη Δυτική Θεσσαλονίκη» τόνισε ο κ. Πιερρακάκης σε δηλώσεις του πριν την έναρξη της εκδήλωσης.

Ερωτηθείς εάν θα έρθουν και άλλες επενδύσεις μεγάλων διεθνών εταιρειών στη Θεσσαλονίκη ο υπουργός απάντησε θετικά τονίζοντας ότι «θα τις ανακοινώσουμε όταν θα είναι εντελώς ώριμες, θα είναι και στη Θεσσαλονίκη και ευρύτερα στη χώρα», προσθέτοντας ότι το πιο σημαντικό μέσα από αυτές τις επενδύσεις είναι "η προοπτική των παιδιών μας να βρουν καλές δουλειές στη χώρα μας».

Ο κ. Πιερρακάκης τόνισε ότι όταν ολοκληρωθούν όλα τα προγράμματα που διαχειρίζεται το υπουργείο με αποδέκτες την τοπική αυτοδιοίκηση είπε ότι «θα έχουμε μια άλλη χώρα, το έλεγε και ο Ελευθέριος Βενιζέλος, "να κάνουμε την Ελλάδα αγνώριστη". Το έλεγε τότε, αυτό θέλουμε να κάνουμε κι εμείς τώρα, η Ελλάδα με έναν πολύ θετικό τρόπο να πάει εκεί που της αξίζει».

Σε ερώτηση της Voria.gr εάν οι δήμοι όλης της χώρας είναι έτοιμοι να απορροφήσουν όλα τα κονδύλια και να μετατραπούν σε έξυπνες πόλεις είπε ότι είναι «απόλυτως έτοιμοι γιατί επί της ουσίας τα έργα αυτά είναι έργα υποδομής, είναι έργα ψηφιακών υπηρεσιών, είναι έργα απλούστευσης διαδικασιών, είναι έργα που αφορούν την καθημερινότητα. Και ο πολίτης και ο δημότης έχει ανάγκη και οι δήμαρχοι έχουν έρθει με ώριμες προτάσεις τις οποίες εμείς χρηματοδοτούμε και θα στηρίξουμε σε κάθε τους βήμα».

Ο κ. Πιερρακάκης ανέφερε ότι στο ψηφιακό μας πορτοφόλι εκτός από την ταυτότητα και το δίπλωμα οδήγησης θα ανακοινώσει την Παρασκευή μαζί με τον υπουργό Μεταφορών τις μεταβιβάσεις αυτοκινήτων ενώ μέχρι το τέλος του έτους θα προστεθούν και άλλες ψηφιοποιήσεις που θα διευκολύνουν τη ζωή των πολιτών.

Στην τοποθέτησή του ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, αναφέρθηκε στους βασικούς άξονες των πολιτικών που εφαρμόζονται από τη Δημοτική Αρχή, υπηρετώντας ένα «έξυπνο όραμα» για την πόλη.

Ο κ. Ζέρβας έκανε γνωστό ότι ο δήμος Θεσσαλονίκης υλοποιεί δύο πρωτοποριακά έργα για την εγκατάσταση ολοκληρωμένων πληροφοριακών συστημάτων τελευταίας γενιάς με στοιχεία τεχνητής νοημοσύνης για τις οικονομικές υπηρεσίες του και για τον πολίτη. Με την ολοκλήρωση των έργων αυτών, όπως εξήγησε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, κάθε δημότης θα έχει την προσωπική του καρτέλα, ώστε να λαμβάνει το σύνολο των υπηρεσιών του δήμου από το σπίτι του.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Ζέρβας, ήδη έχουν ψηφιοποιηθεί 42 υπηρεσίες του δήμου, ενώ από τον Οκτώβριο του 2020 έχουν καταγραφεί ενδεικτικά πάνω από 55.000 διεκπεραιωμένες αιτήσεις για υπηρεσίες δημοτολογίου και έκδοσης βεβαιώσεων ΤΑΠ και πάνω από 19.000 ηλεκτρονικά ραντεβού για εξυπηρέτηση στις διοικητικές υπηρεσίες.

Όπως πρόσθεσε ο ίδιος, σειρά smart λύσεων προβλέπονται σε όλες τις μεγάλες αναπλάσεις που σχεδιάζει ο δήμος Θεσσαλονίκης, από το ξύλινο ντεκ της παλιάς παραλίας και την ανάπλαση του άξονα της Αριστοτέλους μέχρι το Καπάνι, τη Δημητρίου Γούναρη και το πρόγραμμα αστικών παρεμβάσεων ύψους 30 εκατ. ευρώ που σχεδιάζεται για δέκα εμπορικούς δρόμους της πόλης. Ενδεικτικά έχουν προβλεφθεί συστήματα έξυπνου φωτισμού, wifi 6ης γενιάς σε πάνω από 500 σημεία, έξυπνα συστήματα αντισεισμικής προστασίας και τρωτότητας σε 50 δημοτικά κτήρια, κ.ά.

Ο δήμος Θεσσαλονίκης στον τομέα των έξυπνων πόλεων σχεδιάζει να υλοποιήσει ένα πακέτο παρεμβάσεων ύψους 20 εκατ. ευρώ με χρηματοδοτήσεις μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης» και της ΕΤΕπ.

«Η Θεσσαλονίκη αλλάζει. Κερδίζει ψήφο εμπιστοσύνης από εταιρείες κολοσσούς που εγκαθίστανται εδώ. Κερδίζει ψήφο εμπιστοσύνης στον τουρισμό, στην κρουαζιέρα, στις επενδύσεις μεγάλων ξενοδοχειακών ομίλων. Αναβαθμίζουμε παράλληλα τον δημόσιο χώρο με ένα τεράστιο πρόγραμμα αναπλάσεων. Η αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων τεχνολογιών –η μετατροπή δηλαδή σε smart city – έρχεται να πολλαπλασιάσει αυτά τα οφέλη», σημείωσε ο κ. Ζέρβας, τονίζοντας ότι ο Δήμος Θεσσαλονίκης όχι μόνο σχεδιάζει, αλλά εξασφαλίζει τις αναγκαίες χρηματοδοτήσεις και υλοποιεί. «Από την ιδέα μέχρι τα εγκαίνια», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.

Για ξεχωριστή και επίκαιρη εκδήλωση έκανε λόγο ο γραμματέας της ΝΔ, Παύλος Μαρινάκης, και αναφέρθηκε ειδικώς στη Δυτική Θεσσαλονίκη λέγοντας ότι "δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στην περιοχή". Όσον αφορά την εκδήλωση τόνισε ότι "οι έξυπνες πόλεις είναι του παρόντος κι όχι του μέλλοντος" προσθέτοντας ότι παρά τις παγκόσμιες κρίσεις "στη χωρα μας συντελείται μια ψηφιακή επανάσταση".

Την εκδήλωση στο κατάμεστο από κόσμο πολιτιστικό κέντρο συντόνισε η δικηγόρος Αφροδίτη Νέστορα ενώ στο πάνελ βρίσκονταν ο κ. Πιερρακάκης, ο κ. Μαρινάκης, ο κ. Ζέρβας και ο δήμαρχος Αμπελοκήπων Μενεμένης και αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ, Λάζαρος Κυρίζογλου. Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για ζητήματα Μακεδονίας-Θράκης, Στ. Καλαφάτης, ο Περιφέρειαρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, βουλευτές, φορείς της πόλης αλλά και στελέχη της ΝΔ.