Skip to main content

Πιερρακάκης: Η έννοια ψηφιακό κράτος έμοιαζε το ίδιο ειρωνική με το μετρό της Θεσσαλονίκης

Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης εγκαινίασε την έκθεση Beyond. «Αναπτύξαμε δεξιότητες και κρίση που μπορούμε να διαχειριστούμε τις προκλήσεις».

Τη δυναμική που παρουσιάζει η Θεσσαλονίκη και η χώρα γενικότερα επισήμανε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης κηρύσσοντας τα εγκαίνια της έκθεσης Beyond στη ΔΕΘ.

Όπως είπε χαρακτηριστικά, το Thessaloniki Innovation Capital που συνοδεύει ως μότο τη φετινή έκθεση φάνταζε ως ειρωνία.

«Η έννοια ψηφιακό κράτος έμοιαζε το ίδιο ειρωνική με το μετρό της Θεσσαλονίκης», είπε χαρακτηριστικά ενώ περιέγραψε τη μετατροπή της υγειονομικής κρίσης του Covid από πεπρωμένο σε ελατήριο

«Αναπτύξαμε δεξιότητες και κρίση που μπορούμε να διαχειριστούμε τις προκλήσεις καλύτερα», είπε χαρακτηριστικά, κάνοντας στην αναδρομή που συνετελέσθη στη χώρα από το 2009 και μετά.

«Οι Έλληνες γυρνάνε πίσω (από το εξωτερικό) γυρεύοντας να βρουν προοπτική και μεράκι στον τόπο τους», είπε αναφερόμενος στο Brain Gain που σημειώνεται στη χώρα, ενώ μιλώντας για τον ψηφιακό μετασχηματισμό στη χώρα σημείωσε πως «επιχειρήσαμε να αλλάξουμε τον τρόπο με τον οποίο εξυπηρετείται ο πολίτης τιμώντας τα χρήματα που πληρώνει».

Χαρακτήρισε δε ως «Σχέδιο Μάρσαλ του 2022» το Ταμείο Ανάκαμψης, αφού όπως είπε η κρίση του Covid έφερε την απαιτούμενη εισροή κεφαλαίων για την ψηφιακή μας αναβάθμιση.

Αναφερόμενος στη Θεσσαλονίκη επισήμανε πως η πόλη έχει τεράστιες δυνατότητες με βάση τις επενδύσεις που έχουν γίνει στην τεχνολογία και την καινοτομία από κολοσσούς του κλάδου.

Ο υφυπουργός Εσωτερικών Σταύρος Καλαφάτης σε χαιρετισμό του χαρακτήρισε Dream Team της Ψηφιακής Ελλάδας την ομάδα του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Χρίστος Δήμας, από την πλευρά του επισήμανε ότι στόχος πλέον είναι η beyond να περάσει τα σύνορα και να γίνει πόλος έλξης της ευρύτερης περιοχής.

Ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Θεόδωρος Λιβάνιος, επισήμανε ότι ο όρος Θεσσαλονίκη - πρωτεύουσα της Καινοτομίας από ευχολόγιο τώρα γίνεται πραγματικότητα.

Ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικωστας, σημείωσε ότι η έκθεση Beyond έχει τη δυνατότητα να γίνει ένας από τους πιο ισχυρούς θεσμούς στη ΝΑ Ευρώπη, χαρακτηρίζοντας ορατό πλέον τον στόχο που μπήκε πριν από έξι χρόνια, να μπει δηλαδή η Θεσσαλονίκη στον παγκόσμιο χάρτη της καινοτομίας.



Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, χαρακτήρισε την πόλη ως ένα τεχνολογικό hub που εξελίσσεται κάθε μέρα, επισημαίνοντας τη μοναδική ευκαιρία που παρουσιάζεται με την έκρηξη επενδύσεων εταιρειών τεχνολογίας.



Ο πρόεδρος της ΔΕΘ Helexpo, Τάσος Τζήκας, τόνισε πως στόχος είναι η Beyond να γίνει εφάμιλλη των διεθνών εκθέσεων φέροντας ως παράδειγμα την έκθεση MWC στη Βαρκελώνη.

Τέλος είπε πως το ραντεβού με την επόμενη Beyond θα δοθεί αρκετά κοντά χρονικά, τον Μάιο του 2023 γιατί όπως είπε διαπιστώθηκε ότι εκείνον τον μήνα είναι καλύτερο να διοργανώνεται μια έκθεση με θέμα την καινοτομία.